Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Peshmerga. Et kurdisk flag blafrer ved Mullah Abdullah-broen mellem Kirkuk og Erbil i det nordlige Irak. De kurdiske peshmerga-soldater kæmper mod IS med støtte fra de internationale bombefly samt den irakiske regeringshær.
Foto: Hadi Mizban/AP

Peshmerga. Et kurdisk flag blafrer ved Mullah Abdullah-broen mellem Kirkuk og Erbil i det nordlige Irak. De kurdiske peshmerga-soldater kæmper mod IS med støtte fra de internationale bombefly samt den irakiske regeringshær.

Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kurderne lancerer ny offensiv mod Islamisk Stat

Frankrig sender forstærkninger - og sætter navn på endnu en franskmand i blodig video.

Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En ny offensiv blev her til morgen lanceret mod Islamisk Stat (IS) i det nordlige Irak i provinserne Kirkuk og Diyala.

Det skriver nyhedsbureauet AP og det kurdiske nyhedsmedie Rudaw.

I Kirkuk kæmper den kurdiske hær peshmerga med støtte fra den internationale koalitions luftangreb for at generobre territorium tæt på byen Kharbaroot, der ligger vest for byen Kirkuk, skriver AP. Siden i mandags har koalitionen gennemført 24 luftangreb i Irak, herunder 13 tæt på Kirkuk, oplyser den amerikanske hær i en pressemeddelelse.

I Diyala er målet at generobre byen Saadiya fra IS. Mediet Rudaw har en journalist ved frontlinjen, der oplyser, at peshmerga er avanceret flere kilometer ind mod byen Saadiya. I denne del af offensiven kæmper de kurdiske soldater sammen med de berygtede shiamilitser i Irak.

Shiamilitserne har for nylig fået hård kritik fra blandt andre menneskerettighedsorganisationen Amnesty International, hvis research viser, at militserne, der er bevæbnet og støttet af den irakiske regering, kidnapper og dræber sunnimuslimske civile. Amnesty konkluderer, at shiamilitserne begår krigsforbrydelser, og at de irakiske militsers magt i Bagdad, Samarra og Kirkuk øges.

Frankrig sender forstærkninger

I morgen skal den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan mødes i hovedstaden Ankara med den amerikanske general John Allen – manden med det øverste politiske ansvar for den internationale koalition, der skal bekæmpe IS. De skal forhandle om en aftale, der giver Tyrkiet mulighed for at træne oprørere, der skal kæmpe mod Islamisk Stat i Tyrkiets naboland Syrien.

Tyrkiet har tøvet med at støtte de kurdiske oprøreres kamp mod IS af frygt for at gøde de kurdiske ambitioner om et uafhængigt Kurdistan.

Samtidig med, at de kurdiske soldater sætter ind over for IS i Irak, har Frankrig sendt yderligere seks jagerfly til Irak for at deltage i kampene.

Der er allerede 12 franske fly i regionen, der hjælper med at udføre luftangreb på Islamisk Stat i Irak, oplyser det franske forsvarsministerium. Forstærkningen på seks jagerfly skal have base i Jordan, skriver AP.

Frankrig har desuden oplyst, at man har identificeret yderligere en af de to franske jihadister, der optræder på den seneste brutale video fra Islamisk Stat. Der er tale om en muslimsk konvertit på 22 år fra det østlige Paris. Den anden blev i sidste uge identificeret som en konvertit fra Normandiet.

3.000 europæiske statsborgere kæmper for IS

På videoen halshugges en gruppe mænd, som ifølge IS var piloter i den syriske regeringshær samt den amerikanske nødhjælpsarbejder Peter Kassig. Knap 900 franske statsborgere menes at kæmpe for Islamisk Stat i Irak og Syrien. Mere end 3.000 europæere har rejst samme vej for at kæmpe for oprettelsen af et islamisk kalifat, og ifølge PET i Danmark er omkring 100 af disse danske statsborgere.

Offensiven kommer efter et selvmordsbombeangreb i midten af den irakiske by Erbil, hvor mindst fem mennesker er blevet dræbt.

Hidtil har ingen taget ansvar for angrebet, men myndighederne mistænker IS for at stå bag, ligesom gruppen menes at stå bag tre selvmordsbombeangreb i Bagdad, der i alt har dræbt mindst 10 mennesker og såret over 30.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

International aktion i Syrien

En international aktion samlede sig i løbet af august og september omkring bekæmpelsen af IS i Irak og Syrien. 8. august blev de amerikanskledede luftangreb indledt i Irak, og 23. september blev aktionen for en del af koalitionens vedkommende udvidet til Syrien.

Der har siden aktionens begyndelse været 482 luftangreb i Irak og 399 i Syrien, skriver BBC.

De syv danske F-16-fly, der er sendt af sted for at bekæmpe IS, skal ikke på vingerne i Syrien. De deltager udelukkende i kampene i Irak, hvor indsatsen mod IS tæller en bred international koalition med deltagelse af flere europæiske lande.

Millioner af mennesker er på flugt fra krigen i Syrien, der brød ud i marts 2011, og 200.000 mennesker menes at have mistet livet.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden