Ukrainsk reporter og ven af Putin-kritiker dræbt af bombe

En journalist, som var ven af den russiske oppositionsleder Nemtsov, blev dræbt af bilbombe i Ukraine.

Krim

Pavel Sjeremet, en prisvindende journalist i Ukraine, blev onsdag morgen dræbt af en bilbombe midt i hovedstaden, Kijev. Grundlæggeren af hans medie blev bortført og fundet halshugget i år 2000.

Sjeremet er født i Hviderusland og var højlydt kritiker af styret i sit hjemland. Desuden var han ven af den russiske oppositionsleder Boris Nemtsov, der blev dræbt nær Kreml i februar 2015.

Pavel Sjeremet kørte onsdag morgen til arbejde på onlinemediet Ukrajinska Pravda i sin redaktørs bil, da en bombe gik af.

Det står ikke klart, om bilbomben, der tog livet af Sjeremet, blev detoneret af en timer, eller om den var fjernstyret.

Drabet har sendt chok igennem Kijev, som i 2014 var scene for en krigslignende opstand mod daværende præsident Viktor Janukovitj og hans prorussiske styre. Præsidenten tog flugten til Rusland.

Rusland reagerer på nyheden

Ukraine vendte sig igen mod Europa, og et nyt styre med præsident Petro Porosjenko i spidsen vendte Rusland ryggen.

»Jeg vil ikke udelukke, at det kyniske drab på Ukrajinska Pravdas journalist Pavel Sjeremet kan bruges til at destabilisere den politiske situation i Ukraine«, siger Anton Gerasjtjenko, som er både parlamentariker og rådgiver for indenrigsministeriet.

Han siger, at man ikke kan udelukke en russisk forbindelse.

Rusland har også reageret på nyheden.

»Drabet på en russisk statsborger og journalist i Ukraine er af stor bekymring for Kreml«, siger Dmitrij Peskov, som er talsmand for præsident Putin.

Flygtede fra Hviderusland

Pavel Sjeremet fik russisk statsborgerskab, da han flygtede fra politisk forfølgelse i Hviderusland. Han sagde sidste år til nyhedsbureauet Reuters, at han ikke længere følte sig tryg på sine rejser til Moskva.

»Jeg bliver truet, og jeg får hentydninger. Hver gang jeg tager til Moskva, er det som et minefelt«, sagde Sjeremet til Reuters.

Han udtrykte stor bekymring over pressefriheden i Ukraine.

Nemtsov var i gang med en større undersøgelse af Ruslands militære rolle i Ukraine, da han blev dræbt af skud i Moskva.

Pavel Sjeremet blev i 2002 hædret med en journalistpris fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE). Prisen fik han for at rapportere om krænkelser af menneskerettighederne i Hviderusland.

Grundlæggeren af Ukrajinska Pravda, Georgij Gongadse, blev dræbt for 16 år siden. Han blev fundet uden hoved i en skov nær Kijev.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce