Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Geert Vanden Wijngaert (arkiv)/AP
Foto: Geert Vanden Wijngaert (arkiv)/AP

AFTALE. EU indgår nu ny aftale med Ukraine, der giver Ukraine større adgang til EU's indre marked.

Krim
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Thorning & co. underskriver aftale med Ukraine

Ukraine og EU slår pjalterne sammen, men et EU-medlemskab er ikke på tale.

Krim
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU-lederne har holdt en kort pause fra sanktionerne mod Rusland for at fokusere på fremtidigt samarbejde - med Ukraine vel og mærke.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt har sammen med den øvrige EU-top underskrevet en aftale, der skal sikre et fremtidig samarbejde med Ukraine.

Dermed indledte de dagens EU-møde, der fortsat står i lyset af det tyndslidte forhold mellem Rusland og EU.

Aftale langt fra medlemskab Ukraines nyindsatte præsident Jatsenjuk skrev under på en aftalen med EU, der binder landet endnu tættere til det europæiske samarbejde både politisk og økonomisk.

Landet får altså større adgang til EU's indre marked, men det betyder langt fra, at de er tættere på at blive en rigtig del af EU.

»Det er ikke aktuelt, at Ukraine skal blive medlem af EU. Det vi diskuterer lige nu er en aftale om at hjælpe Ukraine, der skal komme dem til gavn med det samme og hjælpe dem hen imod økonomisk stabilitet«, sagde Thorning til den fremmødte presse inden mødet.

Her understregde hun også, at Ukraine selv beder om hurtig hjælp EU.

Thorning giver ikke noget for russisk propaganda

EU-lederne diskuterer også fortsat, hvordan man bedst straffer russiske Vladimir Putin for annekteringen af Krim.

Sent i går sluttede forhandlinger om en 3. runde sanktioner, hvor en tydeligt træt Helle Thorning fortalte pressen, at EU-lederne nu havde besluttet, at yderligere 12 russere ryger på EU's sanktionsliste.

Rusland finansminister ryster i dag på hovedet af sanktionerne og udtaler, at han ikke ser nogle alvorlige konsekvenser for Ruslands finanssekter, det skriver Reuters.

Til det svarede Helle Thorning-Schmidt blot: »Det er den sædvanlige russiske propaganda, at de siger de ikke kan mærke det her overhovedet. Jeg tror godt, at de kan mærke, at forholdet mellem EU og Rusland er dårligt«.

Luften er altså stadig kold mellem øst og vest. Og selvom russerne ikke giver meget for EU's sanktioner, så truer de nu selv med at indføre sanktioner mod vesten. Det har de allerede gjort mod amerikanerne, der også har udsendt en såkaldt 'sort liste' over sanktionerede personer. Rusland har indtil videre listet 9 amerikanere, der ikke kan rejse ind i Rusland og får eventuelle aktiver indefrosset.

De 'sorte lister' fra EU, USA og Rusland går alle efter landenes politiske eller økonomiske top. I alt har EU nu sanktioneret 33 personer, der kan altså se frem til indrejseforbud og økonomiske sanktioner.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden