OFRE. Yazidier fejrer deres nytår i eksil efter at være blevet fordrevet af Islamisk Stat, der har holder flere tusinde kvinder som slaver.
Foto: Bram Janssen (Arkiv)/AP

OFRE. Yazidier fejrer deres nytår i eksil efter at være blevet fordrevet af Islamisk Stat, der har holder flere tusinde kvinder som slaver.

Kampen mod Islamisk Stat

Undsluppet sexslave: Rige arabere køber tilfangetagne vantro kvinder af Islamisk Stat

Ikke-muslimske kvinder sælges til tilrejsende arabere som sexslaver, afslører yazidi, der fik held til at flygte.

Kampen mod Islamisk Stat

Nogle af de kvinder, den sunnimuslimske terrororganisation Islamisk Stat har taget til fange, reserveres angiveligt velhavende arabere fra golfstaterne eller Saudiarabien.

Det hævder en ung yazidikvinde, der har haft held til at flygte fra sit fangenskab hos sunnimuslimerne i Mosul, i hvert fald.

De mange lokale og tilrejsende Islamisk Stat-krigere begrunder deres overgreb mod fangerne med, at Koranen tillader voldtægter af ikke-muslimske kvinder.

»De tænker kun på død og drab«

For den i dag 18 år gamle Jinan betød det ifølge hendes beretning til AFP og franske medier, at hun sidste år blev taget til fange af jihadisterne. Hun endte med at blive købt af to mænd, en tidligere politibetjent og en imam, og endte med at blive indespærret med flere andre kvinder i et hus.

»De mishandlede os og forsøgte at tvinge os til at konvertere. Nægtede vi, så blev vi tævet, lænket ude i solen og tvunget til at drikke vand med døde mus i«, siger den unge kvinde.

Hun har skrevet en bog om de mænd, der mishandlede hende.

»Det er ikke mennesker. De tænker kun på død og drab. De tager stoffer hele tiden og vil hævne sig på alt og alle. De siger, at Islamisk Stat en dag vil herske over hele verden«.

Velhavere får lov at købe sexslaver

Den unge yazidi beretter i den kommende bog, hvordan terrororganisationen har sat handelen med bortførte vantro kvinder i system og at det er et marked, der har tiltrykket arabere fra de rige oliestater eller købere fra Tyrkiet. De får lov at købe slaverne.

I forvejen er Islamisk Stats fremgang sat i forbindelse med den økonomiske støtte, lande som Saudiarabien og Qatar sender til yderligtgående muslimske organisationer i regionen for at få fremmet en stærkt konservativ, dogmatisk gren af islam og gå mod arvefjenderne, shiamuslimerne.

Det er en god forretning.

Det har fået skylden for terrororganisationens fremgang - og dermed banet vejen for handelen med tilfangetagne kvinder.

Travle slavemarkeder

»Det er en god forretning«, overhørte den unge yazidi en af sine fangevogtere sige, da nogle af militsmedlemmerne talte om omfanget af slavehandelen.

Den er ganske direkte. Hun blev på et tidspunkt sendt ind i en festsal i Mosul, hvor flere dusin kvinder blev bedømt og handlet.

»Hende der har store bryster. Men jeg vil have en yazidi med blå øjne og lys hud. De er åbenbart de bedste. Jeg vil betale, hvad det koster«, lød en af de kommentarer, hun hørte under på markedet.

Hun undslap, da hun fik fat i nogle nøgler og nåede frem til en flygtningelejr for yazidier i de kurdiskkontrollerede områder i Irak. Hun vil aldrig vende tilbage til Syrien.

»Hvis vi tager hjem, så kommer der andre folkedrab mod os. Den eneste løsning er, at vi har et område for os selv under international beskyttelse«, siger hun til AFP.

FN-udsending: Kvindemishandling er central for Islamisk Stat

Menneskeretsorganisationerne har længe advaret om, at den sunnimuslimske bevægelse er skyldig i omfattende forbrydelser og i etnisk udrensning af de områder, den med hjælp fra tilrejsende krigere fra blandt andet Europa har fået erobret.

En FN-udsending, Zainab Bangura, har konstateret, at mishandlingen og voldtægterne er afgørende for Islamisk Stat og deres tilhængere.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Den brutale behandling af kvinder og piger er central for deres ideologi«, konkluderer hun.

Små piger blandt ofrene for overgreb

Beretningerne fra Islamisk Stat afslører ifølge New York Times, at småpiger ned til 11-årsalderen er blevet ofre for systematiske voldtægter, og at adgangen til kvinder og piger bruges til at lokke mænd fra andre muslimske samfund til området ved løfterne om, at de som belønning fik adgang til at misbruge ofrene.

»Det er tilladt at have samleje med en kvindelig slave, der ikke er kommet i puberteten, hvis det kan lade sig gøre«, hedder det i en af den sunnimuslimske organisations instrukser, der blev offentliggjort i december.

Gerningsmand: Det er tilladt at voldtage vantro

Den amerikanske avis har blandt andre talt med en lille pige, der fortalte, hvordan hun tryglede gerningsmanden om at standse, da han forgreb sig på hende. Først bandt han hende og kneblede hende, så hun ikke kunne skrige. Så knælede han i bøn, inden han voldtog hende. Bagefter bad han igen.

»Han sagde, at ifølge islam var det tilladt for ham at voldtage en vantro. Han sagde, at han kom nærmere Gud ved at voldtage mig«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce