Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Matt Dunham/AP
Foto: Matt Dunham/AP

Slutspurt. Den britiske premierminister besøger i dag EU-kommissionen for at komme videre i afgørende forhandlinger om Storbritanniens plads i unionen. Her ses David Cameron under et besøg i Irland tidligere på ugen.

Hjertet af Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cameron går på glødende kul, mens Løkke ser ængsteligt til

Analyse. Premierministerens møde med EU-chef Juncker i dag er afgørende for en britisk aftale på topmøde om tre uger. Aftalen er også vigtig for den danske regering.

Hjertet af Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da David Cameron i sidste måned besøgte Bulgariens regeringsleder som del af en omfattende charmeoffensiv for at vinde støtte til de britiske ønsker i EU, var en del af underholdningen en rituel dans, hvor de optrædende gik på glødende kul.

Ifølge Financial Times bemærkede den britiske premierminister bagefter tørt, at det sådan set var en meget god metafor for hans eget forsøg på at få en ny aftale om Storbritanniens unionsmedlemskab på plads under et topmøde 18. februar.

Den danske regering er stærkt interesseret i en løsning på det britiske problem, som samtidig skaber bredere muligheder for Danmark og andre lande

For jorden er nu for alvor begyndt at brænde under den britiske leders fødder. Slutspurten i hans forhandlinger om især begrænsninger af europæiske indvandreres sociale rettigheder bliver fulgt med ængstelse fra København.

Hvis Cameron skal kunne udskrive den længe ventede folkeafstemning om Storbritanniens fremtid i EU, så den kan afholdes allerede i juni, så bliver han nødt til at annoncere det i løbet af februar. Ellers er der ikke tid nok til den lovgivningsproces og kampagneperiode, som de britiske regler foreskriver.

Det kan blive svært at nå, nu hvor der kun er tre uger til det topmøde i Bruxelles, der er blevet gjort til en målstreg, både af Cameron selv og af EU-systemets chefer.

Kompromis om en social nødbremse

Derfor er det frokostmøde, som premierministeren i dag skal have med EU-kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, potentielt afgørende. Når David Cameron aflyste besøg i både Danmark og Sverige for at tage til Bruxelles, så var det fordi, at tiden er ved at blive knap for premierministeren.

Under mødet i Bruxelles, der begynder klokken 13.00, ventes Juncker at præsentere Cameron for et kompromis om det vanskeligste af de britiske krav.

Siden Cameron uden held forsøgte at forhindre luxembourgerens udnævnelse som EU-chef i juni 2014, har de to mænd ikke ligefrem været perlevenner. Men nu afhænger meget af Jean-Claude Junckers vilje til at gå i front og finde en løsning, alle kan acceptere.

Når David Cameron aflyste besøg i både Danmark og Sverige for at tage til Bruxelles, så var det fordi, at tiden er ved at blive knap for premierministeren

Det har skabt store problemer i forhandlingerne, at David Cameron indtil videre holder fast i, at han vil have lov til at fratage udenlandske EU-borgere retten til visse sociale tilskud i løbet af de første 4 år, de bor og arbejder i Storbritannien.

Sådan en undtagelse betragter Juncker som et brud på traktaternes regler om ligestilling for vandrende arbejdstagere inden for unionen. Kravet har samtidig mødt en mur af modstand fra især de østeuropæiske lande, men også mange andre.

Derfor arbejder kommissionen på et forslag om en slags social ’nødbremse’, der i tilfælde af ekstremt stor indvandring vil kunne tillade ethvert medlemsland at indføre visse begrænsninger af sociale ydelser.

Løkke drømmer om en bred aftale

Hvis Cameron kan acceptere sådan en model, vil det være en lettelse for ikke mindst statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Stærkt inspireret af Dansk Folkeparti har Løkke lovet at arbejde for, at Danmark skal kunne hægte sig på en ny britisk aftale og bruge den til at bekæmpe, hvad regeringen opfatter som udlændinges misbrug af børnecheck og dagpenge.

Af den grund er den danske regering stærkt interesseret i en løsning på det britiske problem, som samtidig skaber bredere muligheder for Danmark og andre lande.

Men der er stadig store udfordringer for planen om en ’nødbremse’.

Selv om David Cameron i går bød det velkommen, at der er nye idéer på bordet, så er det slet ikke sikkert, at sådan en model har den tilstrækkelige signalværdi for ham hjemme i Storbritanniens betændte debat.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

EU-skeptikerne i hans eget konservative parti presser hårdt på for en aftale, der er noget helt særligt for Storbritannien. Det kan blive overordentlig svært for Cameron at forklare, hvordan en bred mekanisme afhængig af godkendelser fra Bruxelles er lige så godt som hans oprindelige krav om en britisk 4-års undtagelse.

Modstand i Central- og Østeuropa

Samtidig er det foreløbig uklart, hvordan og efter hvilke kriterier, sådan en ny social nødbremse skal kunne fungere – og hvad den vil få af konsekvenser for vandrende arbejdstagere.

Især regeringerne i de central- og østeuropæiske medlemslande, anført af Polens nye patriotiske regering, har meget lidt lyst til at åbne en ladeport for social forskelsbehandling af deres borgere, når de bor og arbejder i mere velstående medlemslande.

Der kan også åbne sig en ny sydeuropæisk flanke i forhandlingerne, efter at Portugal har fået en ny socialistisk regering, der ligesom østeuropæerne har lovet at gå til kamp mod social forskelsbehandling i Europa.

Hvis rækken af skeptiske lande overhovedet kan acceptere en aftale, der underminerer den frie bevægelighed, så er det i deres interesse at begrænse aftalen til at gælde Storbritannien alene.

Dermed er der stadig meget, der taler for en rent britisk undtagelse, som gælder en speciel form for sociale løntilskud, der faktisk kun eksisterer i Storbritannien.

Det ville være en skidt løsning for den danske regering, som håber at se Cameron åbne flere døre for indsatsen mod den såkaldte velfærdsturisme.

Første udkast til aftale i næste uge

Dilemmaet illustrerer samtidig, at David Cameron stadig mangler det sværd, som kan hugge briternes gordiske knude over og give ham en aftale, der både er spiselig for alle de europæiske partnere og kan sælges som en sejr op til Storbritanniens folkeafstemning.

Intet er afgjort, når Cameron i dag spiser frokost med Juncker. Men mødet markerer begyndelsen på en slutspurt, der fortsætter på søndag, hvor premierministeren også mødes med EU-præsident Donald Tusk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bagefter ventes Tusk at præsentere det første officielle udspil til EU’s nye aftale med Storbritannien i et brev til alle de europæiske regeringer i begyndelsen af næste uge. Brevet sætter gang i afsluttende forhandlinger mellem topdiplomater fra alle 28 medlemslande i opløbet til februars topmøde.

Indtil da går David Cameron på glødende kul, mens Lars Løkke og resten af Europas ledere ser ængsteligt til.

Storbritanniens premierminister har lovet en folkeafstemning om EU, hvis han vinder valget. Men kan briterne bare vælge og vrage, og hvordan kan det inspirere Danmark? Kilde: politiken.tv/ Thomas Lauritzen, Peter Vintergaard

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden