Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
KRIGSFLYGTNING. Civile fra Mosuls omegn er foreløbigt indkvarteret i flygtningelejren Debaga, mens de venter på, at Islamisk Stats terrorregime er ovre og de kan vende hjem.
Foto: Marko Drobnjakovic/AP

KRIGSFLYGTNING. Civile fra Mosuls omegn er foreløbigt indkvarteret i flygtningelejren Debaga, mens de venter på, at Islamisk Stats terrorregime er ovre og de kan vende hjem.

Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Irakisk mor: »Pludselig dukkede Islamisk Stat op....og de skød efter os«

Flere familier er drevet på flugt og tør ikke vende tilbage til deres landsbyer, selv om de er blevet befriet af koalitionsstyrkerne.

Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Middagsheden bager over flygtningelejren Debaga 80 kilometer syd for Mosul, mens en kvinde forsøger at justere den madras, som holder hendes børn i skyggen.

Sammen med tusindvis af irakere er hun flygtet fra sin landsby, efter at koalitionsstyrkerne sidste mandag begyndte den militære operation, der skal befri den irakiske by Mosul fra terrororganisationen Islamisk Stat.

»Vi tog af sted ved solopgang omkring klokken fire om morgenen, da der ikke var nogen fra Islamisk Stat at se. De irakiske styrker lå udenfor byen, men var endnu ikke rykket ind«, siger kvinden i et interview til den amerikanske radiokanal NPR.

ANGREB

Hæren havde fortalt dem, at de ville vente med at angribe, før den civile befolkning havde forladt byen.

»Men pludselig dukkede medlemmerne fra Islamisk Stat op... og de skød efter os«, fortæller kvinden.

De løb de for deres liv. Mange af de mænd, som skød efter dem, var hendes naboer. Mænd, der var blevet rekrutteret til Islamisk Stat.

To stammer

Kvinden fortæller, at der i hendes landsby eksisterer to klaner: 'Shammout og Qufaa'.

Før Islamisk Stat gjorde sit indtog i byen, var medlemmerne af Shammout-stammen ansat af sikkerhedsstyrkerne.

OVERBLIK

Forskellen mellem de to stammer skabte en splittelse i landsbyen, som Islamisk Stat udnyttede. De rekrutterede alle mændene fra Qufaa-stammen og belejrede derefter byen.

Det er nu to år siden.

»De har gravet tunneller, som strækker sig til andre områder. Ved hjælp af dem kan de smugle våben, mad og nye krigere ind i byen«, fortæller kvinden.

Af samme grund tror hun, at det bliver meget svært for koalitionsstyrkerne at besejre medlemmerne af islamist Stat.

Foto: Marko Drobnjakovic/AP

Tør ikke vende hjem

Ifølge tv-kanalen Al-Jazeera er omkring 80 landsbyer rundt om Mosul blevet befriet fra Islamisk Stat i løbet af den første uge af offensiven, og den irakiske hær bevæger sig nu tættere på selve byen.

Her venter i omegnen af 5.000-6.000 toptrænede, svært bevæbnede og selvmordsvillige IS-krigere på at møde fjenden.

Men flere steder kæmper de irakiske regeringsstyrker stadig om belejrede landsbyer rundt om Mosul, og hvis den lokale befolkning bliver ved med at støtte op om Islamisk Stat, kan det godt gå hen og blive en lang kamp.

LEKTOR

To andre kvinder fortæller til NPR, at deres landsby Ibrahim al-Khalil er blevet befriet af de irakiske regeringsstyrker. Alligevel tør de ikke tage tilbage til landsbyen af frygt for, at der stadig er tilhængere af Islamisk Stat tilbage byen.

Derfor har de valgt at blive i flygtningelejren Debaga, som allerede huser omkring 30.000 flygtninge.

Og flere vil formentlig gøre ligesom dem.

FN vurderer, at den forgangne uges kampe har tvunget 7.400 mennesker til at flygte fra deres hjem, og de frygter, at krigen vil komme til at drive en million mennesker på flugt.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden