Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Eksperter: Kryptering hjælper terrorister med at koordinere angreb i skjul

Nye krypteringsprogrammer skaber mørke rum på nettet og gør forebyggelse af terrorangreb sværere, vurderer ekspert.

Terror i Paris
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efterretningstjenester overalt i verden udkæmper en form for våbenkapløb for at følge med i terroristers planlægning.

Besværet med at bryde krypteringskoder kan være en af årsagerne til, at angriberne i Paris tilsyneladende gik under de franske sikkerhedstjenesters radar, vurderer tidligere operativ chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen. Han understreger, at der fortsat er begrænset viden om angrebene i Paris.

»Men der er ingen tvivl om, at sådanne angreb kræver en vis form for forberedelse. Der skal skaffes våben, der skal skaffes ingredienser til bomberne, og der skal laves bombeveste. Desuden skal der være en udvælgelse af mål, og der er formentligt lavet observationer på i hvert fald nogen af stederne«, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Effektiv kryptering

»Alt dette kræver kommunikation mellem deltagerne, og det er her, det er blevet langt sværere for efterretningstjenesterne at følge med. FBI har advaret om, at der er opstået et mørkt rum, hvor disse mennesker kan kommunikere og lave aftaler. Det sker, fordi de tilgængelige krypteringsværktøjer er blevet langt bedre, end de var for få år siden. Derfor er det sværere for tjenesterne at opdage planlægningsfasen, og derfor opruster man overalt i forhold til at rekrutterer krypteringseksperter. Tyske BND søger 100 eksperter på det felt«, forklarer Hans Jørgen Bonnichsen.

FBI har advaret om, at der opstår et mørkt rum, hvor disse mennesker kan kommunikere og lave aftaler.

I de seneste år har det ellers været antagelsen, at terrorangreb i Vesten hovedsageligt kan udføres af såkaldte ensomme ulve, som det blandt andet skete i København i februar og delvis ved de tidligere angrebe i Paris i januar. Så sent som i trusselsvurderingen fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) fra 27. oktober skrev den danske militære efterretningstjeneste at både »ISIL og al-Qaidas kapacitet til at planlægge og gennemføre større og mere komplekse angreb i Vesten er begrænset«.

FE vil ikke kommenterer denne vurdering og oplyser blot, at tjenesten »følger udviklingen nøje«.

I følge Hans Jørgen Bonnichsen er det ikke sandsynligt, at IS, der formelt har påtaget sig ansvaret for massakren i Paris, har været indblandet i den direkte planlægning af angrebene.

Køb en lærebog

»Der kan nærmere være tale om en slags 'mellemfase', hvor der lokalt mellem grupperinger og sympatisører, der er inspireret på den ene eller den anden måde af IS, er lavet et grundigt forarbejde. Det er så ikke blevet opfanget, fordi grupperne har været forsigtige og teknologisk avancerede«, vurderer han.

Lektor Ken Friis Larsen fra datalogisk Institut på Københavns Universitet bekræfter, at det er relativt enkelt at bruge kryptering af telefoner og internetkommunikation.

»Og det kommer bag på mig, hvis der ikke findes kryptering, som er meget vanskelig at bryde, hvis man ikke er tilstrækkelig heldig. Det er relativt nemt at kryptere for en person med en vis indsigt som en datalog eller matematiker. Det handler om at købe de rigtige lærebøger«, siger Ken Friis Larsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden