Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Leder. Billedet af Abu Bakr al-Baghdadi i en moske i Irak er taget fra en video, som Islamisk Stat har lagt online i juli i år. Videoen er muligvis den eneste offentlige optræden af den mytiske leder. AP har verificeret indholdet.
Foto: Uncredited/AP

Leder. Billedet af Abu Bakr al-Baghdadi i en moske i Irak er taget fra en video, som Islamisk Stat har lagt online i juli i år. Videoen er muligvis den eneste offentlige optræden af den mytiske leder. AP har verificeret indholdet.

Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ekspert: IS kan overleve sin leders død

Abu al-Baghdadi kan være såret under angreb på IS-konvoj.

Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et luftangreb i Irak i weekenden mod en kovoj med ti køretøjer tilhørende Islamisk Stat har sat spekulationerne i gang.

For muligvis befandt lederen af IS, Abu Bakr al-Baghdadi, sig i et af køretøjerne og er blevet såret, skriver Reuters.

Oplysningerne stammer fra kilder i det irakiske indenrigsministerium samt forsvarsministeriet, og er endnu ikke bekræftet af den amerikanske hær. Alligevel rejser det spørgsmål om, hvad det ville betyde for IS, hvis al-Baghdadi er ramt og måske også dør.

Ifølge den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp ville al-Baghdadis død næppe få IS til at »forsvinde eller dø hen«.

»Selvfølgelig har ethvert lederskab betydning, men IS er velorganiseret og inddelt i en række administrative enheder i Irak og Syrien, så man ville altid kunne rekruttere en anden. Så kan man sige, hvor karismatisk ville hans efterfølger være, ville han være en god leder? Det ved vi ikke. Men ville de være i stand til at fortsætte? Der er svaret ja«, siger han.

En politisk løsning er det vigtigste

Det samme har den højstrangerede officer i den britiske hær, stabschef i forsvaret Nick Houghton, sagt til BBC.

»Jeg ville ikke fare ud med konklusionen om, at den potentielle død af en af deres åndelige overhoveder vil medføre et eller anden slags strategisk tilbageslag for ISIS (et andet navn for IS, red.)«, siger han.

»På grund af den nuværende potentielle tiltrækningskraft ved denne forvredne ideologi, så vil ISIS have mulighed for at genrejse sig selv og i høj grad genrejse sine ledere, så længe vi ikke har den politiske dimension af vores strategi på plads«, siger han.

Ifølge Nick Houghton er målet med den internationale koalitions luftangreb i Irak og Syrien derfor ikke at udradere IS, men derimod at købe tid, indtil der er fundet en politisk løsning.

Intet navn på mulig efterfølger

Abu Bakr al-Baghdadi er den øvereste leder af IS og har derudover et kabinet af rådgivere. Derudover er der udpeget en leder af IS i henholdvis Irak og Syrien. De har hver 12 guvernører under sig, der er ansvarlige for hvert sit geografiske område i de to lande.

Dertil kommer en række nedsatte råd – eksempelvis det militære råd og medierådet – som har ansvar for veldefinerede områder inden for organisationen. Dette fremgår af research foretaget af CNN.

Der er med andre ord mange magtfulde personer i organisationen, der kunne komme på tale som ny øverste leder. Men Magnus Ranstorp ønsker ikke at komme med et navn.

»Meget få mennesker ved, hvad der sker inde i organisationen, så det vil være ren spekulation, hvem der kan overtage. Men så vidt jeg ved, er der flere personer, der kan komme i spil«, siger han.

»Det afhænger også af, hvem der blev såret sammen med ham. Eller måske dræbt sammen med ham?«, siger Magnus Ranstorp.

Også to rådgivere kan være dræbt

Udover forlydener om, at Abu Bakr al-Baghdadi er blevet såret, er der oplysninger om, at to af hans nærmeste rådgivere er dræbt.

Den ene, Auf Abdulrahman Elefery med kodenavnet Abu Suja, var angiveligt med i konvojen ved Mosul. Den britiske avis The Daily Telegraph har talt med en irakisk sikkerhedsanalytiker ved navn Hisham al-Hashimi, der har oplysninger om Elefery. Sikkerhedsanalytikeren har ifølge den britiske avis »ringet til slægtninge« i Mosul til den højtrangerende IS-soldat, og familien har bekræftet, at han er død.

:

Derudover oplyser Reuters, at en formodet Baghdadi-rådgiver ved navn Abu Huthaifa al-Yamani er dræbt under et luftangreb tæt på den irakiske by Fallujah.

Ingen af disse to dødsfald er bekræftet af det amerikanske militær.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden