Foto: Martin Lehmann
Krim

Vicestatsadvokat: Det er en alvorlig sag

To nordsjællandske betjente er tiltalt for at have modtaget bestikkelse i form af hotelophold. Vicestatsadvokat kalder sagen »usædvanlig«, mens Karsten Ree kalder det for en sag »i småtingsafdelingen«.

Krim

Det er ikke tilladt at modtage gaver i dansk politi.

Men torsdag er to politibetjente fra Nordsjællands Politi blevet tiltalt for at have modtaget bestikkelse fra erhvervsmanden Karsten Ree.

Betjentene fik et gratis ophold på Karstens Rees safarikamp Karen Blixen Camp i Kenya til en samlet værdi af ca. 22.500 kroner. Og på samme tur modtog de et gratis hotelophold på Bluebay Beach Resort på Zanzibar til en værdi ca. 4.161 kroner, fremgår det af anklageskriftet.

»Det er en rigtig alvorlig sag for både de pågældende og for vores system, fordi den vækker tvivl om politimyndighedens fuldstændige upartiskhed«, siger vicestatsadvokat Gyrithe Ulrich.

De to nordsjællandske betjente efterforskede i efteråret 2014 en sigtelse mod Karsten Ree, der dengang var mistænkt for menneskehandel. Sigtelserne mod erhvervsmanden blev frafaldet i februar 2015.

»Det er vigtigt for vores samfund, at vi har tillid til, at offentlige myndigheder handler professionelt og ikke kan købes til særlige fordele af nogen«

Usædvanlig sag

Vicestatsadvokaten kalder gavesagen »usædvanlig«.

»Vi har ikke ret mange sager om bestikkelse af politifolk eller andre offentlige myndigheder i Danmark«, siger hun.

I løbet af de sidste tyve år er Gyrithe Ulrich kun stødt på én lignende sag, hvor en politibetjent har taget imod bestikkelse.

Den pågældende betjent blev i 2002 dømt for at modtage cigaretter i forbindelse med en indrejsekontrol på Langelinie. Men ellers kender hun ikke til bestikkelsessager, hvor politibetjente har været involveret.

»Heldigvis«, tilføjer vicestatsadvokaten.

»Det er vigtigt for vores samfund, at vi har tillid til, at offentlige myndigheder handler professionelt og ikke kan købes til særlige fordele af nogen. Man skal jo kunne stole på, at politifolk behandler sagerne professionelt og sagligt og ikke ud fra en tanke om, hvorvidt de kan få en gave bagefter af de implicerede«, siger Gyrithe Ulrich.

I småtingsafdelingen

Netop derfor er det ulovligt at modtage gaver som politibetjent i tjeneste. Også selv om gaven gives efter, at sagsbehandlingen er afsluttet. Når sagsbehandlingen er afsluttet, er det til gengæld ikke ulovligt at give gaver til offentligt ansatte i tjeneste.

Derfor går Karsten Ree fri.

»Hvis man skal bestikke nogen, skal man jo have et forsæt med det. Det havde jeg jo ikke«

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra Karsten Ree.

Men han bekræfter overfor Ekstra Bladet, at han mødtes med de to betjente på sit resort i Kenya i 2015, efter at sigtelserne mod ham var frafaldet.

Han kalder det en sag i »i småtingsafdelingen«.

Karsten Ree forklarer over for avisen, at betjentene, der efterforskede hans sag, havde behandlet ham fair og at de blev »nære venner«.

Det var derfor, at Karsten Ree foreslog, at de to betjente skulle besøge ham på Karen Blixen Camp i Kenya. Selv mener han ikke, at der er tale om bestikkelse.

»Hvis man skal bestikke nogen, skal man jo have et forsæt med det. Det havde jeg jo ikke« siger Karsten Ree til Ekstra Bladet.

Karsten Ree vurderer, at betjentenes besøg kostede ham omkring 500 kroner.

Fængselsstraf

Men opholdet i Kenya kan komme til at koste de to betjente dyrt.

Gyrithe Ulrich vurderer, at sagen kan koste de to betjente »en ubetinget fængselsstraf på nogle måneder«, hvis de bliver dømt for det, de er tiltalt for.

»Nu må vi se, hvordan sagen kommer til at udvikle sig, når vi hører forklaringerne i retten«, siger hun.

Den ene politibetjents forsvarsadvokat, Martin Cumberland, afviser overfor Ekstra Bladet, at der er tale om gratis ophold.

Hans klient nægter sig skyldig indtil det modsatte er bevist.

De to betjente er 63 år og 56 år.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce