Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Provo. Den græske finansminister er Yanis Varoufakis er økonomisk stjerne, men også lidt for provokerende for EU-lederne.
Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Provo. Den græske finansminister er Yanis Varoufakis er økonomisk stjerne, men også lidt for provokerende for EU-lederne.

Hjertet af Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Over Grænsen: ’Game Over’ for Grækenlands finansielle frækkert?

Han er spilteoretiker, globetrotter, marxist og twitterstjerne - men nu er grækernes læderjakkeklædte finansminister røget ud på sidelinjen.

Hjertet af Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Hold da kæft. Det er første gang, jeg har set så sexet en gut til et finansministermøde«.

Nogenlunde sådan har flere af mine kvindelige venner – og også enkelte mandlige – i de seneste måneder reageret ved synet af det skæve smil, de brede skuldre og den lange læderjakke, som Grækenlands kontroversielle finansminister bærer rundt på i den europæiske manege.

PORTRÆT

Jeg beklager enhver antydning af at undervurdere andre finansministres karisma, men der er ingen tvivl om, at Yanis Varoufakis i manges øjne besidder oprørerens henslængte rockstjerneappel i en grad, man ikke så ofte forbinder med økonomer og rådsmøder i EU.

I det gældsplagede Grækenland betragter mange ham som lidt af en helt. Men blandt andre ministre og topfolk står det mildest talt anderledes til med opfattelsen af Varoufakis

Manden, der er blevet beskyldt for at give Tyskland fingeren for åbent tæppe, har over 400.000 følgere på Twitter, og i det gældsplagede Grækenland betragter mange ham som lidt af en helt. Men blandt andre ministre og topfolk i både eurolandene, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF) står det mildest talt anderledes til med opfattelsen af Varoufakis.

»De er enstemmige i deres had til mig«

En »tidsspilder og en amatør«, kaldte en europæisk ministerkollega angiveligt grækeren efter endnu et frugtesløst møde i eurogruppen i sidste uge, som endte med skænderi bag kulissen.

ANALYSE OM EUROMØDE

Tre måneder efter, at Grækenlands venstrefløjsparti Syriza overtog magten i Athen med løfter om at bryde EU’s sparediktatur, er det stadig ikke lykkedes Yanis Varoufakis at få kreditorerne om bord i en ny og mere lempelig låneaftale for det fallittruede euroland.

De er enstemmige i deres had til mig; og jeg byder deres had velkomment

Tværtimod synes den åbenmundede og slipsebenægtende professor i politisk økonomi, som blandt andet har boet i Australien, undervist i Texas og skrevet bøger om spilteori, at have provokeret de andre eurolandes finansministre helt ud i tovene.

»De er enstemmige i deres had til mig; og jeg byder deres had velkomment«, tweetede Varoufakis i weekenden med et citat fra Franklin D. Roosevelts berømte valgtale i Madison Square Garden i 1936. Varoufakis tilføjede: »Et citat, der er tæt på mit hjerte (og virkeligheden) i disse dage«.

Ud på sidelinjen i en fart

Få timer efter tog hans chef, regeringsleder Alexis Tsipras, konsekvensen og skubbede den efterhånden gennemtæskede økonomiske superstjerne ud af rampelyset.

Yanis Varoufakis er stadig finansminister. Men i går stod det klart, at den mere pragmatiske og europæisk respekterede viceudenrigsminister, Euclid Tsakalatos, overtager hovedansvaret for at koordinere forhandlingerne med eurogruppen og andre kreditorer.

GRÆSK 'STINKEFINGER'

Det skete naturligvis under mange besværgelser fra Tsipras om, hvor »stort et aktiv« Varoufakis stadig er for hans regering. Man skulle jo nødig tabe ansigt på et tidspunkt, hvor Syriza-regeringen i forvejen drøner ned i meningsmålingerne blandt de skuffede græske vælgere.

Det er svært at se ommøbleringen i Athen som andet end udtryk for en gryende erkendelse af, at piben skulle have en anden lyd i en fart

Men det er svært at se ommøbleringen i Athen som andet end udtryk for en gryende erkendelse af, at piben skulle have en anden lyd i en fart.

Kan man både være fræk og skylde 1.800 mia.kr.?

Umiddelbart ser det ud til at virke. Det græske aktiemarked steg i går mærkbart, mens Grækenlands låneomkostninger faldt - og eksperter fra EU-kommissionen, ECB og IMF håber nu igen at få bedre adgang til oplysninger fra de græske ministerier.

Det er indlysende, at der skal andet og mere end en personudskiftning til, før Athen kan gøre sig håb om at få adgang til flere lån. Det har eurogruppens formand, Jeroen Dijsselbloem, også gjort opmærksom på i dag.

ANALYSE

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men den offentlige inddæmning af Varoufakis bliver set som et symbol på, at Tsipras har forstået, at han må gå på kompromis og tage nogle ubehagelige beslutninger.

Der er grænser for, hvor fræk man kan være, når man har lånt over 1.800 mia. kr. siden 2010 og står og skal bruge 50 mia.kr. for at undgå at gå statsbankerot i løbet af de næste par uger.

Uanset, om man så dybest set muligvis har ret i, at grækernes gældskrise ikke kun er deres egen skyld - og at det er et fælles ansvar for eurolandene at finde en ny og bedre vej ud af den.

Slutspurt mod en ny græsk aftale

Alene for nytænkningens og underholdningsværdiens skyld kan man håbe, at det ikke allerede er ved at være slut for Yanis Varoufakis i græsk og europæisk toppolitik.

Hvis man ikke får resultater, så hjælper det ikke noget at ligne finansverdenens svar på Bruce Willis

Måske skal han bare skærmes lidt af på EU-scenen, indtil der er hul igennem i forhandlingerne om en ny aftale for Grækenland.

Hvis der altså kommer en aftale i løbet af de kommende dage eller uger. Ellers kan det meget vel være ’Game Over’ for den frække spilteoretiker fra Texas.

Hvis man ikke får resultater, så hjælper det trods alt ikke noget at ligne finansverdenens svar på Bruce Willis.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden