Krig. Holger K. Nielsen mener ikke, Danmark fortsat bør have tropper i Irak, hvis ikke irakerne får styr på deres allierede shiamilitser, som »terroriserer« sunnierne.
Foto: SIMON FALS (arkiv)

Krig. Holger K. Nielsen mener ikke, Danmark fortsat bør have tropper i Irak, hvis ikke irakerne får styr på deres allierede shiamilitser, som »terroriserer« sunnierne.

Kampen mod Islamisk Stat

SF får soldaterhug for at så tvivl om dansk Irak-indsats

Shiamilitsers truende fremfærd i Irak er uholdbar, siger Holger K. Nielsen.

Kampen mod Islamisk Stat

Hvis ikke irakerne får styr på deres allierede militsgrupper, bør Danmark genoverveje, om vi overhovedet skal være en del af den vestlige koalitions krigsindsats i Irak mod Islamisk Stat (IS).

Det mener SF's forsvars- og udenrigsordfører, den tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen.

Han er bekymret for, at den danske indsats mod Islamisk Stat kommer til at støtte shiitiske militser, der »reelt gør det samme som IS«, sagde han i går til DR Nyheder, efter at 21 Søndag forleden viste optagelser af irakiske militsgrupper og altså Danmarks allierede, der sværger krig mod USA, truer lokalbefolkningen og sparker til afdøde IS-krigere, skriver dr.dk.

Holger K. Nielsen henviser til, at forudsætningerne for den danske indsats, der består af syv kampfly og et trecifret antal personel, har ændret sig. Og hvis ikke irakerne retter op og får styr på deres allierede soldater, skal man overveje at trække de danske F16-jagere hjem, siger SF'eren.

Soldaternes fagforening: Ikke for smart

Den holdning møder ingen forståelse hos formanden for Centralforeningen for Stampersonel, der er den største fagforening for ansatte i forsvaret.

»Det er klart, at man godt kan reflektere over det, vi gør. Men det er ikke i orden, at man allerede nu sår tvivl om de beslutninger, der er taget. Det siger mig, at der er noget i vejen med det forarbejde, der er blevet lavet i Folketinget forud for beslutningen«, siger Jesper K. Hansen.

Han mener, at Holger K. Nielsens udmelding »ikke er for smart«. De danske soldater har ikke brug for, at der bliver sået politisk tvivl om opbakningen til dem, siger han.

»Vi har ikke behov for, at man hjemmefra diskuterer det at sende os af sted. Det er utrolig vigtigt, at der er bred opbakning til det, vi gør. Vi er et politisk værktøj, og hvis der er politisk flertal for noget, er vi klar. Men der er behov for ro på den hjemlige front for at soldaterne i ro og mag kan udføre deres opgave«, siger han og fortsætter:

»Skal vi lade være med at hjælpe de mennesker, der er i nød? Vi er nødt til at sætte ind og starte et sted«.

Foto: ENGEL JANUS

V: Vigtig med bred opbakning

Venstres forsvarsordfører Troels Lund Poulsen stiller sig uforstående over for Holger K. Nielsens udmelding, som han erklærer sig »dybt uenig i«.

»Det undrer mig, at SF efter så kort tids indsats i kampen mod IS forandrer holdning og er blevet så skeptisk og betænkelig ved indsatsen.«.

»Det er vigtigt, der er bred opbakning til den indsats, vi leverer i det nordlige Irak«, siger han.

Holger K.: Orden blandt militserne var en forudsætning for dansk indsats

Over for Politiken afviser Holger K. Nielsen, at han på nuværende tidspunkt sætter spørgsmålstegn ved den danske krigsindsats.

FOTO

Men han fastholder, at der er vendt op og ned på beslutningsgrundlaget for at sende danske F16-fly på vingerne, hvis ikke irakerne får rettet op.

»Det er uholdbart, hvis den irakiske regering ikke får styr på de shiamuslimer, der stadig terroriserer sunnimuslimer. Det betyder, at man ikke får stoppet rekrutteringen til ISIL (Islamisk Stat, red.), hvis det fortsætter. Det var en forudsætning for beslutningsforslaget (om at sende danske tropper af sted, red.), at der skulle være en inkluderende irakisk regering. Nu tyder rapporter så på, at shiamilitser stadig hærger, hvor de kommer frem«, siger Holger K. Nielsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kræver snarlige fremskridt

SF's forsvarsordfører understreger, at han er parat til at give irakerne en chance for at rette op - men afviser at ville sætte en tidshorisont på.

»Men vi er nødt til at se fremskridt, også i løbet af rimelig tid. Og hvis det ikke sker, så er vi nødt til at overveje, om vi skal trække os ud. For så er indsatsen kontraproduktivt«, siger Holger K. Nielsen, der åbner for, at den danske krigsindsats skal ændres, så man i stedet fokuserer på at støtte kurderne, hvis ikke irakerne kan skabe orden i geledderne.

Soldaternes fagforening kalder det problematisk, at man fra politisk hold allerede begynder at sætte spørgsmålstegn ved den mission, vi har sendt danske soldater ud på. Kan du forstå det?

»Jeg sætter ikke spørgsmålstegn, men bakker stadig fuldt op om missionen. Jeg siger bare, vi er nødt til at være opmærksomme på det, der sker. Det giver ingen mening, hvis der ikke er politiske fremskridt i Bagdad. Hvis de fremskridt ikke sker, falder grundlaget for den danske indsats væk. Der skal være mening med bombetogterne, de danske soldater er med på. Det må være en fordel for dem, at der er klarhed over, hvad vi gør og hvorfor«.

Politiken arbejder på at få en kommentar fra forsvarsminister Nicolai Wammen (S). Alle partier i Folketinget undtagen Enhedslisten støtter den danske indsats i luften over Irak.

Civile ofre kan ikke undgås, når danske kampfly kaster bomber mod Islamisk Stat i Irak, erkender udenrigsminister Martin Lidegaard. Men endnu flere uskyldige irakere vil blive dræbt, hvis vi lader være med at bombe, mener han. Kilde: Politiken

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce