Afstemning. Stemmeurner bæres væk. Nu skal der tælles stemmer.
Foto: Vadim Ghirda/AP

Afstemning. Stemmeurner bæres væk. Nu skal der tælles stemmer.

Krim

Dansker på Krim: Der har været rig mulighed for snyd

Gamle valglister har givet mulighed for snyd ved valget på den ukrainske Krim-halvø, vurderer dansk øjenvidne.

Krim

Der kan meget vel være fusk bag resultatet, når den første valgstedsmåling søndag aften viser, at 93 procent af vælgerne på den ukrainske Krim-halvø ved dagens folkeafstemning har stemt for at tilslutte sig Rusland.

Det vurderer Europabevægelsens Jens-Kristian Lütken, der er på Krim for at overvære valget.

»Det er et forbløffende højt tal, der har stemt ja - og valgdeltagelsen virker også påfaldende høj«, siger han over telefonen fra Simferopol til Ritzau.

»Stemmelisterne er otte år gamle, fik jeg forklaret af en valgtilforordnet. Det betyder, at der er mange, der er døde eller flyttet - eller som ikke står på listen, men som er blevet skrevet på i løbet af dagen«.

LÆS ARTIKEL

Jens-Kristian Lütken besøgte et valgsted, hvor der mødte 250 personer op, som ikke var blandt de 1600 personer på valglisten.

»Det åbner selvfølgelig op for, at man kan snyde, hvis man vil det. En af de valgtilforordnede fortalte, at man godt har kunnet snyde, fordi de ikke har haft mulighed for at sikre, at folk ikke har stemt andre steder«, siger han.

Hætteklædte russiske soldater foran valgstederne

Ud over de forældede valglister beretter Jens-Kristian Lütken om hætteklædte russiske soldater foran valgstederne.

»På vej ind i byen Sevastopol, der huser den russiske flåde, måtte vi igennem et checkpoint, hvor russiske soldater gennemsøgte alle biler«, siger han.

LÆS ARTIKEL

På sin vej rundt til de forskellige valgsteder har Jens-Kristian Lütken i løbet af søndagen oplevet meget forskellige reaktioner på valget.

»I byen Baktjisaraj, hvor der bor mange krimtatarer, har de fleste boykottet valget. Det valgsted, vi besøgte, havde kun en valgdeltagelse på syv procent«.

»Men i Sevastopol, som er den mest prorussiske by på Krim, var der en helt anden løssluppen feststemning. Folk gik rundt med russiske flag, dyttede i deres biler, og folk råbte 'nu skal vi hjem til fædrelandet'«, fortæller han.

Det endelige valgresultat ventes at komme mandag, men både den midlertidige regering i Ukraine, EU og USA har på forhånd erklæret det ugyldigt og ulovligt, fordi det er i strid med Ukraines forfatning.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden