Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Træningslejr. Dette billede stammer ifølge aktivisterne i Raqqa is Being Slaughtered Silently fra en træningslejr, som IS har oprettet uden for Raqqa. Billedets autenticitet kan ikke bekræftes, men billedet er kun delt i denne sammenhæng.
Foto: Raqqa is Being Slaugthered Silently

Træningslejr. Dette billede stammer ifølge aktivisterne i Raqqa is Being Slaughtered Silently fra en træningslejr, som IS har oprettet uden for Raqqa. Billedets autenticitet kan ikke bekræftes, men billedet er kun delt i denne sammenhæng.

Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

IS optrapper rekruttering af børn i Syrien

Sociale medier bruges aggressivt, og IS praler af 10-årigs død som »martyr«.

Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En lille dreng på måske syv år rækker glædesstrålende sin knyttede næve i vejret, mens han dukker frem fra en underjordisk tunnel.

Billedet er angiveligt fra en træningslejr for børn lidt uden for den syriske by Raqqa, som den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat (IS) har udråbt som hovedstad for et såkaldt islamisk kalifat. Og drengen med den knyttede næve er tilsyneladende ved at blive udlært som islamisk kriger, parat til at ofre sit liv, oplyser en grupper aktivister fra Raqqa.

LÆS OGSÅ

Ifølge FN's børneorganisation Unicef er brugen af børnesoldater i Syrien et stadig mere alvorligt og presserende problem, lyder det fra Laurent Chapuis, rådgiver i børnebeskyttelse for Unicef i Mellemøsten og Nordafrika.

»De tilfælde, hvor syriske børn rekrutteres uden forældrenes samtykke og trænes til at bruges i kamp, er stigende«, skriver han i et mailinterview med Politiken.

Aggressiv brug af sociale medier

Dette gælder for mange væbnede grupper i Syrien, ikke kun IS, understreger han. Også en såkaldt moderat oprørsgruppe som FSA bruger børnesoldater i alderen ned til 13 år, har FN dokumenteret.

IS skiller sig dog ud ved at rette sin propaganda direkte mod børn.

»ISIS’ børnerekruttering (ISIS er et andet ord for IS, red.) er muligvis det mest tydelige, nuværende eksempel på et nyt mønster inden for rekruttering på grund af den aggressive måde, sociale medier bruges på i ISIS. Sociale medier bruges til at promovere gruppens ideologi, dagsorden og politiske vision, herunder i forhold til at mobilisere og bruge børn«, skriver han.

»Vi så det med den seneste ISIS-video af den 10-årige Abu Ubaidah – som de påstod var den yngste ISIS-soldat, der er blevet dræbt til dato – er børn blevet et værktøj til propaganda ved at glorificere deres rolle som krigere og som ‘martyrer’ i konflikten«, lyder det fra Laurent Chapuis.

Foto: Islamic State Times på Twitter

IS kom til byen med flot tøj og våben

Abu Ubaidahs død blev udbasuneret på Twitterprofilen Islamic State Times, en af mange Twitterprofiler med relation til IS. Her delte man en række billeder af en storsmilende dreng - i camouflagedragt og med våben i hånd - og skrev:

»Abu Ubaidah, den yngste kæmper i den islamiske stat, blev en martyr sammen med sin far som følge af amerikanske luftangreb for to uger siden«.

Propagandaen virker tilsyneladende. I en rapport om børnesoldater fra Human Rights Watch fra juni fortæller en dreng ved navn Raed på 17 år, hvorfor han lod sig hverve af IS:

»Da ISIS kom til min by… Jeg kunne lide det tøj, de havde på, de var ligesom én flok. De havde mange våben. Så jeg talte med dem, og besluttede at tage til deres træningslejr i Kafra Hamra i Aleppo«.

Da han deltog i træningslejrene, var han 16 år gammel, og alder var ikke uden betydning, fortæller han.

»Lederen af lejren sagde, at [ISIS] bedst kunne lide de yngste. Han sagde: ’I morgen vil de være en stærkere leder eller en stærkere kriger’«.

Børn indoktrineres i træningslejr

Førnævnte billede af en lille dreng fra Raqqa, der var på vej ud af en underjordisk tunnel med knyttet næve, er lagt på nettet af en lokal aktivistgruppe ved navn Raqqa is Being Slaughtered Silently.

Dette billede og andre billeder af små børn i kamptøj eller andre træningslignende situationer dokumenterer ifølge aktivistgruppen, at IS indoktrinerer og træner helt små børn – nogle ser ud til at være blot fem år gamle - i en militærlejr.

Politiken har tidligere talt med formanden for gruppen Raqqa is Being Slaughtered Silently, Abu Ibrahim Raqqawi, men det har ikke været muligt at få kontakt til ham i forbindelse med denne artikel. Han talte dog med magasinet Foreign Policy sidste uge, hvor han forklarede, at IS har optrappet sine rekrutteringsprogrammer med fokus på børn og unge, og et træningslejren blot var ét eksempel på dette.

Unicef kan ikke bekræfte billedernes autenticitet, men ifølge Laurent Chapuis er træningslejre for børn med et element af ideologisk indoktrinering en velkendt metode for IS.

»Det er vigtigt at notere, at de børn, der rekrutteres og benyttes af ALLE bevæbnede grupper i Syrien, ikke bare ISIS, bliver stadigt yngre. FN har dokumenteret et stort antal grupper, inklusive ISIS, som mobilserer, indoktrinerer og radikaliserer børnene. Det er foruroligende at høre beretninger fra Syrien om, at børn bliver opfordret eller tvunget til at deltage i offentlige halshugninger og korsfæstelser, eller at børn bliver indoktrineret til at udføre selvmordsbombeangreb«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Far til søn: Vil du være ihadist eller udføre selvmordsangreb?

Børns indoktrinering fik man at se ved selvsyn, da nyhedsmediet Vices meget omtalt dokumentar om IS blev lagt på internettet i august i år.

I en scene, hvor journalisten filmer mænd og drenge fra IS, der bader i Eufrat-floden ved Raqqa, skubber en IS-soldat kaldet Abdullah al-Belgian (navnet hentyder til, at han er rejst til Syrien fra Belgien for at kæmpe) sin klejne og generte søn Abdullah ind foran kameraet og instruerer ham i, hvad han skal svare.

Journalisten spørger, om drengen er fra Belgien eller Islamisk Stat, hvorefter drengen kigger tøvende på sin far.

Foto: Raqqa is Being Slaughtered Silently

»Sig til dem, du er fra Islamisk Stat«, siger faren, og drengen adlyder.

»Vil du tilbage til Belgien? Hvorfor ikke? Hvad er der i Belgien?«, overtager faren interviewet fra journalisten.

»Der er de vantro«, svarer drengen lavt. Ligesom han svarer ja til, om han kan »lide Islamisk Stat?«.

»Vil du helst være en jihadist eller udføre en selvmordsaktion?«, spørger faren.

»En jihadist«, lyder svaret. Sådan fortsætter det, hele tiden med instrukser fra faren og et usikkert grin på drengens ansigt.

Børn bruges til selvmordsaktioner

Laurent Chapuis fra Unicef forklarer, at IS oftere og oftere sender børn i decideret kamp.

»Børn bliver brugt af IS til en helt masse forskellige roller, og mere og mere til at kæmpe eller udføre militære operationer, herunder selvmordsaktioner«.

»FN har desuden modtaget rapporter om, at børn af udenlandske ISIS-soldater bruges til at påvirke deres jævnaldrene og andre børn i lokalsamfundet til at sværge troskab til eller blive en del af ISIS«.

Der findes ingen tal for, hvor mange børn, der kæmper i Syrien, men ifølge rapporten fra Human Rights Watch fra juni er knap 200 børn registreret som omkomne som følge af kamphandlinger i det borgerkrigshærgede land.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

International aktion i Syrien

En international aktion samlede sig i løbet af august og september omkring bekæmpelsen af IS i Irak og Syrien. 8. august blev de amerikanskledede luftangreb indledt i Irak, og 23. september blev aktionen for en del af koalitionens vedkommende udvidet til Syrien.

Der har siden aktionens begyndelse været 334 luftangreb i Irak og 247 i Syrien, skriver BBC.

De syv danske F-16-fly, der er sendt af sted for at bekæmpe IS, skal ikke på vingerne i Syrien. De deltager udelukkende i kampene i Irak, hvor indsatsen mod IS tæller en bred international koalition med deltagelse af flere europæiske lande.

Millioner af mennesker er på flugt fra krigen i Syrien, og 200.000 mennesker har mistet livet.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden