IS-leder. Tvivlen breder sig om, hvorvidt Islamisk Stats lederen Abu Bakr al-Baghdadi er død
Foto: Uncredited/AP

IS-leder. Tvivlen breder sig om, hvorvidt Islamisk Stats lederen Abu Bakr al-Baghdadi er død

Kampen mod Islamisk Stat

Forvirring om IS-leders skæbne efter luftangreb i Irak

Det er stadig uklart, om Abu Bakr al-Baghdadi blev dræbt i fredags.

Kampen mod Islamisk Stat

Der hersker i øjeblikket stor tvivl om, hvorvidt lederen af Islamisk Stat (IS), Abu Bakr al-Baghdadi, er blevet dræbt.

Den amerikansk-ledede koalition ramte sent i fredags en gruppe IS-ledere nær byen Mosul i det nordlige Irak med et luftangreb. Så meget står klart, idet de amerikanske myndigheder har bekræftet angrebet.

Men derudover er det små med håndfaste beviser på, hvad resultatet af angrebet var.

Derfor er de irakiske myndigheder netop nu i gang med at undersøge, om al-Baghdadi var blandt de 50 dræbte militante.

Mulig storsejr til USA

Et eventuelt drab på Abu Bakr al-Baghdadi vil være en stor sejr for den amerikanske koalition, der bomber Islamisk Stats stillinger samtidig med, at den yder støtte til de irakiske styrker, der kæmper for at tilbageerobre store områder fra Islamisk Stat.

Og den amerikanske avis The New York Times skriver, at Abu Bakr al-Baghdadi formodes at have været der, hvor angrebet ramte, og at han angiveligt skulle være blevet såret eller dræbt.

LÆS ARTIKEL

Det er dog informationer, amerikanerne fra officielt hold ikke vil bekræfte.

»Vi kan bekræfte en række luftangreb fredag aften i Irak, imod hvad der vurderes til at være en gruppe af IS-ledere. Vi kan ikke bekræfte, at Abu Bakr al-Baghdadi var blandt de tilstedeværende«, siger oberst Patrick Ryder, der er talsmand for den amerikanske centralkommando, til den britiske avis The Guardian.

Ifølge Patrick Ryder er det således stadig uklart, om lederen af Islamisk Stat er død.

Irakiske embedsmænd er også ude af stand til at bekræfte, om al-Baghdadi er blandt de dræbte, skriver The Guardian.

Irakisk avis: Al-Baghdadi hårdt såret, men lever

Som leder af Islamisk Stat har Abu Bakr al-Baghdadi på rekordtid taget kontrollen over så store områder af det nordlige Irak og Syrien, at lederen af de sortklædte krigere nu styrer et areal på størrelse med et land som Belgien.

Det har fået USA til at udlove en dusør på 10 millioner dollars (cirka 60 mio. kr.) til personen for hans pågribelse.

LÆS ARTIKEL

Ifølge den irakiske avis al-Sabah, er Abu Bakr al-Baghdadi fortsat i live, selv om han blev alvorligt såret.

»Det er anden gang, at Abu Bakr al-Baghdadi er blevet såret i løbet af de seneste to måneder, og lige nu er han er ved at blive behandlet i en syrisk beliggenhed tæt på den irakiske grænse«, fortæller en kilde til al-Sabah.

Siden luftangrebet i fredags har flere udenlandske medier slået tvivl om, at Abu Bakr al-Baghdadi var død et sted i Syrien.

Al Arabiya News Channel har ifølge avisen The Independent meddelt, at al-Baghdadi er »kritisk såret« efter angrebet. Nyhedssitet IraqiNews mener til gengæld, at al-Baghdadi er blevet dræbt.

Ubekræftet billede florerer på sociale medier

På de sociale medier florerer et ubekræftet billede, der ifølge flere viser liget af IS-lederen, efter at han skal være blevet dræbt i det amerikanske luftangreb.

Men den irakiske avis al-Sabah mener at vide, at billedet er manipuleret. Der er i stedet tale om den albanske IS-kriger, Sami Abdullahu, der er død under krigen i Syrien, skriver avisen på deres hjemmeside.

Luftangrebene sker samtidig med, at USA's præsident, Barack Obama, har meddelt, at han vil sende yderligere 1.500 soldater til Irak for at hjælpe den irakiske regering med at slå de militante islamister tilbage.

LÆS ARTIKEL

USA leder en koalition af lande fra primært Europa og den arabiske verden. Danmark bidrager med syv F-16-fly til indsatsen i Irak. Andre dele af koalitionen bekæmper Islamisk Stat i Syrien.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce