Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Opråb. EU bør ikke skrue ned for sit fokus og fordømmelsen over annekteringen af Krim-halvøen, lyder det fra Ukraines præsident Petro Porosjenko.
Foto: Efrem Lukatsky/AP

Opråb. EU bør ikke skrue ned for sit fokus og fordømmelsen over annekteringen af Krim-halvøen, lyder det fra Ukraines præsident Petro Porosjenko.

Hjertet af Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trump og Brexit er dårligt nyt for Ukraines kamp mod Rusland

Ukraines præsident forsøger at opildne Vesten til fortsat kamp mod Rusland. Danmarks udenrigsminister støtter ham.

Hjertet af Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jalta-konferencen i Ukraines hovedstad Kijev blev fredag sat i gang med en alarmerende video, der tydeligvis skulle ruske det internationale publikum vågen.

På en storskærm blev kampene i det østlige Ukraine knyttet sammen med død og ødelæggelse andre steder i verden. Derefter bankede Ukraines præsident Petro Porosjenko med en brandtale budskabet hjem med en retorisk forhammer: Ukraines fortsatte krig mod den russiske invasion i det østlige Ukraine er ikke en lokal konflikt, men hele verdens.

Porosjenko lod forstå, at Vestens bidrag bør være en fortsat fordømmelse af annekteringen af Krim-halvøen i 2014 og fortsatte sanktioner mod Rusland.

»Velkommen til sanktionsklubben, mine herrer og damer«, sagde Porosjenko.

Har bedt om møde med Trump

Set fra Kijev er problemet, at sanktionsklubben er udfordret fra flere sider.

Den republikanske præsidentkandidat, Donald Trump, har luftet muligheden for at anerkende Krim som russisk.

Porosjenko fortalte, at han har bedt om et møde med Trump, men endnu ikke fået svar.

Også i Europa lurer problemer. EU-landene har i denne uge forlænget sine sanktioner mod russiske topfolk, men linjen er omstridt, og med Storbritanniens udmeldelse mister Ukraine en stærk allieret. Porosjenko foreslår, at EU fremover forlænger sanktionerne et år ad gangen i stedet for hvert halve år. De tilbagevendende diskussioner udfordrer Europas enighed, forklarede han.

Det støtter den danske udenrigsminister, Kristian Jensen (V), selvom han tvivler på, der vil være flertal i EU. Han frygter voksende uenighed om linjen.

Danmarks position er afgørende for os

»Jeg ser en række lande, som anser, at man kan veje konflikter op over for hinanden, og når man har brug for Rusland i andre konflikter, så er det måske mindre vigtigt, at man holder fast i den her konflikt. Sagen er bare, at principper kun er noget værd, hvis de også bliver opretholdt, når det er svært«, sagde Kristian Jensen på vej hjem fra et todagesbesøg i Kijev.

Her besøgte han blandt andet præsidentens arbejdspalads med udsigt til tårnet på Majdan, hvor oprøret i 2013 begyndte. Bænket ved et enormt, hvidt bord i en opulent sal med guldfarvede ornamenteringer takkede Porosjenko varmt Kristian Jensen for Danmarks »støtte i vores dialog med EU«.

»Danmarks position er afgørende for os«, sagde Porosjenko i de indledende bemærkninger og forklarede derefter, at Rusland ikke overholder den netop aftalte våbenhvile. På 24 timer havde der været 30 bombardementer og fem sårede ukrainere, sagde han i den del af samtalen, der var åben for pressen.

Krav træder frem med krise i baggrunden

I takt med at der trods alt er blevet roligere i det østlige Ukraine, er konflikten på vej ned ad en EU-dagsorden. Heldigvis, lød det på Twitter fra den tidligere svenske statsminister Carl Bildt fredag.

»Ikke længere akut krise. Lang liste af reformer«, skrev han.

Det indrammer måske meget godt Petro Porosjenko andet problem. Hvis krisen får lov at træde i baggrunden, træder de internationale krav til Ukraine i forgrunden. Det gælder både den såkaldte Minsk-aftale, der skal bane vejen for en politisk løsning, og de mange reformer i Ukraine.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kristian Jensen er opmærksom på, at der kan være en sammenhæng.

»Konflikten i øst er ikke en undskyldning for at lade være med at gøre noget i Kijev. Det er ikke en undskyldning for at lade være med at lave decentralisering, antikorruption, bedre styr på de makroøkonomiske tal. Det har vi sagt direkte til dem også på turen her«, sagde Kristian Jensen.

Vil ikke udelukke EU-medlemskab

Den danske udenrigsminister blev dog bestyrket i, at Ukraine har nået meget på kort tid og vil opfordre resten af EU til at tilbyde Ukraine en aftalt visumliberalisering.

Konflikten i øst er ikke en undskyldning for at lade være med at gøre noget i Kijev

»De har ifølge Porosjenko fået 144 krav for at få visumliberalisering, og de har leveret 144 godkendte resultater inklusiv nogle af de svære ting omkring antikorruption. Det synes jeg er et klart signal om, at Ukraine vil os. Jeg håber, at jeg kan bruge det til at signalere til resten af EU, at så skal vi også ville Ukraine«, siger han og vil ikke helt udelukke et egentligt medlemskab af Den Europæiske Union langt ude i fremtiden:

»Jeg synes ikke, man skal lukke nogle døre, for der er også i Ukraine en mulighed. Man er bare nødt til at erkende, at Ukraines vej frem mod EU-medlemskab er meget, meget lang og meget, meget stejl«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden