Forslag. Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen mener, at Danmark i stedet for at bombe skal sende våben til de kurdiske soldater i det nordlige Irak. (arkivfoto)
Foto: JANUS ENGEL

Forslag. Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen mener, at Danmark i stedet for at bombe skal sende våben til de kurdiske soldater i det nordlige Irak. (arkivfoto)

Kampen mod Islamisk Stat

Derfor siger Enhedslisten nej til at bombe Islamisk Stat

Terroristerne fra IS vil få medvind, når bomberne rammer civile, mener partiet.

Kampen mod Islamisk Stat

Terrorgruppen Islamisk Stat vil komme styrket ud af den bombekampagne, der anført af USA lige nu er i gang i Irak.

Derfor er Enhedslisten - i øvrigt som eneste parti i Folketinget sammen med løsgængeren Uffe Elbæk - imod regeringens forslag om at sende F-16-fly på vingerne over Irak for at hjælpe med at bombe jihadisterne fra IS. Det forklarer partiets forsvarsordfører Nikolaj Villumsen i et interview med Politiken.

»Det bliver en meget blodig bombekampagne, som Danmark tager fat på, når et flertal i Folketinget stemmer ja til regeringens forslag. IS trækker ind i de civile områder og blander sig med befolkningen, så der vil komme mange civile ofre. Vi har desværre set, at de ekstreme kræfter er blevet styrket i Irak, Afghanistan og Libyen, efter at Danmark har medvirket i krige. Luftkampagnen er forkert. Bomber skaber kaos og styrker de ekstreme kræfter. Den lære skal vi drage i stedet for at bombe videre og tro, at vi kan diktere udviklingen. Vi skal støtte de lokale og demokratiske kræfter, der kæmper for menneskerettigheder«, siger Nikolaj Villumsen.

LÆS ANALYSE

Hvordan skal det redde civilbefolkningen i Irak, at vi støtter demokratiske kræfter?

»Det er langt bedre at lade demokratiske kræfter bekæmpe IS, frem for at Danmark - som allerede én gang har været med til skabe kaos i Irak - nu kommer tilbage med bomber. Jeg tror, at bomber vil have den stik modsatte effekt af hensigten, fordi civile liv vil gå tabt, og det vil få flere til at søge til IS, og det vil øge hadet mod Vesten endnu mere«.

Kurderne kæmper i det nordlige Irak

Hvad får dig til at tro, at det kan forhindre mishandling af lokalbefolkningen, at man styrker demokratiet?

»De kurdiske styrker har slået IS tilbage i dele af det nordlige Irak. Dem støtter vi allerede med våben. Og hvis sunnimuslimske områder domineret af Islamisk Stat skal vindes tilbage, så skal det gøres af den irakiske hær. Men problemet er, at regeringen i Bagdad er dybt sekterisk og undertrykker den sunnimuslimske befolkning. Så derfor kan de politiske problemer i Bagdad ikke løses med F-16-fly«.

SE DIREKTE

Civile ofre kan ikke undgås, når danske kampfly kaster bomber mod Islamisk Stat i Irak, erkender udenrigsminister Martin Lidegaard. Men endnu flere uskyldige irakere vil blive dræbt, hvis vi lader være med at bombe, mener han. Kilde: Politiken

Men hvordan hjælper det civile irakere her og nu, at man styrker demokratiske kræfter?

»Lige nu sender Danmark våben til det nordlige Irak og hjælper kurderne. Det foreslår Enhedslisten, at vi også gør i Syrien. Der er ikke en akut humanitær katastrofe i Irak, men det er der altså i Syrien, hvor IS har taget store områder. Men det gør regeringen ingenting ved, og en bombekampagne kommer ikke til at hjælpe på det. Den forhindrer ikke IS at dræbe 100.000 i Syrien, hvis de vil det. Derfor: Hvis kurderne i den nordlige del af Syrien får flere våben, så kan de slå IS tilbage. Problemet er, at kurderne er kommet i defensiven, efter at IS erobrede Mosul i Irak og fik adgang til moderne våben«.

Hvad mener du så om, at amerikanerne og andre lande allerede nu bomber i Irak. Det gør de jo, uanset hvad Danmark måtte beslutte?

»Jeg anerkender, at de amerikanske bomber i begyndelsen af august omkring Erbil i Nordirak hjalp kurderne. Men løsningen på situationen i Irak lige nu er ikke bomber. Der er brug for en politisk løsning i Bagdad«.

Kampfly kan ikke ændre Iraks regerings politik

Men det sker vel ikke overnight?

»Altså, hvis nogen påstår, at de har en nem løsning på IS, så lyver de. Men den akutte situation skal afværges. Det er derfor, vi har sendt våben til det nordlige Irak, men IS har ganske rigtigt erobret store sunnismuslimske områder andre steder i landet. Og hvis de skal befries af den irakiske hær - som styres af en shia-domineret regering - så skal hæren jo holde op med at slå den sunnimuslimske befolkning ihjel og mishandle dem. Så før der kommer sunnier med i den politiske ledelse af Irak, så bliver det ikke løst. Det kan ikke gøres med kampfly. Du kan ikke ændre regeringen i Bagdad med kampfly. En et år lang bombekampagne vil styrke IS, fordi lokalbefolkningen - der i forvejen ser Danmark og USA som en rød klud foran ansigtet - vil føre til mange civile ofre. Det vil få flere civile sunnier til at gribe til våben for IS. Vi ser allerede nu, at terroristerne fra IS har trukket sig ind i byerne. Hvis du bomber der, så rammer du jo civile«.

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men Irak har bedt om militær hjælp til at stoppe IS. De må jo vide, hvad de har brug for hjælp til. Hvorfor så sige 'nej, vi vil ikke hjælpe'?

»Fordi man skal tænkte sig godt om, inden man går i krig. Det er ikke usædvanligt, at den irakiske regering beder om militær hjælp. Det har den gjort i 10 år, og den har ikke brugt den hjælp til at inkludere den sunnimuslimske befolkning, men har blot skabt et sekterisk styre, der udelukker sunnier fra magten, og det har skabt grobund for, at IS kan hverve terrorister blandt sunnimuslimer«.

Men hvad vil der så ske uden bomber?

»Situationen er den, at IS rykker frem i det nordlige Syrien. I det nordlige Irak hjælper det at bevæbne de kurdiske styrker, som har befriet områder tidligere styret af IS. Det er samme opskrift, som skal bruges i det nordlige Syrien«.

Det lange seje træk...

Hvordan kan du være sikker på, at det hjælper irakerne, som bliver forfulgt af IS?

»Det er et langt sejt træk. Men hvis du ikke har en regering, som inkluderer sunnier, så vil de gøre oprør og slutte sig til IS«.

Hvordan skal man få den irakiske regering til at inkludere sunni-muslimer?

»Det er ikke let. Men når de i aften får en opringning fra Danmark om, at vi stiller kampfly til rådighed i kampen mod IS, så kommer det helt sikkert ikke til at bidrage til, at den irakiske regering anerkender det sunnismuslimske mindretal. Der er brug for politisk pres, hvor man kun giver økonomisk støtte til Irak under den forudsætning, at alle grupper inddrages i magten«.

LÆS ARTIKEL

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men igen: Hvordan kan politisk pres og våben til kurderne hjælpe de civile irakere, der lige nu er truet på livet af IS?

»Der er ingen let løsning, men kaster man bomber gennem et år, gør man blot ondt værre. De områder, som er domineret af IS, skal befries af den irakiske hær. Der skal skabes en samlet regering, der samlet vil gå imod IS

Men kan det hjælpe her og nu?

»Nej. Det er der ingenting, der kan. Der er ingen, som med et trylleslag kan befri hele Irak fra IS. Det kan hverken regeringens forslag, Enhedslistens forslag eller den politik, som USA's præsident Obama har lagt frem«, siger Nikolaj Villumsen, forsvarsordfører for Enhedslisten.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce