Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

USA beder Danmark om mere hjælp til kampen mod Islamisk Stat

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) overvejer mulighederne.

Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

USA har henvendt sig til Danmark for at bede om yderligere hjælp til den militære kamp mod terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Det bekræfter udenrigsminister Kristian Jensen (V) over for Politiken.

»Normalt kommenterer vi ikke på de henvendelser, vi får fra andre lande. I det her tilfælde har USA selv tilkendegivet, at de har rettet henvendelse til en række lande. Derfor kan jeg bekræfte, at vi i sidste uge har modtaget en henvendelse, og henvendelsen går ud på, hvorvidt Danmark kan bidrage yderligere til bekæmpelsen af Isil«, siger han.

Danmark deltager allerede i kampen mod Islamisk Stat, også kaldet Isil, gennem en global koalition, hvor USA spiller en hovedrolle. Netop præsident Barack Obama holdt mandag for blot tredje gang i sine syv år ved magten tale fra det sit kontor i det ovale værelse med et budskab om, at han har styr på terrortruslen mod USA og krigen mod Islamisk Stat. Obama sagde blandt andet, at han vil »ødelægge« Islamisk Stat.

LÆS MERE

I Norge har forsvarsminister Ine Eriksen Søreide efterfølgende bekræftet over for nyhedsburauet NTB, at USA har bedt Norge vurdere muligheden for at bidrage med jagerfly, specialstyrker, logistisk støtte, minerydning eller medicinsk kapacitet. I Danmark vil udenrigsminister Kristian Jensen ikke kommentere, hvad amerikanerne har bedt Danmark om. Men hans overvejelser er brede.

»Jeg kan bekræfte, at regeringen er i gang med at undersøge, hvilke muligheder den har i forhold til at øge den militære indsats i bekæmpelsen af Isil. Og jeg kan også bekræfte, at vi kigger på hele rækken af værktøjer i den forsvarspolitiske værktøjskasse«, siger han.

Adspurgt, hvor amerikanerne ønsker hjælp, svarer udenrigsminsiteren:

»De beder om hjælp til at bekæmpe Isil, og det er ikke begrænset til et enkelt geografisk område«.

Ikke indstillet på landtropper

Det er for tidligt at konkludere, hvad Danmark kan gøre, og hvad Danmark vil gøre. Det er regeringen i gang med at undersøge, siger Kristian Jensen. Når han er klar med et forslag, vil han inddrage Folketingets øvrige partier.

»Jeg går meget op i, at når vi sender danske soldater afsted, så sker det med så bred politisk opbakning som overhovedet muligt«.

Kan der blive tale om at sende danske soldater afsted. Landtropper for eksempel?

»Det kan jeg ikke kommentere endnu. Jeg vil gå så langt at sige, at jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at danske landtropper bliver sendt afsted«.

LÆS MERE

Overordnet er Kristian Jensen dog meget lydhør over for den amerikanske henvendelse.

»Jeg tager det altid meget alvorligt, når en tæt allieret retter henvendelse til Danmark for at høre, om vi kan hjælpe dem i en militær konflikt. Særligt, når det er en militær konflikt, der også vedrører danskernes sikkerhed«, siger Kristian Jensen og uddyber:

»Sagen er den, at Isil er en trussel mod vores hverdag i Danmark. Vi har kunnet se med terrorangrebene både i Beirut og i Paris, at Isil har evnen og desværre også viljen til at slå til mod andre lande. Derfor mener jeg, at vi har en forpligtelse til at se, hvad vi fra dansk side kan gøre«.

Danmark trak i oktober sine udsendte F-16-kampfly hjem, efter at de havde kastet omkring 500 bomber i Irak mod Islamisk Stat. Et bredt flertal i Folketinget med undtagelse af Enhedslisten og Alternativet har besluttet i stedet at bidrage med en radar og et mandskab på omkring 30 personer, der skal overvåge luftrummet over det vestlige Irak og det østlige Syrien.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden