Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fangevogtere. Soldater fra Islamisk Stat kører rundt i Raqqa i Syrien. I maj tog gruppen over 250 børn til fange. Alle pigerne blev løsladt, men 156 drenge blev holdt som gidsler.
Foto: Uncredited/AP

Fangevogtere. Soldater fra Islamisk Stat kører rundt i Raqqa i Syrien. I maj tog gruppen over 250 børn til fange. Alle pigerne blev løsladt, men 156 drenge blev holdt som gidsler.

Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Islamisk Stat torturerede børnegidsler

Human Rights Watch har interviewet fire frigivne kurdiske drenge.

Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En af fangevogterne var særligt brutal, det var ham, de kaldte Abu Shehid.

Sammen med andre mænd fra Islamisk Stat (IS) bankede og torturerede han i fire måneder den store gruppe drenge, som den militante terrorgruppe havde taget til fange i slutningen af maj. Drengene blev pisket med en vandslange og med ledninger, på ryggen, på hænderne eller under fødderne, de måtte ikke gå udenfor, og de blev truet og afpresset samt forbudt at tale kurdisk.

Human Rights Watch har interviewet fire af de drenge, som har været i IS' fangeskab, og som siden er flygtet til Tyrkiet. Alle giver samstemmende og detaljerede forklaringer, lyder det fra menneskerettighedsorganisationen, der har talt med drengene en og en.

De sidste er blevet løsladt

I slutningen af maj kidnappede IS 250 kurdiske børn mellem 14 og 16 år, der var på vej fra den syriske storby Aleppo til deres hjem i byen Kobane tæt på grænsen til Tyrkiet efter at have overstået en eksamen. Alle pigerne, omkring 100, blev løsladt igen med det samme, men 153 drenge blev holdt fanget på en skole i Manbij, der ligger 55 kilometer sydvest for Kobane.

I løbet af sommeren flygtede omkring 50 af drengene, hvilket var årsag til, at børnene herefter ikke længere måtte lege udenfor. Omkring 15 af disse blev angiveligt udleveret som en udveksling af tilfangetagne IS-militante. I slutningen af september blev yderligere 75 drenge løsladt, umiddelbart uden grund. De fire interviewede drenge hørte til denne gruppe.

De sidste 25 drenge blev løsladt 29. oktober.

Ifølge de fire drenge, som Human Rights Watch talte med i sikkerhed i Tyrkiet, blev drengene især straffet, hvis de forsøgte at flygte, eller hvis de klarede sig dårligt til den intensive undervisning i koranen, som de alle blev tvunget til at deltage i. Eftersom alle fra den kurdiske hær YPG blev anset som værende vantro, var livet som fange ekstra hårdt for de drenge, som havde familie i den kurdiske hær.

»Det var i virkeligheden dem, hvis familier var tætte på YPG, som blev dårligst behandlet«, fortæller en 15-årig dreng til Human Rights Watch.

»De sagde til dem, at de skulle aflevere adresserne på deres familier, fætre, onkler, og de sagde, ’vi tager til Kobane, hvor vi vil finde dem og skære dem i stykker'«.

Tvunget til at se halshugninger

Drengene blev inddelt i otte grupper, som sov sammen i hvert sit klasseværelse på den lukkede skole. De fik tre tæpper – to til at ligge på, et til at tage over sig – og fik mad to gange om dagen. Ved sjældne lejligheder fik de mulighed for at tale med deres forældre i telefon eller endda besøg.

Desuden skulle drengene bede fem gange om dagen. Og de blev tvunget til at se videoer af IS’s notoriske halshugninger.

»De af os, der ikke mødte op til programmet (den religiøse undervisning, red.), blev slået«, fortæller en dreng på 16 år.

»Nogle gange slog de os tilsyneladende uden grund. De syriske vagter var de værste og slog os mest. De tvang os til at lære koranens vers udenad, og de slog dem, der ikke kunne lære dem. Da nogle drenge forsøgte at undslippe, blev vi behandlet endnu værre, og vi blev alle straffet og fik mindre mad«, siger drengen.

Årsagen til, at drengene atter er løsladt, kendes ikke. De fik alle udleveret 150 syriske pund, hvilket svaret til omkring fem kroner, samt en dvd med religiøst materiale.

Ifølge Reuters er også 93 kurdiske voksne mænd i dag blevet løsladt af IS. De blev fanget i februar og beskyldt for at være medlemmer af det kurdiske parti PYD, som har været kritisk over for IS. Heller ikke her kendes årsagen til deres løsladelse.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

200.000 døde i Syrien

Verdens opmærksomhed blev for alvor rettet mod Islamisk Stats fremfærd i Irak og Syrien, da den militante gruppe i juni i år indtog den irakiske storby Mosul. På det tidspunkt havde de allerede udråbt den syriske by Raqqa som hovedstad i det såkaldte islamiske kalifat, som gruppen ønsker at oprette.

Dermed er endnu en front trukket op i Syrien, hvor oprørere siden foråret 2011 har bekriget regeringen med præsident Bashar al-Assad i spidsen, hvilket har sendt millioner af mennesker på flugt og kostet omkring 200.000 mennesker livet.

En international aktion samlede sig i løbet af august og september omkring bekæmpelsen af IS i Irak og Syrien. 8. august blev de amerikanskledede luftangreb indledt i Irak, og 23. september blev aktionen for en del af koalitionens vedkommende udvidet til Syrien.

Der har siden aktionens begyndelse været 334 luftangreb i Irak og 247 i Syrien, skriver BBC.

De syv danske F-16-fly, der er sendt af sted for at bekæmpe IS, skal ikke på vingerne i Syrien. De deltager udelukkende i kampene i Irak, hvor indsatsen mod IS tæller en bred international koalition med deltagelse af flere europæiske lande.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden