Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

farevurdering. Ifølge major og militæranalytiker Lars H. Ehrensvärd Jensen er faren ved at sende danske specialstyrker til Syrien i kmapen mod Islamtisk Stat ikke så stor, som den umiddelbart kan lyde.
Foto: AP (Arkivfoto)/AP

farevurdering. Ifølge major og militæranalytiker Lars H. Ehrensvärd Jensen er faren ved at sende danske specialstyrker til Syrien i kmapen mod Islamtisk Stat ikke så stor, som den umiddelbart kan lyde.

Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Militæranalytiker: »Det handler om at komme skjult ind«

Faren ved specialstyrker i Syrien er ikke så stor som den lyder, siger tidligere militæranalytiker om operationer i Syrien.

Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For de fleste danskere vil det formentlig være et rædselsscenarie at skulle på specialoperation inde i de områder af Syrien, hvor terrororganisationen Islamisk Stat har overtaget.

Men spørger man major og militæranalytiker på Forsvarsakademiet Lars H. Ehrensvärd Jensen, der selv har 22 år på bagen som jægersoldat, behøver det ikke være så farligt, som det lyder, når danske specialstyrker skal være klar til at udpege bombemål inde i Syrien, hvor Islamisk Stat råder.

LÆS MERE:

»Hele nøglen i at lave en vellykket specialoperation er overraskelsesmomentet. Det handler jo om at komme skjult ind, ikke at blive opdaget, løse sin opgave og komme ud igen. Og det er der mange metoder, teknikker og teknologier til at gøre, men det ville jo være useriøst, hvis jeg fortalte præcis hvordan, for dem, vores soldater kommer til at stå over for, læser også aviser«, siger han.

Lars H. Ehrensvärd Jensen tilføjer dog, at det – nok ikke overraskende – ikke er en farbar vej for en nordeuropæisk udseende soldat at forsøge at blende ind i lokalbefolkningen. »Men der er jo heller ingen, der siger, at de behøver at skulle ind i byerne«, siger han.

Droner kan ikke alt

Umiddelbart skulle man tro, at man kunne klare den slags overvågningsopgaver med droner, men problemet med dem er, at de filmer fra oven. Derfor er det i visse tilfælde nødvendigt med menneskelige øjne, hvis man for eksempel skal vide, hvad der foregår inde i et hus, der er et potentielt bombemål.

»Så er man jo nødt til at have mennesker til at kigge på de mål og måske kigge på dem i måske 24 eller 48 timer. Når kriterierne for at fyre et missil af – for eksempel at man kan konstatere, at de civile er ude af huset – så er opfyldt, kan man slå til«, forklarer han.

:

Men hvis man skal være så tæt på, at man kan se det ...?

»Jeg sagde ikke noget om tæt på. Spørgsmålet er også, hvor lang tid man skal være tæt på«, siger Lars Jensen og medgiver, at »det er lidt kryptisk det her«.

»Selvfølgelig er det altid farligt, for fjenden ved godt, hvor hans nøglepunkter er, og han ved også, at der vil blive brugt specialstyrker, for det bliver der i alle krige. Men han kender ikke metoden og tidspunktet. Selv hvis der var tale om veltrænede soldater, der skulle stå og kigge ud i mørket i flere døgn efter vestlige specialstyrker, ville de fleste på et tidspunkt tabe opmærksomheden ... Der er mange ting, man kan gøre«, siger han.

Hverken velorganiseret eller effektiv

I det hele taget mener Lars Jensen ikke, at faren vil være så stor for danske specialstyrker i Syrien, som det umiddelbart kunne lyde.

»Man taler om IS-besatte områder, men der er ikke tale om nogen velorganiseret militær styrke og heller ikke en effektiv fælles kommando. Der vil være mulighed for at bevæge sig i terrænet, ligesom der ikke er grund til at tro, at de har sofistikeret aflytningssystem eller radarovervågning af store områder«.

Han tilføjer, at de vestlige styrker ikke bare vil have overlegenhed, men måske endda, sagt i militærsprog, dominans i luftrummet, og derfor vil Islamisk Stats muligheder for at jagte specialstyrker være aldeles begrænset: »Hvis vi antager, at nogle af specialstyrkerne bliver opdaget af IS, ville en naturlig reaktion for en militærstyrke være at samle en kommando, der skulle finde dem. Men Vesten vil have luftbårne radarer over hele området, og hvis man pludselig ser køretøjer bevæge sig i et område, hvor vores egne specialstyrker er, ville det være naturligt at flyve ud og smadre de køretøjer«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden