Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
MOSUL. Kurdiske styrker bombarderer Islamisk Stats positioner omkring den irakiske storby.
Foto: Felipe Dana/AP

MOSUL. Kurdiske styrker bombarderer Islamisk Stats positioner omkring den irakiske storby.

Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Islamisk Stat presses voldsomt i Irak og Syrien

Krigen mod Islamisk Stat føres af et kludetæppe af militser og styrker, der plages af indbyrdes strid.

Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mosul i Irak og Raqqa i Syrien har hidtil været blandt Islamisk Stats højborge.

Nu er byerne ved at være på vej til at blive befriet.

Dermed vil det kalifat, den sunnimuslimske terrorbevægelse har forsøgt at opretholde i de besatte områder, styrte i grus.

Men dens modstandere er ikke nogen fast sammentømret enhed.

Kurdiske styrker rykker frem mod Mosul fra nordøst, mens regeringshæren gør fremskridt i byens udkant, hvor Islamisk Stats krigere forsøger at holde stand og blandt andet har mineret bygninger, prøver at ramme modstanderne med bombebærende droner og ved at sende biler - i flere tilfælde ambulancer - med sprængstoffer frem mod fjenden.

Ifølge den irakiske hærledelse har der været omkring 250 selvmordsangreb med bombebiler. Inde i Mosul gemmer Islamisk Stats krigere sig blandt civile og gennemfører snigangreb mod de fremrykkende regeringssoldater og kurdiske militser med civilbefolkningen som menneskelige skjolde.

UNDSLUPPET

Op mod 100.000 irakiske sikkerhedsstyrker forsøger at indtage byen og nedkæmpe den sunnimuslimske organisation, som har haft kontrollen over området siden 2014.

Mens Islamisk Stat langsomt taber terræn, har dens leder Abu Bakr al-Baghdadi opfordret sine folk til at føre »total krig«.

Raqqa står for fald

Samtidig kæmpes der omkring Raqqa i Syrien, Islamisk Stats selverklærede hovedstad, som kurdiske styrker forsøger at fravriste terrorbevægelsen. Den vurderes at have omkring 5.000 krigere inde blandt de næsten 200.000 sunnimuslimske beboere.

Byen forsøges indtaget af hen ved 30.000 mand, hovedsageligt kurdere, fra De Demokratiske Syriske Styrker, som i første omgang forsøger at omringe byen for at hindre våbenforsyninger i at komme ind og Islamisk Stat-medlemmer at stikke af.

Foto: Felipe Dana/AP

Det huer ikke det tyrkiske styre, der støtter anti-kurdiske syriske militser og har meddelt, at landet ikke vil acceptere, at kurderne tager større del i indsatsen mod Raqqa. Kurderne har bebudet, at de indstiller forsøgene på at trænge Islamisk Stat ud af Raqqa, hvis de tyrkisk-støttede militser udnytter offensiven til at angribe kurdiske byer i Syrien.

»Vi kan ikke slukke branden i vores nabos hus, hvis vort eget står i flammer«, siger Rezan Hiddo fra de kurdiske enheder.

Kludetæppet i indsatsen mod Islamsk Stat består af ganske mange aktører. Det illustreres af, at irakiske Hizbollah-styrker har afskåret terrorbevægelsens vigtigste forsyningslinje mellem Raqqa og Mosul.

al-Assads styrker gør klar til offensiv i Aleppo

Og i storbyen Aleppo forsøger islamistiske styrker, der har forskanset sig i den østlige del af byen med 200.000 civile, fortsat at holde stand mod regeringstropperne. De ventes i løbet af kort tid at indlede en offensiv mod lommen, støttet af russiske fly.

I kulissen venter al-Qaeda-tilsluttede militser i Idlib-provinsen i Syrien på, hvad der kommer til at ske. Præsident Bashar al-Assad har sendt mange af dem til den nordvestlige provins op mod grænsen til Tyrkiet efter at have indgået lokale våbenhviler med sine modstandere.

Oppositionen i Syrien er imidlertid bange for, at det ender galt, og at al-Assad for alvor vil ramme provinsen, når Islamisk Stat er nedkæmpet.

Kilder: BBC, CNN, New York Times, The Guardian, The Telegraph samt nyhedsbureauerne Reuters og AP.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden