Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

BIDRAG. F-16-fly letter fra Skydstrup, da de første maskiner blev sendt til Irak under indsatsen mod Islamisk Stat.
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

BIDRAG. F-16-fly letter fra Skydstrup, da de første maskiner blev sendt til Irak under indsatsen mod Islamisk Stat.

Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsker: Skal Danmark hjælpe USA, sender vi F-16-fly

USA har bedt om assistance i kampen mod terrororganisationen. Det ender med bombefly, venter ekspert.

Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis Folketinget siger ja til at hjælpe USA yderligere med at bekæmpe terrororganisationen Islamisk Stat, så bliver det F-16-flyvene, der bliver sendt af sted.

Det forudser militærforskeren Johannes Riber Nordby fra Forvarsakademiet.

USA har officielt henvendt sig til Danmark med en anmodning om, at danskerne øger sit bidrag til at nedkæmpe den sunnimuslimske terrorbevægelse, der ud over at holde store områder af Syrien og Irak besat også er mistænkt for at stå bag de seneste alvorlige angreb i Paris i Frankrig og San Bernardino i Californien.

Spørgsmålet er, hvad Danmark kan bidrage med.

Det danske forsvar har haft F16-fly i kampen mod Islamisk Stat i Irak, men de blev trukket hjem i august, fordi de skulle repareres efter de mange togter.

Skal se på det, der er brug for

Johannes Riber Nordby venter, at de - når de er klar til at gå på vingerne - atter vil blive sendt til Mellemøsten som det danske svar på USA's bøn om hjælp.

»Man skal kigge på de kapaciteter, der allerede er enten hos os selv eller andre lande«, siger han.

»Jeg tror ikke på landtropper, for det er der ingen interesse i. Vi er nok ovre at kigge i det maritime eller i luftvåbnet. Og når det gælder det maritime, har vi allerede sendt et skib op fra Afrikas Horn til Middelhavet. Så jeg tror, at man lægger i støbeskeen til at sende noget af luftvåbnets materiel af sted. Det vil ikke overraske mig, hvis vi sender F-16-fly af sted på et eller andet tidspunkt i det nye år. Et Hercules-transportfly kunne også være en af de ting, der kom med«.

»Det kan også være et forøget træningsbidrag som det, vi har i Irak«, tilføjer militærforskeren med henvisning til de danske soldater, der er sendt af sted for at træne irakiske sikkerhedsstyrker.

Ser et politisk ønske om at sende F-16'ere af sted

Han hælder klart til, at det er F-16-maskinerne, der kommer i aktion igen.

»En ting er sikker: Politikerne vil gerne have de F-16'ere af sted - jo før desto bedre. Når de er klar. Der kommer meget forskellige udmeldinger om, hvornår de maskiner kan komme af sted. Men det ændrer ikke på, at der er et politisk ønske om at de skal på vingerne igen. Man er ved at finde ud af, hvornår man kan få dem af sted«, siger han.

Johannes Riber Nordby forventer, at den politiske beslutning om at sige ja til den amerikanske anmodning om bistand vil blive behandlet på normal vis - og ikke hastebehandlet som det skete op til F-16-maskinernes indsats i Libyen i 2011.

Dermed kan beslutningen være truffet i ro og mag, når maskinerne meldes klar til indsats igen.

Uofficielle sonderinger

Militærforskeren vurderer også, at der allerede har været kontakter mellem Washington og København om spørgsmålet om yderligere dansk deltagelse i indsatsen mod Islamisk Stat.

»Amerikanerne anmoder ikke om det her, uden at de uformelt allerede har forhørt sig i Danmark, om vi har lyst til at blive spurgt. Sådan fungerer det. Amerikanerne vil ikke gøre Danmark forlegen ved at spørge og regeringen så er nødt til at sige nej, fordi vi ikke har kræfter eller politisk vilje til det. Eller måske har Danmark sagt, at vi er ved at være klar til at stille med noget igen«.

Til gengæld tvivler han på, at humanitære bidrag såsom lægehold eller felthospitaler vil komme på tale.

»Som Syrien er indrettet lige nu, er det simpelt hen for farligt. Hvis vi snakker Syrien, snakker vi militært isenkram«, vurderer militærforskeren.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden