Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Matt Dunham/AP
Foto: Matt Dunham/AP

Allierede? Der er trods alt grænser for, hvor meget Lars Løkke Rasmussen og David Cameron kan bruge hinanden til, når den britiske leder i dag besøger København. Her ses de to, da Løkke var i London i september sidste år.

Hjertet af Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cameron på besøg i dag: Løkkes håb om britisk nødbremse kan briste

Analyse. EU’s udkast til en aftale med briterne er så skrøbeligt, at aftalen er i fare, hvis andre lande vil med i alle britiske undtagelser.

Hjertet af Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når man har hørt på parolerne fra regeringen og dens støttepartier, skulle man tro, at det nye udkast til en aftale om Storbritanniens fremtid i EU var en åben dør for Lars Løkke Rasmussen (V). Men så nemt er det ikke.

Statsministeren vil naturligvis tage imod David Cameron med åbne arme, når premierministeren i dag besøger København. Men selv om Lars Løkke er en af Camerons varmeste støtter, så har de to ledere faktisk lige nu modstridende interesser på et afgørende punkt.

Hvis Løkke skulle finde på at kræve formuleringer, der åbner den nye velfærdsmekanisme for Danmarks behov, så kan han medvirke til at få hele Storbritanniens skrøbelige kompromis til at falde sammen

Det britiske EU-kompromis handler om mange ting – men det er især briternes fremstød for at bekæmpe den såkaldte velfærdsturisme, som længe har interesseret regeringen og Dansk Folkeparti.

Her kan statsministeren ganske vist skimte en brugbar åbning for Danmark i den del af EU’s kompromisforslag, som handler om indeksering af børnechecks, der bliver sendt til udlandet. Men en anden, potentielt langt mere omfattende indrømmelse fra EU til briterne vil næppe kunne bruges til noget i Danmark.

Det drejer sig om den såkaldte »nødbremse« for sociale ydelser til arbejdende udenlandske EU-borgere, som Cameron foreløbig har fået med i pakken.

Danmark ville gerne med på vognen

Denne mekanisme, som stadig er genstand for svære forhandlinger, skal give briterne lov til at undtage for eksempel polske arbejdere fra visse sociale løntilskud og skattefordele i Storbritannien.

Nødbremsen kan kun bruges midlertidigt, og kun hvis et medlemsland kan påvise et alvorligt pres på landets sociale system på grund en exceptionelt stor indvandring fra andre EU-lande. Der står ikke noget i udkastet om, at mekanismen kun kan bruges af Storbritannien.

Jeg tror, at der vil være et ønske - ikke bare fra Danmark, men fra flere andre lande, der har udfordringer på velfærdsområdet - om at få klarhed over rækkevidden

Derfor har den danske regering undervejs i forhandlingerne haft et håb om, at løsningen også ville kunne bruges til at begrænse tilrejsende EU-borgeres ret til for eksempel dagpenge eller andre ydelser i Danmark i en begrænset periode.

Under de seneste dages nærlæsning af den britiske pakke er det imidlertid gået op for regeringen, at nødbremsen nok ikke vil kunne bruges af Danmark alligevel. Regeringen vil dog stadig forsøge at sætte danske fingeraftryk på den samlede pakke.

»Jeg tror, at der vil være et ønske – ikke bare fra Danmark, men fra flere andre lande, der har udfordringer på velfærdsområdet – om at få klarhed over rækkevidden«, sagde udenrigsminister Kristian Jensen (V) i går i Politiken.

Den kamuflerede britiske løsning

Det er sandsynligt, at David Cameron i dag må bede Løkke slå koldt vand i blodet, når det gælder nødbremsen. På sin hjemmebane har den britiske leder nemlig hårdt brug for at kunne præsentere mekanismen for velfærdsundtagelser som en rent britisk løsning.

Samtidig må især de central- og østeuropæiske lande forventes at stritte imod en bredere fortolkning af nødbremsen.

Hvis Polen og andre lande overhovedet kan acceptere mekanismen på et afgørende topmøde om to uger, så har de interesse i at begrænse den til Storbritannien.

Derfor er den sociale nødbremse i realiteten skræddersyet til briterne alene. Den er blot kamufleret som en mere generel bestemmelse for at undgå at komme i konflikt med EU-traktaternes regler – og for at afværge et slagsmål med Europaparlamentet, som senere vil skulle godkende netop denne del af aftalen.

Derfor er Lars Løkke i klemme

Bag kulissen er EU-præsident Donald Tusk derfor i færd med at advare regeringerne om, at hele aftalen kan falde fra hinanden, hvis andre end briterne vil benytte nødbremsemekanismen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det vil være en bombe under aftalen, hvis andre lande vil benytte den nye britiske mekanisme«, siger en EU-diplomat.

Det vil være en bombe under aftalen, hvis andre lande vil benytte den nye britiske mekanisme

Forhandlingerne placerer dermed både Lars Løkke Rasmussen og DF-formand Kristian Thulesen Dahl i en klemme.

De har begge lovet at presse på for, at Danmark kan bruge så meget af den britiske løsning som muligt.

Men hvis Løkke skulle finde på at kræve formuleringer, der åbner den nye velfærdsmekanisme for Danmarks behov, så kan han medvirke til at få hele Storbritanniens skrøbelige kompromis til at falde sammen.

Og hvis Camerons pakke kollapser, så sker der det, som både Løkke og Dansk Folkeparti er mest bange for: at premierministeren taber sin folkeafstemning, og Storbritannien må forlade EU.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden