26-årig syrienskæmper rejste ud for at gøre forskel

Sag mod syrienskæmper i retten på Frederiksberg er en af flere sager mod i alt seks unge udrejste fra Danmark.

Krim

Den 26-årige AJ ville gøre en forskel, og derfor rejste han i 2013 til Syrien for at hjælpe befolkningen i det krigsramte land.

Sådan forklarede AJ sin udrejse, da han i går indtog vidnestolen over for et nævningeting i byretten på Frederiksberg i København, hvor han er tiltalt efter terrorparagrafferne for at have ladet sig hverve af terrororganisationen Islamisk Stat (IS).

Ifølge anklageskriftet har AJ udøvet logistiske aktiviteter som uddeling af mad, vand og tøj, opbygning af huse og pasning af sårede krigere.

Derudover har han, lyder det, modtaget træning i våbenbrug og deltaget i kamphandlinger.

Den 26-årige nægter sig skyldig i at have kæmpet for IS, men erkender, at han opholdt sig i Syrien i fem måneder fra september 2013.

Islam betyder mange ting for mig. Alt

Sagen er en del af et større sagskompleks, hvor i alt seks unge mænd er tiltalt for at have ladet sig hverve og træne til kamp hos terrororganisationen. En anden 26-årig mand blev ved retten i Aarhus således også i går kendt skyldig i at lade sig hverve til terror af den ekstremistiske gruppe.

Blanket afkrydset ved ’kæmper’

I retten på Frederiksberg tegnede anklageren et billede af en ung, dansktunesisk mand, tidligere lærling, som det meste af sit liv har boet i København, og som i sine ungdomsår har haft tæt kontakt med flere islamistiske grupperinger i Danmark.

Anklageren fremlagde, hvordan AJ, da han i en periode var bosat i Aarhus, havde sin gang i Grimhøj Moskeen og var en del af fællesskabet i Muslimsk Ungdomscenter. Den tiltalte forklarede i retten, at han her var med til at »udbrede og prædike islam«.

»Islam betyder mange ting for mig. Alt«, sagde AJ, da anklageren spurgte, hvad islam betyder for ham.

Han var klædt i løse beige bukser og en stor grå sweatshirt.

Den 26-årige blev anholdt og sigtet, da Politiets Efterretningstjeneste i foråret 2016 fandt ud af, at 19 personer med bopæl i Danmark optrådte i et medlemskartotek fra IS, som amerikanske tropper i Syrien fandt på en usb-nøgle. I det elektroniske arkiv var der i alt 5.000 navne på personer med forskellig nationalitet, som ifølge FBI var tilrejsende krigere.

Blanketten med den 26-åriges navn blev fremlagt af anklageren. »Kæmper« står der angivet med afkrydsning bag AJ’s navn.

Anklageren, Sonja Hedegaard, fremlagde også en lang række videooptagelser fra demonstrationer i København arrangeret af den salafistiske organisation Kaldet til Islam, som den tiltalte tidligere har været en del af. Blandt andet en video, hvor han holder en tale foran den franske ambassade ved en demonstration mod satiremagasinet Charlie Hebdos karikaturtegninger.

»Jeg følte mig krænket, og det var derfor, jeg stod der. Jeg havde ikke lavet bannere og arrangeret demonstrationerne, jeg var bare med«, sagde AJ fra vidnestolen.

»Man var ung. Det var hormoner og adrenalin«, tilføjede han, da anklageren konfronterede ham med talen ved demonstrationen i 2012.

Syrien var ikke som forventet

I demonstrationsvideoen, som blev afspillet i retten, vajer flere sorte flag med den islamiske trosbekendelse. Tilhørerne i demonstrationen kommer med tilråb som ’Obama, Obama, vi elsker Osama’ og ’Danmark i helvede’.

Den 26-årige erklærede sig dog uenig i flere af de budskaber, der blev fremført i demonstrationsvideoerne, ligesom han ikke erindrer at have deltaget i råbene.

Undervejs spurgte anklageren, om AJ går ind for demokrati?

»Nej, både på grund af tro, men også på grund af de løfter, der bliver brudt. Det er ikke til at stole på«, svarede han og tilføjede: »Jeg er ikke den eneste, der deler den holdning«.

Et år efter demonstrationerne, 9. september 2013, tog han af sted til Syrien, hvor han ifølge anklageskriftet opholdt sig i fem måneder hos IS.

Dermed, mener anklageren, har AJ fremmet en terrororganisations virksomhed.

Mødet med det krigsramte land, var, forklarede AJ, dog »ikke, som han havde forventet«.

Herefter nåede retten ikke videre i afhøringen. Sagen fortsætter 9. oktober og forventes afsluttet sidst på måneden.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce