Borgerkig. De seneste par uger har der blandt andet være kampe om byen Kobane tæt på grænsen mellem Tyrkiet og Syrien.
Foto: Lefteris Pitarakis (arkiv)/AP

Borgerkig. De seneste par uger har der blandt andet være kampe om byen Kobane tæt på grænsen mellem Tyrkiet og Syrien.

Kampen mod Islamisk Stat

EL kræver dialog med Islamisk Stat

Terrorforsker kalder det »den værste form for naivitet« at tro på dialog med ekstremister.

Kampen mod Islamisk Stat

Enhedslisten opfordrer nu den vestlige koalition til at tage et nyt våben i brug mod Islamisk Stat: dialog.

Det sker i et debatindlæg i dagens avis, hvor partiets udenrigsordfører Christian Juhl skælder ud over de danske kampflys medvirken i kampen mod den brutale bevægelse Islamisk Stat, der har specialiseret sig i at udrydde såkaldt vantro.

»Der skal indgås dialog med ISIL (IS, red.), uanset hvor vanskeligt det kan se ud«, skriver Juhl.

LÆS INDLÆG

Forslaget får dog en hård medfart af terrorekspert på den svenske forsvarshøjskole, Magnus Ranstorp, der kalder forslaget »den værste form for naivitet«.

»Der er ikke noget at forhandle om, for de har deres agenda og har ingen grænser. Derfor er det temmelig naivt at tro, at man kan tale sig ud af det her problem. De ønsker jo at fortsætte og opnå etnisk og religiøs udrensning af området«, siger Ranstorp, der forsker i islamisk ekstremisme.

»De (IS, red.) vil have anerkendelse og legitimitet, og vi kan ikke give dem det. Den eneste vej er at gå efter lederne militært og bringe dem til en retssag, hvis man kan. Og mere vigtigt: forsøge at skabe orden og hjælpe humanitært«, tilføjer Ranstorp, der også undrer sig over, hvem der helt konkret skal føre dialogen.

Christian Juhl, hvem forestiller du dig rent praktisk skal indlede dialogen med IS?

»Det skal de, der har den bedste kontakt til dem. Det besynderlige er jo, at vestlandene, især USA, har trænet dem på et tidspunkt, og Qatar og Saudi-Arabien, som nu er med i den koalition, har været store økonomiske støtter af dem, så derfor må der være nogle kontakter. Jeg har ingen kontakter til dem, så jeg aner ikke en pind om det. Når der er kontakter fra tidligere, må de også kunne bruges i en situation som den her, selv om jeg tror, det bliver den sværeste opgave, nogen nogensinde kommer på, hvad angår dialog«.

Så det er ikke de vestlige lande, der skal tage kontakten til dem?

»Hvis der er nogen, der har kontakter, skal de bruges. Enhver kontakt skal bruges til at fremme, at det her vandvid stopper«, siger Juhl, der på sin side kalder det naivt at tro, at det hjælper at bombe IS.

Tror du, man kan overtale IS til noget?

»Jamen, hvorfor ikke. Hvis man bruger en kombination af at få lukket totalt af for, at de kan sælge olie, stopper alle sponsorbetalinger til dem og så går ind og siger »Hey, nu skal det stoppe, ellers har I ingen venner på den her jord«. Hvorfor skulle det ikke kunne lade sig gøre?«.

Tror du, vi kan tale dem fra målet om et islamisk kalifat?

»Det ved jeg ikke noget om, så klog er jeg ikke«.

Men hvad skulle målet være med dialogen?

»Det skulle være, at de stopper deres galskab og den der helt vanvittige tro på, at de kan skabe en eller anden stormagt. De er jo en slags mennesker, må man sige«, siger Juhl, der dog erkender, at IS hidtil ikke har været så dialogorienteret.

Det socialdemokratiske medlem af Udenrigspolitisk Nævn, Mette Gjerskov, har ikke den samme tro på dialog med IS.

»Dialog er altid at foretrække frem for krig, men jeg har svært ved at se, hvor man skulle starte en dialog med ISIL«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce