Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Raqqa. Islamisk Stats højborg i Syrien er byen Raqqa, hvor militante islamister her er på gaden.
Foto: Uncredited/AP

Raqqa. Islamisk Stats højborg i Syrien er byen Raqqa, hvor militante islamister her er på gaden.

Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Islamisk Stat lokker flere og flere kvinder med romantiske løfter

Norske kvinder klumper sig sammen i »norsk samfund« i IS-hovedbyen Raqqa, skriver norsk avis.

Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Midt i en den frygtede terrororganisation Islamisk Stats absolutte højborg Raqqa i Syrien bor en gruppe norske kvinder.

Kvinderne, der er rejst fra det kolde nord til Syrien, bor og lever i det, den norske avis Dagbladet omtaler som et »lille norsk samfund« i byen.

Avisen fortæller i dag, at omkring 70 norske statsborgere og personer med lovligt ophold i Norge ifølge norsk politis efterretningstjeneste, PST, i øjeblikket befinder sig i Syrien.

Og ifølge den internationalt anerkendte svenske terrorforsker Magnus Ranstorp, der er leder af det svenske Forsvarshögskolan, er det et stigende problem, at især kvinder fra vestlige lande forlader deres hjemlande for at slutte sig til Islamisk Stat.

»Antallet af kvinder, der rejser til Syrien, er stigende. Fra Göteborg rejser flere kvinder og børn end mænd i øjeblikket til Syrien og Irak for at slutte sig til Islamisk Stat«, siger Magnus Ranstorp om kvinderne, der i England kaldes jihadi wives.

Magnus Ranstorp peger på, at man ved, at op imod 200 franske kvinder og 150 britiske kvinder er rejst til blandt andet Raqqa for at blive en del af Islamisk Stat.

Der foregår en romantisering af livet i Raqqa

Også ifølge Politiets Efterretningstjenestes Center for Terrroranalyse engagerer et stigende antal europæiske kvinder sig i Syrien-konflikten.

Sidste år kom det frem, at omkring 10-15 danske kvinder og 20 svenske kvinder skulle leve i Islamisk Stat-kontrollerede områder. Blandt andet blev to dansksomaliske kvinder i januar dræbt i Syrien.

Og ifølge Magnus Ranstorp er der flere forskellige grunde til, at også kvinderne bliver tiltrukket af den barbariske organisation.

»Nogle har som mål at blive gift dernede. Andre rejser, fordi de bliver diskrimineret i deres hjemlande eller som et oprør mod deres forældre. Endnu andre bliver tiltrukket af tanken om krigerne. De ser op til dem, der kæmper for Islamisk Stat og ser dem næsten, som var de popidoler«, siger Magnus Ranstorp og fortsætter:

»I nogle kredse sker der en romantisering af livet i Raqqa og en idolisering af dem, der kæmper for Islamisk Stat«.

Første kontakt sker på nettet

Kvinderne bliver lokket til Syrien af andre kvinder, fortæller Magnus Ranstorp.

»De bliver identificeret på nettet af andre kvinder fra Islamisk Stat, som derefter tager kontakt til dem, bearbejder dem og - i sidste ende - måske rekrutteret ved personlige møder«, siger han.

En kvinde bosiddende i netop Raqqa offentliggjorde i september sidste år nogle optagelser, hvor hun med et skjult Gopro kamera filmer livet i IS-hovedbyen.

Kvindens optagelser viser blandt andet, hvordan en række kvinder iført niqab sidder ved hver deres computer i afskærmede båse i et kælderlokale.

LÆS MERE

Kvinderne taler flydende fransk uden accent via Skype med deres pårørende i Frankrig, der kan høres give udtryk for, at de ikke kan forstå, hvorfor de muslimske kvinder er rejst til Raqqa.

Nogle er taget af sted for at finde en passende mand, andre er rejst til Islamisk Stats syriske hovedby for at blive genforenet med deres mænd, der er rejst i forvejen for at drage i hellig krig for Allah.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden