Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Folk i byen Raqqa er gået på gaden efter et luftangreb fra Bashir Assads styrker.
Foto: Uncredited/AP

Folk i byen Raqqa er gået på gaden efter et luftangreb fra Bashir Assads styrker.

Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Syriens moderate oprørere er i Danmark: Det er aller-aller sidste udkald

Det Syriske Nationalråd er i dødskamp mod Assad og Islamisk Stat.

Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter knap fire års borgerkrig, mere end 200.000 døde og et land i ruiner kunne situationen næsten ikke være værre for de moderate oprørere som Vesten støtter i Syrien.

De er helt bogstaveligt presset fuldkommen i bund, mast mellem Assad-regimet på den ene side og de islamiske ekstremister i Islamisk Stat på den anden side.

Situationen er især presset for det såkaldte Syriske Nationalråd, de moderates eksilledelse, hvis formand Hadi al-Bahra, i dag besøger Politiken.

LÆS ARTIKEL

»Det Syriske Nationalråd er i akut fare for at blive fuldkommen overhalet af udviklingen. De har stort set ingen indflydelse på selve udviklingen i krigen eller blandt syrerne internt i landet, og er nu været så splittede og dysfunktionelle i så lang tid at også omverden er ved at have mistet troen på dem«, siger han.

»Det er aller-aller sidste udkald«.

Assad bag 600 luftangreb

I den nordlige del af Syrien har Assad-regimet i ly af den vestlige koalitions luftangreb mod IS markant optrappet kampen mod de moderate oprørere.

Alene i første halvdel af november gennemførte Assad næsten 600 luftangreb – herunder over 250 af de frygtede tøndebomber – i det nordlige Syrien.

LÆS INTERVIEW

De moderates sidste højborg, storbyen Aleppo, er i akut fare for at at blive fuldkommen omringet af regimet og dets allierede fra Hizbollah og risikerer dermed at blive udsultet på samme måde som det skete i Homs. Også i Damaskus har regimet omringet de få tilbageværende lommer i forstæderne som de moderate oprørere stadig kontrollerer.

Samtidigt vender flere og flere syriske oprører sig mod Islamisk Stat, både på grund af gruppens succes og i raseri over USAs og Vestens angreb på dem.

Krigere skifter side

Alene fra al-Nusra fronten, en anden ekstremistisk al Qaeda-allieret islamisk oprørsgruppe i Syrien, anslås det at mere end 1.000 krigere er gået over til IS, siden de vestlige luftangreb begyndte.

LÆS ANALYSE AF HERBERT PUNDIK

IS erklærede således sidste uge oprettelsen af et emirat i Hajar al-Aswad, en oprørskontrolleret forstad til Damaskus. Samtidigt strømmer det stadig ind med udenlandske krigere til IS. Moderate syriske oprørere anslår, at der for tiden kommer omkring et tusinde internationale jihadister til IS om måneden.

Og trods gentagne løfter lader støtten fra Vesten stadig vente på sig. USA har endnu ikke startet processen med at screene de oprørsgrupper som supermagten vil træne og det kan vil derfor tage mange måneder før det reelt får indflydelse på slagmarken.

Moderate oprørere er i dødskamp

Og det kan meget vel være for sent, siger Yezid Sayigh, der er seniorforsker ved Carnegie Middle East Center i Beirut og en af de førende eksperter omkring borgerkrigen.

»De moderate oprørere er i noget nær end dødskamp. I det nordlige Syrien er de stort set blevet udraderet og selv sydpå, hvor de står stærkere er de dybt afhængige af al-Nusra fronten (en ekstremistisk islamistisk gruppe, der anses som terrorister af Vesten, red.).

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden