Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

26-årig syrienskæmper rejste ud for at gøre forskel

Sag mod syrienskæmper i retten på Frederiksberg er en af flere sager mod i alt seks unge udrejste fra Danmark.

Krim
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den 26-årige AJ ville gøre en forskel, og derfor rejste han i 2013 til Syrien for at hjælpe befolkningen i det krigsramte land.

Sådan forklarede AJ sin udrejse, da han i går indtog vidnestolen over for et nævningeting i byretten på Frederiksberg i København, hvor han er tiltalt efter terrorparagrafferne for at have ladet sig hverve af terrororganisationen Islamisk Stat (IS).

Ifølge anklageskriftet har AJ udøvet logistiske aktiviteter som uddeling af mad, vand og tøj, opbygning af huse og pasning af sårede krigere.

Derudover har han, lyder det, modtaget træning i våbenbrug og deltaget i kamphandlinger.

Den 26-årige nægter sig skyldig i at have kæmpet for IS, men erkender, at han opholdt sig i Syrien i fem måneder fra september 2013.

Islam betyder mange ting for mig. Alt

Sagen er en del af et større sagskompleks, hvor i alt seks unge mænd er tiltalt for at have ladet sig hverve og træne til kamp hos terrororganisationen. En anden 26-årig mand blev ved retten i Aarhus således også i går kendt skyldig i at lade sig hverve til terror af den ekstremistiske gruppe.

Blanket afkrydset ved ’kæmper’

I retten på Frederiksberg tegnede anklageren et billede af en ung, dansktunesisk mand, tidligere lærling, som det meste af sit liv har boet i København, og som i sine ungdomsår har haft tæt kontakt med flere islamistiske grupperinger i Danmark.

Anklageren fremlagde, hvordan AJ, da han i en periode var bosat i Aarhus, havde sin gang i Grimhøj Moskeen og var en del af fællesskabet i Muslimsk Ungdomscenter. Den tiltalte forklarede i retten, at han her var med til at »udbrede og prædike islam«.

»Islam betyder mange ting for mig. Alt«, sagde AJ, da anklageren spurgte, hvad islam betyder for ham.

Han var klædt i løse beige bukser og en stor grå sweatshirt.

Den 26-årige blev anholdt og sigtet, da Politiets Efterretningstjeneste i foråret 2016 fandt ud af, at 19 personer med bopæl i Danmark optrådte i et medlemskartotek fra IS, som amerikanske tropper i Syrien fandt på en usb-nøgle. I det elektroniske arkiv var der i alt 5.000 navne på personer med forskellig nationalitet, som ifølge FBI var tilrejsende krigere.

Blanketten med den 26-åriges navn blev fremlagt af anklageren. »Kæmper« står der angivet med afkrydsning bag AJ’s navn.

Anklageren, Sonja Hedegaard, fremlagde også en lang række videooptagelser fra demonstrationer i København arrangeret af den salafistiske organisation Kaldet til Islam, som den tiltalte tidligere har været en del af. Blandt andet en video, hvor han holder en tale foran den franske ambassade ved en demonstration mod satiremagasinet Charlie Hebdos karikaturtegninger.

»Jeg følte mig krænket, og det var derfor, jeg stod der. Jeg havde ikke lavet bannere og arrangeret demonstrationerne, jeg var bare med«, sagde AJ fra vidnestolen.

»Man var ung. Det var hormoner og adrenalin«, tilføjede han, da anklageren konfronterede ham med talen ved demonstrationen i 2012.

Syrien var ikke som forventet

I demonstrationsvideoen, som blev afspillet i retten, vajer flere sorte flag med den islamiske trosbekendelse. Tilhørerne i demonstrationen kommer med tilråb som ’Obama, Obama, vi elsker Osama’ og ’Danmark i helvede’.

Den 26-årige erklærede sig dog uenig i flere af de budskaber, der blev fremført i demonstrationsvideoerne, ligesom han ikke erindrer at have deltaget i råbene.

Undervejs spurgte anklageren, om AJ går ind for demokrati?

»Nej, både på grund af tro, men også på grund af de løfter, der bliver brudt. Det er ikke til at stole på«, svarede han og tilføjede: »Jeg er ikke den eneste, der deler den holdning«.

Et år efter demonstrationerne, 9. september 2013, tog han af sted til Syrien, hvor han ifølge anklageskriftet opholdt sig i fem måneder hos IS.

Dermed, mener anklageren, har AJ fremmet en terrororganisations virksomhed.

Mødet med det krigsramte land, var, forklarede AJ, dog »ikke, som han havde forventet«.

Herefter nåede retten ikke videre i afhøringen. Sagen fortsætter 9. oktober og forventes afsluttet sidst på måneden.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden