Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
DRÆBT. Journalisten Pavel Sjeremet blev dræbt af en bilbombe i juli. Han afslørede og kritiserede korruption i Ukraine.
Foto: Sergei Chuzavkov/AP/AP

DRÆBT. Journalisten Pavel Sjeremet blev dræbt af en bilbombe i juli. Han afslørede og kritiserede korruption i Ukraine.

Krim
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

FN-chef: Voldsom korruption giver Danmark svær opgave i Ukraine

Udenrigsminister Kristian Jensen rejser i dag til Ukraine, hvor han skal stå i spidsen for EU's indsats mod den gennemgribende korruption.

Krim
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er decideret farligt at fare for hårdt og for hurtigt frem mod korruptionen i Ukraine, advarer FN’s landechef, Neal Walker, op til udenrigsminister Kristian Jensens besøg i dag. Kristian Jensen (V) rejser til Ukraine for at annoncere, at Danmark fremover skal lede EU’s kamp mod korruptionen i landet.

»Når jeg siger, det er farligt, så mener jeg det helt bogstaveligt. De mennesker, der truer oligarkernes magt og formue, er i livsfare«, siger Neal Walker, der leder FN’s Udviklingsprogram UNDP i Ukraine.

Kampen mod korruption kan også være sundhedsfarlig på helt andre måder. Reformivrige politikere og embedsfolk har udfordret den magtfulde medicinalindustri og gennemført åbne og gennemskuelige udbud af medicin. Med den konsekvens, at der i flere måneder manglede livsvigtig medicin til behandling af bl.a. tuberkulose.

»Det er virkelig alvorligt. Ukraine har formentlig verdens højeste forekomst af tuberkulose pr. indbygger, og vi risikerer at sygdommen spreder sig over grænserne«, siger Neal Walker.

SVÆR OPGAVE

Det skal naturligvis ikke forstås sådan, at han forsvarer korruption og de traditionelle magtforhold i Ukraine. Tværtimod, understreger han.

»Men jeg beder om forståelse for, at det ukrainske samfund er så gennemsyret af korruption, at det ikke bare kan fjernes fra den ene dag til den anden«, siger han.

Neal Walker drager en parallel mellem vore dages ukrainske rigmænd, de såkaldte oligarker, og de amerikanske familier, der gennem monopoler og karteller skabte deres formuer i det 19. århundrede. Da USA gjorde op med monopolerne og indførte en mere fri konkurrence, blev de amerikanske rigmandsfamilier forvisset om, at de ikke ville blive politisk forfulgt, og at de ville kunne fortsætte deres forretning, bare på andre vilkår. Endnu i dag er familier som Rockefeller og Carnegie blandt USA’s rigeste.

Rigmænd reagerer voldsomt

»Den sikkerhed har de ukrainske oligarker ikke. Det er en udbredt opfattelse, at Ukraines anklagemyndighed, politi og domstole langt fra agerer objektivt med retssikkerhed for øje«, siger Neal Walker.

Derfor reagerer de ukrainske oligarker uforholdsmæssigt voldsomt, når reformer truer den magt og beskyttelse, de har tilkæmpet sig.

»Hvis truslen, der møder oligarkerne, er at de vil blive knust, at deres magt og formue vil forsvinde, så kan vi ikke regne med, at de vil holde sig til demokratisk korrekte protester. Det sætter folks liv på spil«, siger Neal Walker.

Derfor skal reformerne nogenlunde følges ad.

»Vi skal træde varsomt og balanceret frem. Reformer af lovgivningen, der truer oligarkernes nuværende forretningsmodel, skal modsvares af reformer i retsvæsnet, der sikrer deres retssikkerhed«, siger han.

Ikke desto mindre er Neal Walker glad for den danske bistand til UNDP’s programmer, der især handler om at skabe et pres nedefra på at øge reformtempoet. På lokalt niveau får de lokale repræsentanter hjælp til at forstå og gennemskue, hvor mange penge de egentlig får til alt fra sundhed over infrastruktur til uddannelse. Det betyder, at de kan stille kritiske spørgsmål, når pengene forsvinder et sted undervejs.

Aktivister i livsfare

Desuden støtter Danmark via UNDP civile samfundsorganisationer, der uddannes i at agere vagthunde og holde myndighederne i ørerne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men det er, siger du, en bogstaveligt talt livsfarlig opgave. Tilskynder du og Danmark aktivisterne til at sætte livet på spil?

»Nej. Vi hjælper dem, der i forvejen har besluttet sig for at agere vagthund, til at gøre deres arbejde mere effektivt«, siger Neal Walker.

»På den ene side er vi nødt til at gå forsigtigt og pragmatisk frem. På den anden side skal der være et folkeligt pres for at øge tempoet og gå mere drastisk til værks. Eller sker der ikke noget«, siger han.

Vreden over korruptionen og oligarkernes magt er udbredt i Ukraine. Det var netop kernen i opstanden på Maidan-pladsen, der tvang den tidligere præsident Viktor Janukovitj til at flygte i 2014, efter at op mod 100 oprørere var blevet dræbt.

Den nye regering under den provestlige præsident Petro Porosjenko - der selv er oligark - har gjort adskillige forsøg på at gøre op med korruptionen. Fra 1. september trådte et nyt system i kraft, der skal overvåge topembedsmændenes værdier og holde dem op mod deres officielle indkomst.

Men ifølge en rapport fra regeringens nationale reformråd, virker systemet ikke ordentligt, og ny lovgivning, der er på vej gennem parlamentet, vil i realiteten gøre det helt ubrugeligt, skriver Kyiv Post.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden