Foto: Virginia Mayo/AP
Hjertet af Europa

Danske ministre slap med skrækken i Bruxelles

Analyse. Trods skarp kritik viste besøget af Støjberg og Jensen i EU-parlamentet, at de store grupper ikke vil hænge Danmark ud.

Hjertet af Europa

Selv om den yderste venstrefløj skød med skarpt, og selv om en ærværdig belgisk politiker blev meget vred på falderebet, så var det ikke nogen voldsom storm mod Danmark, der ramte to af regeringens topministre i Europaparlamentet i eftermiddags.

Ikke fordi at kritikken af især den såkaldte ’smykkelov’ om tilbageholdelse af flygtninges værdier er forstummet i EU’s folkevalgte forsamling. Men fordi, at parlamentets to største og dominerende grupper – konservative EPP og socialdemokratiske S&D – tydeligvis ikke ønsker at angribe den danske regering for alvor.

Parlamentets to største og dominerende grupper ønsker tydeligvis ikke at angribe den danske regering for alvor

Ganske vist blev der stillet en række kritiske spørgsmål til udenrigsminister Kristian Jensen (V) og udlændingeminister Inger Støjberg (V), som var mødt op på opfordring fra parlamentet efter en uges tid med hård kritik i internationale medier.

»Det er hverken passende eller proportionalt at beslaglægge værdier fra folk i nød. Man vil aldrig kunne overbevise mig om, at det er ansvarligt, når vi er den rigeste region i verden«, sagde for eksempel svenske Cecilia Wikström fra den liberale gruppe ALDE.

Også den tyske venstrefløjspolitiker Cornelia Ernst fra Die Linke kaldte det »rystende«, at netop et land med Danmarks gode ry for at respektere menneskeret går så vidt med både konfiskationer og tre års ventetid på familiesammenføringer for visse flygtninge.

En række politikere stillede spørgsmålstegn ved, hvordan danske myndigheder i praksis vil vurdere, at værdigenstande har så stor personlig affektionsværdi, at de ikke skal beslaglægges.

»Er det politiet, der skal bestemme det? Det her er en skændsel, de har jo ikke svaret på noget!«, råbte Belgiens tidligere udenrigsminister Louis Michel, der sluttede debatten af med et regulært raserianfald uden for talerækken.

Problemet er ikke bare Danmark

Men ellers var den korte debat forholdsvis rolig, og de to danske ministre fik lov at forklare sig uden for alvor at komme i vanskeligheder.

Kristian Jensen forsikrede, at Danmark »uden for enhver tvivl« vil overholde alle internationale konventioner, mens Inger Støjberg understregede, at asylsøgerne kan beholde personlige værdier.

Det er hverken passende eller proportionalt at beslaglægge værdier fra folk i nød

Under et pressemøde erkendte Støjberg, at regeringen har et medansvar for »misforståelser« i kommunikationen om de danske lovstramninger – men ellers blev der ikke gjort indrømmelser fra dansk side.

Udenrigsministeren konstaterede bagefter, at der blev udtrykt både kritik og støtte fra forskellig side i parlamentet. Og så bemærkede han, at begge parlamentets største grupper »udtrykte forståelse« for Danmarks situation.

»Det der står tilbage, nu da misforståelserne er udryddet, er en politisk uenighed, som er ganske normal«, sagde Kristian Jensen.

Han har ret i, at indlæggene fra både EPP og S&D var meget forsigtige.

Største EP-grupper vil undgå angreb

De to store grupper er tydeligvis ikke interesserede i at hænge enkelte lande ud på et tidspunkt, hvor også deres egne nationale regeringspartier strammer skruen på grund af flygtningekrisen.

»Hvis de ellers holder sig inden for de internationale konventioner, så er det op til danskerne selv, hvilke love de vedtager. Det er afgørende, at vi nu har fået opklaret, at personlige værdier ikke vil blive beslaglagt«, sagde ordføreren Roberta Metsola på vegne af konservative EPP.

Således blev debatten i parlamentets udvalg for borgerrettigheder mest af alt et udtryk for, at mange EU-landes stramninger skaber stigende bekymring i Bruxelles.

Frygt for »kapløb mod bunden«

Selv den liberale hollænder Sophia in’t Veld, som er blandt kritikerne, betegnede debatten som udtryk for et bredere problem end Danmarks politik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg er glad for, at de danske ministre mødte op og gav os mulighed for spørgsmål. Det burde andre regeringer også gøre«, sagde hun:

»Hver dag gør et medlemsland noget nyt og chokerende. Det er et kapløb mod bunden. Det må stoppe«.

Hvis de ellers holder sig inden for de internationale konventioner, så er det op til danskerne selv, hvilke love de vedtager

Både Sophia in’t Veld og andre politikere beskyldte Danmark for at føre en national »symbolpolitik«, når det virkelige behov er fælles europæiske løsninger på flygtningekrisen.

Den kritik står klart tilbage efter et utraditionelt møde i Europaparlamentet, hvor de danske ministre dog havde væsentlig mere held med kommunikationen, end de har haft på hjemmebanen i de seneste uger.

Den virkelige grund til, at det europæiske stormløb udeblev i dag, er imidlertid, at en række andre medlemslandes regeringer i realiteten har foretaget lige så kritisable stramninger som Danmark.

Det er den dominoeffekt, der bekymrer de fleste EU-parlamentarikere, mere end Danmarks politik i sig selv.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce