Svingstat. Regeringsbygningen i Virginias hovedstad, Richmond, indeholder et republikansk flertal, selv om guvernøren er demokrat.
Foto: Clement Britt (arkiv)/AP

Svingstat. Regeringsbygningen i Virginias hovedstad, Richmond, indeholder et republikansk flertal, selv om guvernøren er demokrat.

Midtvejsvalg 2014

Racestrid: Domstol i USA erklærer valgdistrikt ulovligt

Republikanerne i svingstaten Virginia får sværere ved at holde demokraterne nede. Dom kan få betydning for flere stater.

Midtvejsvalg 2014

Den amerikanske delstat Virginia er en klassisk svingstat, som både kan gå til republikanerne og demokraterne.

Ikke desto mindre er blot tre ud af de 11 kongresmedlemmer fra staten demokrater, mens otte er republikanere.

En domstol har nu afgjort, at det er gået ulovligt til: De republikanske lovgivere i staten har tegnet kortet over valgdistrikter på en måde, så det har racebetonet slagside, og det strider mod forfatningen, skriver avisen The Washington Post.

Helt præcist gælder det statens 3. distrikt, som længe har været en demokratisk højborg. Efterfølgende er et område med mange sorte indbyggere - der tit stemmer demokratisk - blevet lagt ind under distriktet. Ved at samle demokratiske kernevælgere i ét distrikt, har de republikanske lovgivere sørget for, at demokraternes indflydelse bliver minimeret.

'Kreative' optegninger af valgdistrikter er ikke i sig selv ulovlige, men opdelingen må ifølge forfatningen ikke have en racebetonet bagtanke.

Meget er afgjort på forhånd

Om mindre end fire uger er der midtvejsvalg i USA, hvor vælgerne skal afgøre sammensætningen af Kongressen.

Hver stat er delt op i mindre områder, som hver vælger ét medlem til Kongressens andetkammer, Repræsentanternes Hus.

Men ud af de 435 pladser er der reelt kun tvivl om de 38, viser den senest opdaterede analyse fra RealClearPolitics, som laver afvejede målinger af alle opgørene.

I Virginia gælder det kun ét ud af de 11 distrikter.

Netop delstaternes ret til selv at tegne kortet over valgdistrikter er en væsentlig del af den forklaring.

Det er ikke i sig selv ulovligt for en stats lovgivere at tegne kortet for at maksimere sin egen indflydelse - i USA kaldet gerrymandering. Det må bare ikke ske på en måde, så det strider mod forfatningen.

Tidligere i år afgjorde en dommer i Florida, at statens valgdistrikter skulle tegnes om, og ifølge det politiske site politco.com er der retssager i såvel North Carolina og Californien, som kan blive påvirket af den nye dom.

Flest stemmer til taberne

Hverken republikanerne eller demokraterne har noget at lade hinanden høre, for begge partier benytter sig af gerrymandering. Hidtil har republikanerne dog været bedst. Ved valget til Repræsentanternes Hus i 2012 vandt republikanerne 234 ud af de 435 pladser, selv om demokraterne fik over 1,2 millioner flere stemmer.

Skævvredne distrikter er ikke den eneste forklaring, men det er absolut en af de mest tungtvejende.

Det er stadig uvist, om Virginia vil appellere den nye dom. Staten har demokrater på posterne som guvernør, viceguvernør og justitsminister, og officielt er det sidstnævnte som har lidt nederlag i dagens retssag, selv om det er statens lovgivende forsamling, som har vedtaget det.

Justitsminister Mark R. Herring siger via en talsmand til The Washington Post, at statens jurister vil granske dommen - som ikke var enstemmig blandt de tre dommere - før man afgør, om den skal appelleres.

En talsmand for delstatsparlamentets formand, republikaneren William J. Howel, har over avisen afvist at kommentere dommen, men partifæller erkender uden for citat, at det kan koste dem en plads eller to.

Under alle omstændigheder har lovgiverne fået til april til at tegne et nyt kort, og dommen kommer derfor ikke til at påvirke valget til november.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce