Veteran. Nick Rahall har siddet i Kongressen i 38 år. Spørgsmålet er, om vælgerne i det sydlige West Virginia vil give ham to år mere.
Foto: Michael Shroyer (arkiv)/AP

Veteran. Nick Rahall har siddet i Kongressen i 38 år. Spørgsmålet er, om vælgerne i det sydlige West Virginia vil give ham to år mere.

Midtvejsvalg 2014

Obamas sidste håb i bjergene elsker kul og våben

West Virginia plejede at være demokraternes højborg, men borgerne afskyr Barack Obama og hans kamp for miljøet.

Midtvejsvalg 2014

Der findes både krige og guldgruber, som er usynlige for det blotte øje. Tag for eksempel en tur over de pittoreske Appalache-bjerge, som er klædt i efterårets farver.

Hvis man ikke vidste bedre, ville bjergtoppene her i West Virginia ligne det fredeligste sted i verden, men faktisk er de hjemsted for indædte stridigheder.

Kampe, som illustrerer, hvorfor præsident Barack Obama har så svært ved at hive USA i en mere miljørigtig retning.

Kampe, som kan koste hans demokratiske partifæller den største valglussing i 90 år.

Kul betyder alt

De træklædte toppe dækker over miner, hvorfra der sidste år blev gravet over 110 millioner ton kul op.

»Kul betyder alt for West Virginia«, som Rob Childress fortæller.

Den kronragede mand med det store grå skæg er selv blev fyret fra en kulmine. Han står på et fortov i provinsbyen Beckley og nyder solen, mens han falder i snak med en entreprenør, der er ved at bygge en to-etagers kontorbygning i centrum af byen.

Produktionen af kul faldt næsten ni procent i det sydlige West Virginia sidste år.

»Når minearbejderne mister jobbet, mister de deres bil og deres hus. Selv hvis du og din familie ikke selv arbejder i kulminer, bliver du ramt. Det er den eneste industri, vi har«, siger den skjorteklædte entreprenør, der gerne vil nøjes med at blive kaldt John M.

Området her plejede at være for demokraterne, hvad Nørrebro er for venstrefløjen i Danmark. I slut-90’erne havde republikanerne end ikke en kandidat til Kongressen i området.

Siden er højborgen smuldret. Ved valget til Kongressen på tirsdag kan republikanerne ’rydde bordet’ i West Virginia for første gang siden 1924.

’Krigen mod kul’

Barack Obama har forsøgt at nedbringe USA's CO2-udslip, hvilket har gjort ham til West Virginias mest udskældte mand. Her taler man om ’krigen mod kul’.

Vreden rammer i høj grad også den amerikanske miljøstyrelse EPA. Hadet til styrelsen nåede nye højder tidligere i år, da den spillede ud med, at staterne skal skære 30 procent af CO2-udslippet fra kulindustrien inden 2030.

»Forstå mig ret. Jeg vil gerne beskytte miljøet. Men vi skal ikke udskifte den ene ekstremitet med den anden«, siger entreprenøren, mens han overvåger sine folk på byggepladsen.

Er EPA ekstremister?

»Ja, de fleste regeringer er ekstremister«.

Eller som elektrikeren Monroe Cook, som også nyder solen i Beckley, formulerer det:

»EPA er det værste, som er sket for dette land i 30 år«.

Advarsel til Obama

Midt i kulkrigen står det demokratiske kongresmedlem Nick Rahall. I snart 38 år har han repræsenteret den vestlige og sydlige del af West Virginia.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Da Barack Obama tidligere i år varslede, at han gik efter at indgå en international klimaaftale, som ikke skulle godkendes af den vrangvillige Kongres, anklagede Rahall ham for ikke at lytte til vælgerne.

»Jeg vil samarbejde med mine kolleger fra begge partier for at gøre alt, hvad vi kan, for at stoppe det«, sagde han til det politiske site ’The Hill’.

Alligevel anklager hans modstander, Evan Jenkins, ham for at stå Obama alt for nær. Nu kæmper de om at fremstå som den mest kulvenlige i et af valgets tætteste opgør overhovedet.

I disse dage skal man ikke se mange minutters tv, før der kommer en tv-reklame, hvor kulminearbejdere støtter enten den ene eller den anden kandidat. I en af de mest opsigtsvækkende reklamer siger hustruen til en fyret minearbejder: »Skam dig, Rahall«

Straffefange ydmygede Obama

West Virginia har altid været et mareridt for Obama. Da han rent formelt skulle genvælges som demokraternes præsidentkandidat i 2012, valgte 70.000 demokrater i West Virginia at stemme på en ukendt mand, som sad i fængsel for afpresning.

LÆS MERE

Nick Rahall er den gammeldags type politiker. Han gør et stort nummer ud af, hvor mange offentlige støttekroner han får hevet hjem til West Virginia. Han tøver heller ikke med sin støtte til retten til at bære våben.

»Ellers har du ikke en chance for at blive valgt«, siger Denny Shrewsbury, som er elektriker-kollega til Monroe Cook. De står sammen med William Dixon foran et lille supermarked, som Dixon ejer.

Butiksejeren taler begejstret om såvel tv-serien ’Borgen’ som om de cirka 40 skydevåben, han har liggende derhjemme. Han har sat et reklameskilt for Rahall op foran sin butik.

Også våbenlobby-organisationen NRA støtter Rahall ved valget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ved valget på tirsdag er republikanerne sikre på at få flertal i Repræsentanternes Hus. På den måde har det kun kosmetisk betydning, om Rahall formår at holde stand.

Men symbolikken er til at tage at føle på, hvis demokraterne taber hele West Virginia. Arbejderstaten, hvor fagforeningerne i årtier var med til at garantere en demokratisk sejr.

Nu har kulmine-arbejderne både her og i nabostaterne vendt sig mod partiet. Hvor fredelige bjergene end virker, er de fjendtligt territorium for præsidenten.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden