Raqqa. Islamisk Stats højborg i Syrien er byen Raqqa, hvor militante islamister her er på gaden.
Foto: Uncredited/AP

Raqqa. Islamisk Stats højborg i Syrien er byen Raqqa, hvor militante islamister her er på gaden.

Kampen mod Islamisk Stat

Islamisk Stat lokker flere og flere kvinder med romantiske løfter

Norske kvinder klumper sig sammen i »norsk samfund« i IS-hovedbyen Raqqa, skriver norsk avis.

Kampen mod Islamisk Stat

Midt i en den frygtede terrororganisation Islamisk Stats absolutte højborg Raqqa i Syrien bor en gruppe norske kvinder.

Kvinderne, der er rejst fra det kolde nord til Syrien, bor og lever i det, den norske avis Dagbladet omtaler som et »lille norsk samfund« i byen.

Avisen fortæller i dag, at omkring 70 norske statsborgere og personer med lovligt ophold i Norge ifølge norsk politis efterretningstjeneste, PST, i øjeblikket befinder sig i Syrien.

Og ifølge den internationalt anerkendte svenske terrorforsker Magnus Ranstorp, der er leder af det svenske Forsvarshögskolan, er det et stigende problem, at især kvinder fra vestlige lande forlader deres hjemlande for at slutte sig til Islamisk Stat.

»Antallet af kvinder, der rejser til Syrien, er stigende. Fra Göteborg rejser flere kvinder og børn end mænd i øjeblikket til Syrien og Irak for at slutte sig til Islamisk Stat«, siger Magnus Ranstorp om kvinderne, der i England kaldes jihadi wives.

Magnus Ranstorp peger på, at man ved, at op imod 200 franske kvinder og 150 britiske kvinder er rejst til blandt andet Raqqa for at blive en del af Islamisk Stat.

Der foregår en romantisering af livet i Raqqa

Også ifølge Politiets Efterretningstjenestes Center for Terrroranalyse engagerer et stigende antal europæiske kvinder sig i Syrien-konflikten.

Sidste år kom det frem, at omkring 10-15 danske kvinder og 20 svenske kvinder skulle leve i Islamisk Stat-kontrollerede områder. Blandt andet blev to dansksomaliske kvinder i januar dræbt i Syrien.

Og ifølge Magnus Ranstorp er der flere forskellige grunde til, at også kvinderne bliver tiltrukket af den barbariske organisation.

»Nogle har som mål at blive gift dernede. Andre rejser, fordi de bliver diskrimineret i deres hjemlande eller som et oprør mod deres forældre. Endnu andre bliver tiltrukket af tanken om krigerne. De ser op til dem, der kæmper for Islamisk Stat og ser dem næsten, som var de popidoler«, siger Magnus Ranstorp og fortsætter:

»I nogle kredse sker der en romantisering af livet i Raqqa og en idolisering af dem, der kæmper for Islamisk Stat«.

Første kontakt sker på nettet

Kvinderne bliver lokket til Syrien af andre kvinder, fortæller Magnus Ranstorp.

»De bliver identificeret på nettet af andre kvinder fra Islamisk Stat, som derefter tager kontakt til dem, bearbejder dem og - i sidste ende - måske rekrutteret ved personlige møder«, siger han.

En kvinde bosiddende i netop Raqqa offentliggjorde i september sidste år nogle optagelser, hvor hun med et skjult Gopro kamera filmer livet i IS-hovedbyen.

Kvindens optagelser viser blandt andet, hvordan en række kvinder iført niqab sidder ved hver deres computer i afskærmede båse i et kælderlokale.

LÆS MERE

Kvinderne taler flydende fransk uden accent via Skype med deres pårørende i Frankrig, der kan høres give udtryk for, at de ikke kan forstå, hvorfor de muslimske kvinder er rejst til Raqqa.

Nogle er taget af sted for at finde en passende mand, andre er rejst til Islamisk Stats syriske hovedby for at blive genforenet med deres mænd, der er rejst i forvejen for at drage i hellig krig for Allah.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce