OVERVÅGNING. OSCE-observatør ved en af organisationens droner nær Mariupol.
Foto: Dmitry Lovetsky/AP

OVERVÅGNING. OSCE-observatør ved en af organisationens droner nær Mariupol.

Krim

OSCE's overvågningsdroner i Ukraine angribes

Støjsendere og antiluftskyts er blevet rettet mod internationale observatørers droner langs grænsen til Rusland.

Krim

Internationale observatører klager over, at deres droner langs grænsen mellem Rusland og Ukraine beskydes.

Udsendinge fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) er sendt til det østlige Ukraine for at holde øje med kampene mellem det ukrainske forsvar og de russisksindede separatister, der vil løsrive et større område.

Observatørerne har flere gange været vidner til, at kolonner med tungt militært materiel og med soldater kører ind fra øst.

Nu oplyser observatørerne, at deres overvågningsdroner langs grænsen beskydes eller at de frekvenser, der bruges ved fjernstyringen, er mål for støjsendere.

Det underbygger mistanken om, at det er russiske forsyninger, observatørerne har fået øje på, mener den amerikanske OSCE-ambassadør Daniel Baer ifølge nyhedsbureauet Reuters: »Den omstændighed, at separatisterne forstyrrer dronerne med støjsendere eller skyder efter dem viser, at de har noget at skjule«.

Ifølge OSCE blev en drone 2. november beskudt af med antiluftskyts af en kamouflageklædt mand, da den fløj over en af russermilitsernes kontrolposter nær byen Mariupol.

Dagen efter blev signalerne fra en drone forstyrret af udstyr svarende til militære støjsendere nær byen Tjermalyk.

Rusland er utilfreds med OSCE's arbejde

I Moskva er styret begyndt at kritisere OSCE.

»Vi opfordrer lederne af denne særlige mission til at opgive rollen som Kijevs 'anklagerens vidner' og genoptage arbejdet på upartisk vis«, siger Alexander Lukashevitj, der er talsmand for udenrigsministeriet.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce