Foto: Kamil Zihnioglu/AP
Terror i Paris

Overlevende fra spillested: »De skød på må og få ind i mængden«

Folk kastede sig på gulvet, da terrorister tømte deres våben under koncert.

Terror i Paris

Det californiske band Eagles of Death Metal var lige ved at slutte et nummer, da de første skudsalver lød i den parisiske koncertsal Bataclan.

»Det lød som fyrværkeri. Jeg ser sangeren lægge sin guitar, vender mig om og ser en, der er bevæbnet med automatvåben og skyder op i luften. Alle kaster sig til jorden, og derfra er det rent instinkt, der tager over«, fortæller en ung fransk mand, der undslap det blodige terrorangreb i Paris, som alene på spillestedet i 11. arrondissement kostede omkring 100 mennesker livet fredag aften.

Han beskriver, hvordan publikum i rædsel trampede på hinanden for at slippe bort, mens han søgte en udvej over selve scenen. Det er endnu uklart, hvor mange terrorister, der deltog i angrebet på spillestedet. En reporter fra Europe 1 var også til koncerten.

»To eller tre personer kom tilbage med automatvåben af Kalashnikov-typen og begyndte at skyde på må og få ind i mængden«, fortæller han ifølge avisen Le Parisien.

#paris now

En video slået op af Victor Boyko (@boykoyan) den

Terrorister ladede flere gange

Skyderiet varede i omkring »10 til 15 minutter«, og »angriberne havde tid til at lade igen mindst tre gange«, angiver reporteren, der ikke selv hørte angriberne råbe noget under skyderiet.

Ifølge Le Parisien hørte andre vidner terroristerne råbe: »Det her for Syrien«, mens endnu et vidne ifølge France Info fortæller, at angriberne »råbte Allah Akbar (Allah er stor, red.) og skød lige ind i mængden«.

Dette sidste vidne var taget til koncerten sammen med sin mor:

»Alle smed sig ned på jorden, mens de fortsatte med at skyde på folk. For fanden, det er et helvede (…) Jeg greb min mor og vi kastede os ned på jorden, indtil nogen sagde, at de var væk. Så begyndte vi at løbe, indtil vi slap ud af en nødudgang. De skød stadig. Vi måtte skræve over lig på vej ud. (…) Det er et mareridt«, siger han ifølge Le Parisien.

OVERBLIK

Den unge mand, der havde søgt tilflugt på bagscenen ved skyderiets start så også sit snit til at tage flugten mod nødudgangen.

»Først hører vi hele tiden skud, men så i nogle sekunder eller minutter hører vi intet, og vi kan nu se folk bevæge sig mod nødudgangen. Så hele vores gruppe, der befinder sig på den anden side af scenen, beslutter at krydse den ved at snige os bagom bagtæppet. Der finder vi udgangen«, siger han.

Mere end 100 personer formodes at være holdt som gidsler inde i koncertsalen Bataclan Kilde: AP

Troede det var fyrværkeri

På et kebabsted kort fra Bataclan havde 46-årige Karine kort inden angrebet netop bestilt en pizza, da »den første salve lyder«, fortæller hun avisen Liberation. Igen var »det må være fyrvækeri«, den første reaktion.

»Så kommer folk løbende ned ad gaden og råber, at der er blevet skudt længere nede. Vi hører jævnlige salver, og jeg spørger de folk, der kommer forbi, hvad de har set. På et tidspunkt er der en kvinde, som ikke magter at svare mig. Hun ser helt hærget ud, og så siger nogen til mig: 'Hun kan ikke svare dig, se selv, hun har ondt'. Og så ser jeg sårene på hendes krop og ansigt«, fortæller hun.

Den unge mand, der undslap via bagscenen, var en anden af dem, der nu tog flugten ad gaderne væk fra Bataclan.

»Vi hører stadig skud i gaden, hvor vi befinder os, men jeg vender mig ikke om. Jeg løb hen mod Bastillie-pladsen, ligesom alle andre. Der var allerede mange politibiler og motorcykler på vej. Jeg gik hjem, jeg er okay. Andre kan ikke sige det samme. Jeg er ikke bange, og jeg er endnu ikke i chok. Jeg skriver dette for ikke at glemme«, skriver han til Le Figaro.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce