Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Valgkamp. Hillary Clinton (th) trak i går fulde huse ved et vælgermøde i Louisville, Kentucky for senatskandidat Alison Lundergan Grimes (tv).
Foto: Timothy D. Easley/AP

Valgkamp. Hillary Clinton (th) trak i går fulde huse ved et vælgermøde i Louisville, Kentucky for senatskandidat Alison Lundergan Grimes (tv).

Midtvejsvalg 2014
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hillary går til kamp for kvindelige kolleger

Clinton holdt en brandtale om ligeløn, familiepolitk og enlige mødre ved stort vælgermøde i nat. De kvindelige vælgere skal gøre forskellen for demokraterne til november - og måske for Hillary Clinton selv i 2016.

Midtvejsvalg 2014
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selvom mange i det store, lidt gråsprængte publikum ikke er helt let til bens, springer hele salen op, da Hillary Clinton skrider ind på scenen i Kentucky International Convention Centre i Louisville i en knaldrød jakke.

Hun omfavner Kentuckys 35-årige indenrigsminister Alison Lundergan Grimes, der er ude i et tæt valg mod den 72-årige senator Mitch McConnel, der efter 30 år i senatet stiller op til en ny seksårig periode ved midtvejsvalget 4. november.

» I am a champion, and you’re gonna hear me roar«, brager det fra Katy Perry i højtalerne, da Hillary og Grimes sammen løfter armene i triumf.

Ingen tvivl om Hillarys planer

Det er brølet fra deres Hillary, de 3-4.000 tilhørere - med en synlig overvægt af kvinder - i den er kommet for at høre.

Den tidligere udenrigsminister har kastet sig ind i kampen for en stribe kvindelige kandidater. Dels for at forsøge at sikre demokraternes flertal i Senatet og for at bringe sine kvindelige partifæller frem.

Men hverken publikum, politikere eller kommentatorer er i tvivl. Det handler også om Hillary selv – og om præsidentvalget i 2016. Det er kvinderne, der er Hillarys trumfkort i kampen om Det Hvide Hus.

Mistede kvinderne i 2008

»Selvfølgelig betyder det noget, at hun er kvinde. Jeg altid har kæmpet for kvinders muligheder, og vil gerne se en kvindelig præsident«, siger 70-årige Judy Yates, der også støttede Clinton i 2008. Hendes veninde er ikke helt så sikker.

»Nu vil jeg lige se kandidaterne, men jeg er ikke anti-Hillary, som nogen er. Jeg kunne godt finde på at støtte hende«, siger Linda Johnson på 63, der stemte på Obama ved sidste primærvalg.

Det er netop i det lys, Hillary Clintons fokus på ligestilling, familiepolitik og andre spørgsmål med appel til de kvindelige vælgere skal ses, mener Sam Youngman, der er politisk redaktør på avisen Lexington Herald-Leader, og en af Kentuckys mest respekterede politiske analytikere.

»Det var en stor overraskelse for Hillary, at hun havde svært ved at holde fast i de kvindelige vælgere, da hun i 2008 stillede op mod Obama. Hun tog dem for givet, og det her er klar besked om det skal være anderledes«, siger Youngman.

Lige løn for lige arbejde

Clintons tale er da også noget af det nærmeste amerikansk politik kommer på en kobling af kvindekamp og klassekamp, da hun taler om at hæve mindstelønnen.

»Mange på mindsteløn er kvinder, enlige mødre, der har mere end et job. Har de ikke brug for vores støtte? Har de ikke fortjent en lønforhøjelse? Hvis I synes det, skal i sende Alison til Washington«, siger Clinton.

OVERBLIK

Den tidliger udenrigsminister og senator udløste aftenens største bifald, da hun satte ligestillingstrumf på:

»Og allervigtigst for mig er: Alison vil kæmpe med alt, hvad hun har, for lige løn for lige arbejde«.

Valget i Kentucky tegner til at blive den dyreste kamp om en plads i senatet nogensinde, og Kentuckys 4,4 millioner store befolkning er udsat for et veritabelt bombardement af negative tv-reklamer fra begge sider. Samlet set løber prisen op i over en halv milliard kroner.

»Men store ideer og store hjerter, slår store pengebeløb«, sagde Clinton

Kvinder bliver udslagsgivende

Grimes er blot en af de kvindelige kandidater i øjeblikket kæmper for. Forleden udsendte hun en mail til sine støtter for at samle penge ind til en stribe kvindelige kandidater, og efterhånden som midtvejsvalget nærmer sig vil clinton uden tvivl deltage i flere vælgermøder som i Kentucky.

Det er godt for både Clinton og de demokratiske kandidater, mener Sam Youngman.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er en fortsættelse af deres succes fra 2012, hvor demokraterne holdt fokus på især Walmart-mødre - hvide arbejderklassemødre – og fik Mitt Romney til at se ud som han sad fast i et verdensbillede fra 1950’erne«.

Kvinder bliver forskellen på succes og fiasko for demokraterne igen i år. Det gælder også i Kentucky.

Clintons opbakning falder på et tørt sted. Efter længe at have ligget helt lige, er republikaneren McConnell, der har opbakning fra et stort flertal blandt mændene, trukket fra demokraten Grimes.

»53 procent af vælgerne her i Kentucky er kvinder. I foråret havde Grimes et forspring på 13 procentpoint blandt kvinderne, men det er faldet 2 procentpoint nu. Hvis hun skal have en chance for at slå McConnell, skal det tal tilbage på det tidligere niveau«, vurderer Youngman.

Men kvindernes støtte er ikke alene afgørende for senatets sammensætning. Det kan være forskellen på, om USA skal have endnu en præsident Clinton i 2016 eller ej.

»Det lød for mig, som om at Hillary vender tilbage inden længe på jagt efter Kentuckys stemmer til præsidentvalget«, siger Sam Youngman.

At dømme efter de taktfaste råb på ’Hillary’ efter talen var det også det et begejstret publikum hørte i går i Louisville.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden