Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Vokabular. USAs udenrigsminister Joh Kerry talte i Natos hovedkvarter i onsdags om indsatsen mod Islamisk Stat. Men 16 ud af 18 gange kaldt han gruppen for 'Daesh', hvilket er den arabiske verdens - noget nedsættende - betegnelse.
Foto: Virginia Mayo/AP

Vokabular. USAs udenrigsminister Joh Kerry talte i Natos hovedkvarter i onsdags om indsatsen mod Islamisk Stat. Men 16 ud af 18 gange kaldt han gruppen for 'Daesh', hvilket er den arabiske verdens - noget nedsættende - betegnelse.

Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu bruger Kerry et tvetydigt navn for Islamisk Stat

Udenrigsministrene for både USA og Frankrig kalder ekstremististgruppen for Daesh.

Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke kun et kært barn, der har mange navne.

ISIL, IS, ISIS, QSIS og Islamisk Stat er alle betegnelser for terrorgruppen, der har besat landområder i Syrien og Irak, kidnappet, myrdet og hærget og skabt det, de selv kalder et islamisk kalifat.

Vesten, en række arabiske lande, lokale kurdere, syrere og irakere har som bekendt forsøgt at bekrige organisationen for at bremse den fremdrift, og det har ikke kun været med droner og bomber. Krigen foregår også på ord.

Nu har den amerikanske udenrigsminister i en tale i Natos hovedkvarter i Belgien i onsdags brugt betegnelsen »Daesh« i stedet for det mere gængske ISIS eller Islamisk Stat. Og han har brugt det hele 16 gange - som for at understrege et skift i sin tilgang. Eller måske som hævn for, at Islamisk Stat i en radioudsendelse har kaldt Kerry for »en gammel ikke-omskåret starut'?

Daesh er en forkortelse af 'Den islamiske stat af Irak og Levanten' (al-Dawla al-Islamiya al-Iraq al-Sham). Navet bruges typisk af Islamisk Stats fjender, og det har flere negative betydninger, da det lyder som det arabiske ord 'daes' (en der træder andre under fode) og 'dahes' (en som skaber splid).

LÆS ARTIKEL

Daesh-slagterne

Frankrigs udenrigsminister Laurent Fabius har siden september konsekvent kaldt organisationen, der selv kalder sig Islamisk Stat, for 'Daesh'.

»Det er en terroristgruppe og ikke en stat. Jeg fraråder at bruge termen Islamisk Stat, fordi det udvisker linjerne melllem islam, muslimer og islamister. Araberne kalder det 'daesh' og jeg vil kalde dem 'daesh slagterne'. For disse folk har voldtaget, korsfæstet, myrkdet og vi skal mobilisere, hvad vi kan, for at slå dem tilbage, neutralisere dem og til slut blive helt fri for dem«, har han forklaret til France24.

Ifølge Associated Press (AP) har den militante organisation truet med at skære tungen ud af halsen på dem, der kalder dem 'Daesh'. AP vælger i øvrigt konsekvent at omtale gruppen som 'Islamisk Stat-gruppen' eller 'krigere fra Islamisk Stat-gruppen' for at undgå formuleringer, der signalerer en internationalt anerkendt stat.

LÆS INTERVIEW

QSIS som alternativ

I august meldte Dar al-Ifta, som er en indflydelsesrig islamisk institution i Egypten i en artikel i The Guardian, at Islamisk Stat burde kaldes noget andet for at understrege, at dens ekstremistiske ideologi ikke deles af den øvrige muslimske verden.

Institutionen foreslog betegnelsen QSIS, som står for 'al-Qaeda seperatister i Irak og Syrien'. Det er dog ikke vundet frem hos hverken medier eller politikere, selv om han fortsat promoverer ideen via blandt andet facebookgruppen 'Call it Qa'ida Separatists not Islamic State'.

I Irak kalder regeringen de fjendtlige og frygtede invaderende styrker for 'dookh', som er en forkortelse af 'Dawlat Al Islamiya Al Khalifa', men det lyder ligesom ordet for 'forvirret' og kan derfor også opfattes som nedsættende.

Hvis organisationen selv kunne vælge, ville de pege på betegnelsen Islamisk Stat (som også bruges af flertallet af politikere og medier i Danmark), da det anerkender det kalifat, organisatonen hævder at have oprettet.

Politiken har igennem det sidste års tid kaldt organisationen først ISIS, så ISIL og nu Islamisk Stat ud fra en betragtning om, at man kalder en organisation ved det navn, den giver sig selv.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden