EFTERLADT. Safi al-Kaseasbeh (i midten) er far til den dræbte pilot Muath el-Kasaesbeh. Han opfordrer alle lande i koalitionen mod Islamisk Stat til at hævne hans søns død.
Foto: Nasser Nasser/AP

EFTERLADT. Safi al-Kaseasbeh (i midten) er far til den dræbte pilot Muath el-Kasaesbeh. Han opfordrer alle lande i koalitionen mod Islamisk Stat til at hævne hans søns død.

Kampen mod Islamisk Stat

Forsker: Hævn-henrettelser i Jordan er vand på Islamisk Stats mølle

Uklogt, at Jordan ikke holder sig fra det beskidte spil, mener Søren Schmidt.

Kampen mod Islamisk Stat

Når Jordan henretter to terrordømte jihadister som hævn for, at Islamisk Stat har likvideret en jordansk pilot, handler man på baggrund af følelser frem for fornuft.

»Det virker uklogt. I stedet for at holde sig fra det beskidte spil, mudrer man sig selv til«

Det vurderer Søren Schmidt, der er lektor og mellemøstforsker på Institut for Kultur og Globale Studier ved Aalborg Universitet.

»Det virker uklogt. I stedet for at holde sig fra det beskidte spil, mudrer man sig selv til. Man kan være så godt som sikker på, at Islamisk Stat nu tænker, at det er deres tur næste gang til at give igen«, siger han og kalder henrettelsen for vand på Islamisk Stats mølle.

LÆS OGSÅ

I går blev en video offentliggjort, hvor Islamisk Stat angiveligt dræber den jordanske jagerpilot Muath al-Kasaesbeh, der blev taget til fange af terrorbevægelsen i december sidste år.

Jordan har reageret ved at henrette en al-Qaeda-medlemmet Ziyad Karboli og den dødsdømte irakiske kvinde Sajida al-Rishawi, der er i 2006 blev dømt for sin rolle i et selvmordsangreb, hvor 60 personer mistede livet.

IS kan slå sig ned i Jordan

Ifølge Søren Schmidt kan henrettelserne få alvorlige konsekvenser i Jordan, hvor der er et stort rekrutteringspotentiale for Islamisk Stat.

Jordan deltager i den internationale koalition, der forsøger at bekæmpe Islamisk Stat i Syrien og Irak, men er samtidig et af de lande, der har flest statsborgere, som kæmper for terrorganisationen.

Samtidig er Jordan i forvejen et splittet land, hvor befolkningen er delt i to grupper.

Den ene gruppe er en del af systemet og støtter kongedømmet i landet, mens den anden og ganske store gruppe føler sig sat uden for fællesskabet. Den gruppe består ifølge Søren Schmidt af islamister af enhver afskygning, fra de moderate til salafisterne.

Henrettelserne af de to fanger kan medvirke til en polarisering, der kan blive farlig for Jordan, vurderer Søren Schmidt. Han påpeger, at man i værste fald kan forestille sig, at Islamisk Stat vil slå sig ned i landet.

»Nu er det blevet en kamp på liv og død med islamisterne, der støtter Islamisk Stat, på den ene side, og kongen og hans støtter på den anden side«, siger Søren Schmidt.

Dræb, korsfæst eller afhug lemmer

Drabet på det jordanske gidsel har fået Syrien til at henvende sig til Jordan med en opfordring til at samarbejde med Syrien om at bekæmpe Islamisk Stat.

En af sunniislams vigtigste institutioner, al-Azhar i Kairo, som er en moské, der også huser et universitet og flere skoler, har også udtrykt sin afstandstagen til mordet på den jordanske pilot.

I en erklæring udsendt efter offentliggørelsen af videoen udtrykker en talsmand »stor forfærdelse over den kujonagtige handling«:

»Dette kræver den straf, der er nævnt i koranen, mod disse korrupte undertrykkere, som kæmper mod gud og hans profeter: Dræb dem, korsfæst dem eller afhug deres lemmer«, siger Ahmed al-Tayib, talsmand for al-Azhar, ifølge Ritzau.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce