Kampen om Mosul er i øjeblikket på sit højeste.
Den irakiske regering, støttet af koalitionen, har intensiveret kampene mod Islamisk Stat, der er presset som aldrig før i deres højborg. Samtidig med at terrorgruppen er på retræte, er der begyndt at florere videoer på sociale medier af shiitiske militser iklædt regeringsuniformer, der ydmyger, torturerer og henretter borgere i Mosul, som beskyldes for at være IS-krigere – hvilket der dog ingen beviser er på. Ofrene kan også være civile sunnimuslimer, der har boet i byen under IS’ herredømme. Samtidig fremgår det af en ny rapport fra Human Rights Watch, at den irakisk støttede milits PMU også har plyndret og ødelagt civile hjem i dele af Mosul.
Militsernes opførsel er blevet fordømt af både FN og flere menneskerettighedsorganisationer, der opfordrer den irakiske regering til at undersøge sagen. Den irakiske regering er skeptisk over for videoernes troværdighed og kalder dem »fabrikerede«, men siger, at de har indledt en undersøgelse »for en sikkerheds skyld«.
Udviklingen i Mosul over de sidste tre måneder
Kilde: politiken / Bo Søndergaard / Jan Grarup / Klip: Henrik Haupt
Det er ikke første gang, shiitiske militser beskyldes for at begå overgreb mod sunnier i befriede IS-områder. Human Rights Watch dokumenterede ligeledes overgreb i Ramadi og Fallujah. De nye beskyldninger om overgreb kommer i kølvandet på en udtalt frygt for, at shiitiske kræfter vil hævne sig på sunnier, og at kampen om Mosul vil ende i et blodbad.
Som et led i koalitionens støtte til Irak har Danmarks bidrag indtil videre indbefattet rådgivning, træning og uddannelse af irakiske styrker. Men kan Danmark forholde sig passivt til de nye anklager?
Politiken har talt med 8 danske udenrigsordførere og en forsvarsordfører og spurgt, om afsløringerne skal have konsekvenser for Danmarks bistand i Irak.
Mens alle partier tager afstand fra overgrebene, er de ikke enige om, hvordan det bør påvirke den danske indsats i Irak. Venstre mener ikke, at det giver mening at trække danske tropper hjem, Liberal Alliance siger, at sagen skal undersøges, og at en konsekvens vil være på sin plads, men hvad den helt præcist skal indbefatte, vil Henrik Dahl ikke tage stilling til. Enhedslisten mener, at Danmark bør indstille den militære indsats, og siger, at man vil indkalde forsvarsministeren til samråd.
Uden støtte får vi kaos
Martin Lidegaard, udenrigsordfører, Radikale Venstre
»Det er fuldstændig uacceptabelt, og det kræver, at koalitionen samlet sender utvetydige signaler til den irakiske regering, og at den irakiske regering ikke kan regne med fortsat støtte, hvis ikke man får styr på det her. Når det er sagt, så er udfordringen, at den irakiske regering ikke har kontrol over alle militserne. Og nogle af dem opererer direkte under iransk ledelse, og det er et frygteligt kaos. Det store dilemma er, at hvis vi bare trækker os ud, vil kaosset kun blive større, og militserne vil blive stærkere«.
»Civilbefolkningen fortjener at blive befriet for IS, men jeg så gerne, at Danmark næste gang overvejede vores bidrag, og at vi i stedet for at sende specialtropper ind prioriterede opfølgende indsatser«.
Det skal undersøges
Henrik Dahl, udenrigsordfører, Liberal Alliance
»Vi bliver jo nødt til at rejse denne sag over for den irakiske regering og over for koalitionen. Trin 1 er at sige: Hvad foregår der her? Hvad er det her for noget? Det er meget, meget bekymrende, hvis de irakiske sikkerhedsstyrker ikke kan opføre sig, som de skal. Ja, det skal have en konsekvens. Jeg er ikke udenrigsminister, så jeg kan ikke lægge mig fast på, hvad det skal have af konsekvenser. Vi indgår i et samarbejde med den irakiske hær og med nogle enheder, der hører under hæren, for at stoppe Islamisk Stats grusomheder. Så giver det ikke mening, at man giver igen på samme måde«.
Hvilket ansvar har Danmark i forhold til de overgreb, som er begået af den irakiske regerings samarbejdspartner?
»Hvis vi ikke skrider ind i det sekund, vi får klarhed over, hvad der sker, så har vi et medansvar«.
Svært at vurdere
Søren Espersen, udenrigsordfører, Dansk Folkeparti
»Det er svært at sige, hvad der egentlig foregår. Der var en, der engang sagde, at i krig er sandheden det første offer. Det er vanskeligt at vurdere de ting, der foregår i Mosul«.
Så det skal ikke have nogen konsekvens for vores bistand i første omgang?
»Jeg har ikke set nogen rapport fra vores forsvars- og udenrigsministerium. Jeg kan ikke udstede domme på grund af noget, der kommer fra en enkelt bevægelse. Men vi forventer, at det bliver undersøgt ordentligt«.
Hvilket ansvar har Danmark i forhold til de overgreb, som er begået af den irakiske regerings samarbejdspartnere?
»Man kan ikke sige, at Danmark har ansvar for noget. Danskerne har haft en rolle, hvor man har trænet irakiske tropper. Vi har ikke ansvar for noget, vi ikke har begået«.
Ingen konsekvenser
Michael Aastrup Jensen, udenrigsordfører, Venstre
»En ting er, at vi skal vinde kampen mod Isil og få dem drevet væk fra Mosul. Men derfra skal vi også vinde freden. Vi er alle sammen lidt spændt på, hvordan vi får skabt så meget stabilitet og ro, så vi kan komme videre, når kamphandlingerne er afsluttet. Jeg er meget bekymret over det, der sker, og meget bekymret over videoerne, som jeg har set nogle af. Vi er aktivt i kamp mod Isil, vi er en del af en international koalition, hvor vi er i tæt samarbejde med Iraks regering, og det gør, at vi fra koalitionens side kan sige fra, når der er konkrete tilfælde af overgreb. Problemet er, at der er nogle af de her militser, der er løsere tilknyttet centralregeringen. Derfor er det tvivlsomt, hvor meget den irakiske centralregering har kontrol over disse løsere tilknyttede militser«.
Så det vil ikke have nogen konsekvens?
»Nej, det vil det ikke have. For hvis vi trak os ud, ville det bare gøre ondt være. Så vil der være nogle mennesker, der ikke får mad, og mennesker, der ikke får genopbygget deres hjem. Vi vil kun ramme en civilbefolkning, der har det rigtig hårdt«.
Det er uacceptabelt
Naser Khader, udenrigsordfører, Det Konservative Folkeparti
»Vi har fået at vide, at militserne vil holde sig langt væk fra Mosul. De, der skal være i offensiv, det skal være den irakiske regeringshær og koalitionsstyrkerne. Vi skal sige til den irakiske regering, at det er uacceptabelt. Det kan have konsekvenser, hvis de ikke holder militserne væk og retsforfølger dem, der begår overgreb«.
Hvilket ansvar har Danmark og koalitionen i forhold til de overgreb, som er begået af den irakiske regerings samarbejdspartnere?
»Hvorfor skulle koalitionen have et ansvar i forhold til det? I første omgang skal vi lige have fundet ud af, hvad der er sket, og hvem der har ansvaret for det«.