0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nyt mandat: Venstre og Konservative vil forlænge missionen

Borgerlige partier går i offensiven for at forlænge den danske indsats mod Islamisk Stat. Udenrigs-ministeren erkender, at vi »slet ikke« har nået målet.

Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Godt fire måneder før Danmark skal tage stilling til en forlængelse af den militære indsats mod Islamisk Stat, tager Venstre og Konservative hul på debatten. Det sker med budskabet om, at partierne er klar til at forny det danske mandat.

Siden oktober sidste år har danske F-16-fly været på vingerne mere end 300 gange i forsøget på at stoppe terrororganisationens fremmarch i Irak.

Og den indsats skal ikke stoppe til oktober, hvor det etårige danske mandat formelt udløber, mener Venstre. »Vi lægger op til at forlænge bidraget. Vi mener fortsat, at der skal være et kampflybidrag, og vi mener også, at vi skal have soldater til at uddanne de irakiske sikkerhedsstyrker. Så må vi i de kommende måneder diskutere, hvor omfattende – økonomisk og tidsmæssigt – bidraget skal være i et nyt mandat«, siger forsvarsordfører Troels Lund Poulsen.

LÆS OGSÅ

K: Ikke blevet brugt for meget

Hans konservative kollega, Mike Legarth, mener »helt afgjort«, at mandatet skal forlænges.

»Der er ikke blevet brugt en krone for meget i Irak. Islamisk Stat er en brutal og hæslig terrororganisation, som skal nedkæmpes og udslettes – koste, hvad det vil. Vi er villige til at fortsætte indsatsen, indtil Islamisk Stat er udryddet. Og nok er vi optimister. Men vi forventer ikke, at vi når det inden 1. oktober«, siger Mike Legarth.

Et samlet Folketing med undtagelse af Enhedslisten vedtog i efteråret den 280 mand store mission med i alt 7 F-16-fly. Forinden havde USA indledt en militæroffensiv mod IS.

Danskerne bidrager dels med bombardementer fra luften, dels med træning af de irakiske sikkerhedsstyrker.

Missionen bliver langt dyrere end ventet. Oprindelig lød regeringens skøn på 110-135 millioner kroner for et helt års indsats. Men et svar til Folketinget viste for en måned siden, at missionen allerede efter er halvt år har kostet 157 millioner. Samlet set forventer regeringen nu, at prisen lander på 310-375 millioner kroner. Penge, som skal findes på forsvarets eget budget.

DF: Det er hamrende dyrt

Dansk Folkeparti vil endnu ikke tage stilling til et nyt mandat, fastslår udenrigsordfører Søren Espersen. Det afgørende for DF er, hvorvidt en fortsat mission kommer til at dræne forsvarets kasse – det skal den ikke, fordi budgetterne allerede er stærkt pressede.

»Hvis regeringen kommer med en indstilling, må vi se på det. Vi vil som udgangspunkt forlange, at det skal være en helt ny bevilling fra Finansudvalget, så man ikke bruger penge fra forsvarets konto. Det er så hamrende dyrt«, siger han.

Liberal Alliance vil lade et eventuelt nyt mandat afhænge af en grundig analyse af situationen efter sommerferien, siger forsvarsordfører Mette Bock.Debatten om den militære indsats er blevet aktualiseret, efter at IS har indtaget den strategisk vigtige provinshovedstad Ramadi godt 100 kilometer fra Bagdad. Dermed er IS på fremmarch nogle steder, mens organisationen andre steder er trængt i defensiven. Alle er imidlertid enige om, at der er meget lang vej til en situation, hvor truslen fra IS – også kaldet Isil – er neutraliseret.

Det erkender også udenrigsminister Martin Lidegaard (R). Men han vil endnu ikke tage stilling til et nyt mandat.

»Jeg vil da gerne kvittere for, at oppositionen melder sig på banen, og det kan meget vel blive konklusionen (at fortsætte missionen, red.). Men vi har ikke taget stilling. Vi skal først have en status på koalitionens behov«, siger Martin Lidegaard.

Hvis ikke koalitionen havde grebet ind for et halvt år siden, havde vi oplevet en endnu større katastrofe

Islamisk Stat er jo ikke slået tilbage. Har missionen været en succes eller en fiasko indtil nu?

Annonce

»Vi fra starten vidst, at dette ville blive en utrolig svær opgave. Hvis ikke koalitionen havde grebet ind for et halvt år siden, havde vi oplevet en endnu større katastrofe – med helt uoverskuelige humanitære konsekvenser. På den måde har det været en succes. Men jeg erkender, at der er lang vej, til vi har slået Isil tilbage, og på den måde har vi slet ikke nået det mål, vi har sat os. Det kræver, at vi fortsætter bestræbelserne«.

EL: Vi støtter sekterisk politik

På trods af den økonomisk omkostningsfulde indsats har missionen i Irak foreløbig ikke været genstand for stor polemik, hverken politisk eller i offentligheden.

En af få klare opponenter er Enhedslisten, der fra starten har advaret imod, at militærindsatsen kun forstærker spændingerne i det irakiske samfund – i sidste ende til gavn for Islamisk Stat.

Forsvarsordfører Nikolaj Villumsen påpeger, at den irakiske regering og dens hårdt pressede hær har allieret sig med shiamuslimske militser, som har begået tortur mod sine fanger.

»Lige nu giver vi militær støtte til en irakisk regering, som fører en dybt sekterisk politik, og det har ført til det kaos, vi ser. Den politik får så militær støtte fra danske F-16-fly. Det, mener jeg, er dybt problematisk«, siger han.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?