Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JACOB EHRBAHN
Foto: JACOB EHRBAHN

Udsat. Terrorangrebene, der ramte Paris sidste november, skulle have været endnu mere omfattende, skriver CNN. Holland var også mål.

Terror i Paris
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Paris-angreb skulle have været endnu større

IS havde planlagt endnu flere angreb, skriver CNN. Terror-forsker er overrasket over omfanget.

Terror i Paris
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var rigeligt blodigt, da 130 mennesker sidste efterår blev dræbt i seks koordinerede terrorangreb i Frankrigs hovedstad.

Men oplysninger fra europæiske efterretningstjenester viser, at IS-netværket bag angrebene havde planlagt en endnu mere omfattende terroraktion. Det skriver amerikanske CNN.

Ifølge CNN viser oplysningerne, at der var planlagt endnu flere angreb, at de også skulle have fundet sted i andre lande end Frankrig, og at det var meningen af følge op med flere angreb efter angrebene i Paris.

»Det er overraskende, at angrebet skulle have været endnu værre. Det viser, at IS er meget ambitiøse med de operationer, de gerne vil lave«, siger dr. Magnus Ranstorp, forskningsleder på Center for Asymmetric Threat Studies (CATS) på svenske Försvarshögskolan.

Udgav sig for flygtninge

Oplysningerne stammer fra mere end 90.000 siders dokumenter, som CNN har skaffet fra efterforskninger i Frankrig og resten af Europa. De tæller blandt andet referater af forhør, efterforskningsresultater og data fra mobiltelefoner.

Dokumenterne viser, at der var tre mænd, som formodentlig skulle have deltaget i angrebet, men som ikke nåede til Frankrig i tide. To af mændene blev pågrebet i Østrig knap en måned efter angrebene, men den tredje undslap politiet og nåede at være på fri fod i Europa helt indtil juli måned i år, hvor han blev anholdt i Bruxelles.

Alle tre mænd var rejst fra IS-hovedbyen Raqqa og fulgte strømmen af flygtninge op gennem Europa under dække af at være syriske flygtninge. Ifølge Magnus Ranstorp er risikoen for, at flere terrorister når Europa på den måde aftaget noget, fordi de europæiske lande har dæmmet mere op for flygtningestrømmen, men det er stadig en risiko, mener han.

»Det er bemærkelsesværdigt i forhold til, hvilke redskaber myndighederne har til at verificere, om folk rent faktisk er dem, de giver sig ud for. Det understreger, at det er helt afgørende at kunne tjekke ID på dem, der kommer hertil«, siger han.

Han hæfter sig ved, at myndighederne undervejs stoppede og tilbageholdt to af terroristerne i næsten en måned, fordi de konstaterede, at deres syriske pas var falske. Både pas og deres penge blev konfiskeret, og ifølge CNN's oplysninger var det medvirkende til, at de to ikke nåede til Frankrig i tide til at være med til terrorangrebene i Paris.

Holland var også et mål

Det amerikanske medie har også talt med en europæisk antiterror-medarbejder, som fortæller, at Paris-angrebene var en nedbarberet version af et planlagt større angreb på Europa, som skulle have ramt flere lande end Frankrig.

På baggrund af afhøringer og indsamlede informationer mener europæiske efterforskere, at de IS-folk, der sidste år blev sendt til Europa, oprindeligt også skulle have ramt Holland, fortæller kilden ifølge CNN. Angrebet skulle også have talt en række andre mål i Frankrig, blandt andet et butiksområde og muligvis et parisisk supermarked.

Ifølge Magnus Ranstorp er det ikke usædvanligt, at terrororganisationer er nødt til at nedskalere angrebene i forhold til det, de oprindeligt havde planlagt, blandt andet fordi nogle af de medvirkende bliver opdaget. Det skete blandt andet i forbindelse med terrorangrebene 11. september 2001, som oprindeligt skulle have ramt endnu flere mål.

Alligevel er han overrasket over, at omfanget af Paris-angrebene efter planen skulle have været så stort, som oplysningerne viser.

»Hvis det ikke decideret ændrer trusselsbilledet, så illustrerer det i hvert fald, at vi har nogle store udfordringer i Europa – og at der muligvis også er flere derude, som vi er nødt til at bekymre os om«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kryptering gør dem svære at finde

CNN's informationer viser også, at de tre mænd, der skulle have været en del af Paris-angrebene, ikke på forhånd kendte hinandens identiteter eller deres mission.

De blev dirrigeret af en IS-leder i Syrien, kaldt Abu Ahmad, som blandt andet udstyrede dem med biler, forprogrammerede mobiltelefoner, falske pas og penge undervejs på rejsen. De blev kun informeret om, hvordan de skulle komme til næste stop og fik aldrig at vide, hvad næste skridt var.

»Vi har vidst i noget tid, at de kommunikerede på den måde, men de her oplysninger viser, hvor enormt sofistikerede de er, og hvor stor umage de gør sig for at gemme sig. Vi har at gøre med folk, der virkelig ved, hvad de laver«, siger magnus Ranstorp.

Kommunikationen foregik gennem krypterede apps som Viber og Whatsapp - en kommunikationsform, som bruges i stigende grad, og som gør det svært at spore terroristerne. Når der ikke længere er direkte digitale spor at gå efter, er efterretningstjenesterne afhængige af mere krævende metoder - blandt andet såkaldte metadata, som er enorme mængder af informationer. Det bliver efterretningstjenesternes store udfordring fremover, og det er disse oplysninger et eksempel på, vurderer Magnus Ranstorp.

»Selvom det jo også er et eksempel på, at vores efterretningstjenester heldigvis opsporer mange af de her folk, viser det, at det er en vedvarende og meget reel trussel«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden