Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hjertet af Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Britisk EU-pakke: Premierministerens umulige garantier

Analyse. Selv hvis Cameron får sin aftale, har han reelt ikke garanti for hverken ny EU-lovgivning eller senere traktatændringer.

Hjertet af Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Britiske diplomater og politikere har de seneste uger igen og igen understreget, at den nye aftale, som Storbritannien forsøger at få med EU, er »juridisk bindende og uigenkaldelig«.

Det mantra har David Cameron brug for, hvis han skal kunne vinde en folkeafstemning om det britiske medlemskab til sommer.

Hvor gerne de end ville, kan ingen i realiteten garantere Cameron, hvordan de vigtigste dele af hans EU-aftale vil blive gennemført i praksis

»Jeg vil kæmpe for Storbritannien. Hvis vi kan få en god aftale, så tager jeg den. Men jeg laver ikke nogen aftale, der ikke lever op til vores behov«, siger Cameron ved sin ankomst til Bruxelles i dag.

Bag kulissen forsøger britiske embedsmænd at sprede en opfattelse af, at aftalen næsten er på plads, og at den er fyldt med nye garantier til London.

Sandt er det da også, at de andre ledere i udkastet til aftalen forpligter sig til at respektere Storbritanniens overordnede krav om en række ting – for eksempel at eurolandene skal respektere interesserne for lande uden for møntunionen.

Men premierministeren har det til dels selvskabte problem, at nogle af de vigtigste dele af aftalen ganske enkelt ikke kan garanteres gennemført på forhånd.

Ændringer kan ikke gennemføres straks

I modsætning til Danmarks situation efter vores nej til Maastrichttraktaten i 1992 er briterne jo ikke blot ude på at tage forbehold for en udvikling af samarbejdet, der ikke er sket endnu.

Den britiske regering har hele tiden sagt, at den vil trække Storbritannien ud af forpligtelser og lovgivning, der allerede eksisterer. Og at den ønsker at ændre de grundlæggende traktater på områder, som også får indflydelse på de andre medlemslandes samarbejde.

Det usikkert, om alle EU-landene overhovedet kan gå med til at love traktatændringer. Og selv hvis de gør det, kan det have meget lange udsigter

Cameron ønsker traktatsikrede garantier for forholdet mellem lande inden for og uden for euroen. Han vil også på et senere tidspunkt have skrevet ind i traktaten, at EU’s overordnede mål om en »stadig tættere union« ikke gælder for alle medlemslande.

Selv med den udvandede aftale, der kommer på de europæiske lederes bord omkring klokken 17.45 i dag, skaber disse britiske krav uundgåelige problemer for Cameron på mindst to områder.

Fremtidige lovændringer er usikre

For det første er det usikkert, om alle EU-landene overhovedet kan gå med til at love traktatændringer. Og selv hvis de gør det, kan det have meget lange udsigter, inden det bliver til noget.

Dermed er det ikke nogen garanti eller ændring, som de britiske vælgere kan se med det blotte øje, når de skal til stemmeurnerne.

For det andet kræver det britiske ønske om at begrænse sociale rettigheder for indvandrede EU-borgere, at der bliver fremlagt og vedtaget ændringer af direktiver.

Det har kommissionen lovet at gøre, og Europaparlamentets ledende politikere har lovet at behandle dem hurtigst muligt. Men heller ikke her er der nogen reelle garantier for deres vedtagelse.

Ingen kan garantere for EU-parlamentet

Disse forslag vil kun blive fremlagt, når og hvis den britiske befolkning har stemt ja til at blive i EU.

Hvis briterne stemmer nej, ryger hele pakken i skraldespanden.

Selv hvis briterne stemmer ja, skal EU’s regeringer bagefter vedtage de nye begrænsninger af vandrende arbejdstageres rettigheder sammen med Europaparlamentet.

Selv hvis briterne stemmer ja, skal EU's regeringer bagefter vedtage de nye begrænsninger af vandrende arbejdstageres rettigheder sammen med Europaparlamentet

Som parlamentets formand, Martin Schulz, har gjort opmærksom på, kan ingen forudsige, hvordan de 751 medlemmer af EU’s folkevalgte forsamling vil stemme til den tid.

Med andre ord kan den britiske leder måske nok få held til at sikre sig ’juridisk bindende’ erklæringer fra alle de andre landes ledere.

Men hvor gerne de end ville, kan ingen i realiteten garantere Cameron, hvordan de vigtigste dele af hans EU-aftale vil blive gennemført i praksis.

Spørgsmålet er, hvordan han vil forklare det til sine vælgere.

David Camerons sorger er på ingen måde overstået, hvis han får en aftale under dette topmøde.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden