Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Dear David: Her er 3 ting, Løkke og Cameron kan spørge hinanden om

Fiktive klip fra en samtale, som statsministeren kunne have med den britiske leder, når de mødes i dag.

Hjertet af Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) her til eftermiddag får lynbesøg af den britiske premierminister, så vil der helt sikkert blive sagt mange pæne ord foran kameraerne.

Mange af dem vil være rigtige og velmente. Lars Løkke er en af de regeringsledere i Europa, der mest åbent og konkret støtter David Camerons ønsker om en ny aftale for Storbritanniens EU-medlemskab. Cameron er på sin side opmærksom på, at selv et lille medlemslands støtte er noget, han har hårdt brug for lige nu.

Den britiske leder vil komme flyvende lige fra et møde med Polens regeringschef, Beata Szydla, som er en af de største skeptikere over for det kompromis om Storbritannien, der kom på bordet i tirsdags. Så det vil sikkert varme Cameron at tale med en allieret i København bagefter.

Men den danske og den britiske leder har også hver deres bekymringer og nogle modstridende interesser.

Herunder er tre opdigtede eksempler på, hvad de kunne sige til hinanden, hvis de talte lige ud af posen.

Lars Løkke: Dear David, er den her pakke god nok til, at du kan vinde din folkeafstemning og holde Storbritannien i EU?

Den danske regering vil så gerne hjælpe dig. Men vi er meget bekymrede for, om du har malet dig op i en krog ved at love 117 forskellige ting under din valgkamp, som for eksempel øjeblikkelige traktatændringer eller kvoter for indvandrere fra andre EU-lande.

David Cameron: Kære Lars, det er et godt spørgsmål, men måske kan du hjælpe mig.

Det her kompromis bliver ikke nemt at forklare derhjemme i London, hvor medierne sammen med horder af politikere langt ind i mit eget konservative parti allerede råber op om løftebrud. Flere af mine egne ministre risikerer at anbefale et nej. Jeg kan ikke frigøre mig fra en mistanke om, at nogle af dem lurer på at afløse mig som premierminister.

Men hør her, hvad du kan gøre. Jeg har jo kun fået løfter om senere traktatændringer, ligesom Danmark fik dengang, I havde stemt nej til Maastricht-traktaten. Og den aftale har jo været så hugget i sten, at du ikke engang kunne komme af med et eneste af dine forbehold i december sidste år. Det er jo et super eksempel. Kunne du ikke gå ud og sige, at den britiske aftale bliver lige så umulig at lave om på som den danske har været?

Lars Løkke: Dear David, hvorfor kan jeg ikke også få den der fine nødbremse på sociale ydelser til østarbejdere, der er med i din pakke?

Som du ved, så har vi jo også længe haft en vanskelig debat i Danmark om, hvordan vi kan begrænse visse udenlandske EU-borgere adgang til vores velfærdsydelser i perioder. Jeg havde forestillet mig, at dit fremstød for at fratage den slags rejsende arbejdstagere retten til jeres sociale løntilskud i 4 år kunne åbne mange døre for os.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er faktisk ikke mindst derfor, jeg op til det danske folketingsvalg ligefrem lavede en aftale med de andre partier på højrefløjen om at støtte dig gennem tykt og tyndt. Men nu kan jeg forstå, at vi andre helst ikke skal bede om at bruge den til noget?

David Cameron: Kære Lars, det kan jeg virkelig godt forstå, at du gerne vil. Men jeg er nødt til at skuffe dig, for det handler om præsentation.

Problemet er, at jeg jo netop har lovet vælgerne og skeptikerne i mit eget parti, at det her skal være en særlig britisk undtagelse. Det skal være min helt egen sejr, kan du nok se. Når jeg alligevel sammen med Jean-Claude Juncker i EU-kommissionen har strikket en mekanisme sammen, der ser ud som om, at den er åben for andre medlemslande, så er det ren indpakning.

Hvis der stod i forslaget, at det her er en rent britisk undtagelse, så ville det kunne blive skudt ned af EU-domstolen, fordi det var i strid med traktaterne. Europaparlamentet ville heller ikke bryde sig om det. Du ved jo, hvordan de er. Så der må ikke stå, at det her er en rent britisk aftale. Men det er det altså. Sorry.

Lars Løkke: Dear David, vil du så ikke nok love mig, at det med børnechecken i det mindste ikke ryger ud af forslaget?

Det der med at kunne indeksere børnebidrag, som udenlandske EU-borgere kunne finde på at sende til deres familier i hjemlandet, det er lige noget for mig. Hvis vi ikke kan tage vores gavmilde børnecheck fra polakker, rumænere eller andre, så kan vi da i det mindste nedjustere beløbet, så det passer til levefoden i deres egne lande. Det er faktisk en slags gennembrud, at EU-kommissionen nu lægger op til at acceptere det. Det er mit figenblad, David, så det må du ikke give slip på, please!

David Cameron: Kære Lars, det er en god ide. Det holder vi fast i, så har vi noget konkret at deles om.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ud over alt det der med mine løntilskud, de 4 år og nødbremsen, så vil jeg også meget gerne kunne skrue ned for børnebidrag, der ryger ud af Storbritannien. Så den skal jeg nok holde fast i, hvis du til gengæld lover mig ikke at komme rendende med krav om at komme med i nødbremsen. For hvis du gør det, så må guderne vide, hvad alle mulige andre regeringer kan finde på at bede om også. Og så bliver polakkerne tossede.

Husk også lige det der med at sige, at den danske aftale fra Edinburgh i 1992 var super stærk, selv om Danmark ikke fik traktatændringer lige med det samme. Råb det gerne fra alle hustage i Europa fra nu af og indtil topmødet 18. februar, så bliver jeg så glad. Har vi en deal, Lars?

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden