Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Magt. Islamisk stats undertrykkelse er en nøje planlagt strategi.
Foto: AP/AP

Magt. Islamisk stats undertrykkelse er en nøje planlagt strategi.

Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny bog afslører Islamisk Stats hemmelige masterplan

Det var ikke glødende islamister, men kyniske officerer, som lagde grunden til terrorbevægelsens succes

Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det startede i al uskyldighed - med et lille islamisk missionskontor.

Men kontorerne, der i slutningen af 2012 begyndte at dukke op i snesevis af landsbyer i det nordlige Syrien, var skalkeskjul for det, der i dag er verdens største terrororganisation: Islamisk Stat.

Det er en totalitær stat, der er opbygget på samme måde som det gamle Irak

»Det hele var uhyre nøje planlagt. Først åbne et lille missionskontor. Bruge det til at rekruttere et par lokale mænd, som så spionerede på resten af landsbyen. Fastlagde magtstrukturen og fandt så mange svagheder som muligt. Gerne personlige ting - utroskab, homoseksuelle, alt. Så alt var klar til den store offensiv«, forklarer den tyske journalist Christoph Reuter, der er mellemøstkorrespondent for det tyske magasin Der Spiegel.

Det totalitære ideal

Reuter har netop udgivet en bog om Islamisk Stat, hvor han afslører, at nogle af terrorgruppens primære ophavsmænd slet ikke er islamister, men tidligere officerer i Saddam Husseins regime, der brugte islam som en slags dække, og som fra starten sigtede mod at udnytte kaosset i Syrien til at genvinde magten i Irak.

Helt centralt står Samir Abd Muhammed al-Khlifawi - med dæknavnet Haji Bakr - en tidligere oberst i Saddams luftvåben. Det var ham, der udarbejdede strategien med at bruge de islamiske missionskontorer som dække, og allerede i 2012 lavede han en uhyre detaljeret plan for den kommende terrorstat.

»Det er en totalitær stat, der er opbygget på samme måde som det gamle Irak«, siger Reuter, der efter mange måneders arbejde og gentagne besøg i det dødsensfarlige område i det nordlige Syrien sidste efterår fik adgang til Haji Bakrs tophemmelige 31 sider lange drejebog:

»Notatet skitserer hele opbygningen af Islamisk Stat, og baseret på mine 18 ture til Nordsyrien kan jeg se, at det er blevet implementeret meget omhyggeligt«.

Christoph Reuter hørte første gang om Haji Bakrs hemmelige papirer, der blev opbevaret i et lille skur i byen Tal Rifaat lidt nord for Aleppo, få uger efter at Haji Bakr blev skudt i januar 2014, men det tog syv måneders forhandlinger med de lokale at få adgang til dokumenterne, der har skabt international opsigt.

Ingen må føle sig tryg

Lektor i globale studier på RUC, Sune Haugbølle, siger: »Det interessante er, at de ikke har siddet med Koranen som forlæg, men derimod har ladet sig inspirere af Saddam Husseins stat. I det lys er IS i hvert fald delvis en slags videreførelse af Baath-bevægelsen, en slags fascistisk stat bare med et islamisk image«.

Helt central i Haji Bakrs plan var sikkerhedsstrukturen, der bestod af en række forskellige efterretningstjenester, hvis ansvarsområder bevidst overlappede hinanden, så ingen kunne føle sig tryg.

Den islamiske identitet er det, som tiltrækker de udenlandske fanatikere, som IS er afhængig af

»Det passer med det, vi i forvejen ved om Islamisk Stat, at det er en ekstremt undertrykkende struktur«, siger Joshua Landis, der er leder af Mellemøstcenteret på Oklahoma University. Men selv om Haji Bakr var mere nationalist end islamist, betyder det ikke, at hele Islamisk Stat blot bruger islam som propaganda, siger Landis:

»Mange er helt klart glødende islamister, for hvem ideen og drømmen om kalifatet er ekstremt vigtigt«.

Magtens efterstræbelse

Om lederne af IS reelt mener, at de bygger en islamisk stat, er heller ikke altafgørende ifølge seniorforsker ved tænketanken Wilson Institute i Washington Marina Ottaway. Men det religiøse signal er.

»Den islamiske identitet er det, som tiltrækker de udenlandske fanatikere, som IS er afhængig af«, siger hun.

For Joshua Landis er det mest markante i Christoph Reuters afsløring, at IS dybest set bare er den seneste i en lang række autoritære regimer i Mellemøsten.

»Reelt er det ikke så anderledes end det, som Gaddafi gjorde i Libyen, Assad i Syrien og Saddam i Irak. Retorikken handler om traditionelle værdier – men bag den handler det kun om rå magt«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden