Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Trods. Grækenlands stærkt venstreorienterede regeringsleder, Alexis Tsipras, vil diskutere en ny gældsaftale med de andre europæiske topfolk. Men det ønske står han ret alene med. Her ses Tsipras i det græske parlament, da det i går stemte om den nye regerings første lovforslag.
Foto: Petros Giannakouris/AP

Trods. Grækenlands stærkt venstreorienterede regeringsleder, Alexis Tsipras, vil diskutere en ny gældsaftale med de andre europæiske topfolk. Men det ønske står han ret alene med. Her ses Tsipras i det græske parlament, da det i går stemte om den nye regerings første lovforslag.

Analyse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Analyse: Frygt for græsk 'selvmord' forpester møde mellem Europas ledere i dag

Mange er ved at have fået nok af fallittruede Grækenlands attitude. Ikke klogt at være så fræk, når man skylder så mange penge væk, advarer EU’s præsident.

Analyse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsøgene på at undgå et åbent skænderi med Grækenlands nye ledere kommer på alvorlig prøve, når de europæiske ledere samles i dag under voksende frygt for, at grækerne kan komme til at sparke sig selv ud af euroen ved et uheld.

Netop som dommedagsforudsigelserne om en ’grexit’ – altså en græsk exit – mere eller mindre var forstummet, har blandt andre EU-præsident Donald Tusk nu taget en ny retorisk opfindelse i brug: ’Grexident’. Som i greek accident, det græske uheld.

De seneste dage har den verbale mudderkastning mellem den græske regering og dens europæiske partnere og kreditorer nået højder, der ikke er normale i diplomatiets verden

Begrebet refererer til en situation, hvor alle de andre eurolande prøver at forhindre en græsk statsbankerot – men hvor det alligevel går galt på grund af en ukontrollerbar storm af gensidig modvilje, fornærmelser og misforståelser.

De seneste dage har den verbale mudderkastning mellem den græske regering og dens europæiske partnere og kreditorer nået højder, der ikke er normale i diplomatiets verden.

Græsk leder klager over skræmmetaktik

»Hvis de gør det for at skræmme os, så er svaret: Vi kan ikke skræmmes«, råbte den græske regeringsleder i går indigneret i sit lands parlament, fordi kredsen af eurolande og andre kreditorer fastholder hårde krav til gengæld for fortsatte lån.

Her et par måneder efter, at Alexis Tsipras og hans venstrefløjsbevægelse Syriza kom til magten i Athen, er striden med de andre europæiske regeringer ved at komme ud af kontrol. Tsipras vil ikke acceptere flere sparekrav lige nu, mens de andre eurolande ikke vil låne ham flere penge uden betingelser.

Hvis de gør det for at skræmme os, så er svaret: Vi kan ikke skræmmes

Dagens EU-topmøde skal ifølge dagsordenen primært handle om Europas nye energistrategi, krigen i Ukraine og det anspændte forhold til Rusland. Forhandlingerne med Grækenlands nye venstrefløjsregering foregår i princippet på et andet niveau, i kredsen af eurolandenes finansministre og i samspil med EU-kommissionen, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF).

Problemet er bare, at den græske regeringsleder ikke er tilfreds med den opdeling af tingene. Mens lederne fra de andre lande mener, at hans regering bare skulle se at komme i gang med nye reformer af den græske økonomi, så er Tsipras ikke færdig med at diskutere betingelserne.

Regering i Athen ser sig som Sisyfos

Forhandlingerne er gået i hårdknude, fordi Grækenland ikke formår at få nedbragt de offentlige udgifter og inddrevet enorme ubetalte skatteregninger hurtigt nok til at fylde hullerne i statskassen. Fallitten truer endnu engang landet, hvis ikke den græske stat får adgang til lån for yderligere 12,7 mia.kr. alene i denne måned og op mod 30 mia.kr. i alt inden udgangen af april.

Eurogruppens finansministre og ECB kræver, at Alexis Tsipras og hans regering viser konkrete fremskridt, før de penge kan frigives – og før den store forhandling om en ny, langsigtet låneaftale for Grækenland kan begynde senere på året.

Blandt andre landes finansministre og topdiplomater er man også hurtigt ved at løbe tør for tålmodighed med den frække og åbenmundede græske finansminister, Yanis Varoufakis. Hans skæve smil, læderjakke og stjernemanerer har væsentlig flere fans blandt græske aktivister end i Bruxelles.

Men Tsipras og hans ministre beskriver sig selv som den mytologiske figur Sisyfos, der er dømt til for evigt at rulle en stor sten op af bjergsiden, hvorefter den hver gang bare ruller ned igen. De taler om en »humanitær katastrofe« i et land, hvor de fleste mennesker mangler penge, og hvor snart to tredjedele af de unge står uden arbejde.

Frygt for ballade i topmødesalen

Den græske leder vil have den næste gang lån nu, så han kan komme videre med de lovede reformer, siger han. Og han har gjort det til et kardinalpunkt, at han vil tale direkte med de andre europæiske topledere. Derfor har Tsipras forsøgt at overbevise EU-præsident Donald Tusk om at tage sagen op under den topmødemiddag, der foregår i Bruxelles i aften.

Den tanke er Tusk ikke vild med. Han er bange for at se slaget om Grækenland bryde ud i lys lue blandt de forsamlede ledere.

I de seneste uger har Alexis Tsipras og hans ministre ved flere lejligheder åbenlyst provokeret tyskerne, blandt andet ved at fremsætte nye krav om erstatning for nazisternes ødelæggelser under Anden Verdenskrig. De har også anklaget eurozonens formand, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, for at udøve »afpresning« af Grækenland med sine gentagne krav om konkrete fremskridt og besparelser i Athen.

EU-præsident advarer mod »idiotisk scenarie«

Ordkrigen har fået Donald Tusk til selv at tage de store ord i sin mund ved at advare om, at EU og euroen snubler ind i en »katastrofe«, hvis manglen på gensidig forståelse ender med en græsk exit.

»Vi er nødt til at forhindre sådan et idiotisk scenarie«, siger Tusk i interviews med en række store europæiske aviser. EU-præsidenten afslører også, at han mere eller mindre direkte har bedt Alexis Tsipras om at klappe i.

Jeg har sagt til Tsipras: 'Du har brug for hjælp, så hold op med det pjat. Når du har brug for milliarder af euro, så kan du ikke angribe dine mulige hjælpere hver dag'

»Jeg har sagt til Tsipras: ’Du har brug for hjælp, så hold op med det pjat. Når du har brug for milliarder af euro, så kan du ikke angribe dine mulige hjælpere hver dag. Det er nyttesløst, og det virker imod hensigten’«, siger han til blandt andre tyske Süddeutsche Zeitung og britiske The Guardian.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For at undgå det store skænderi inde ved topmødebordet er planen tilsyneladende at organisere et særskilt møde sent i aften mellem Tsipras, Tysklands forbundskansler, Frankrigs præsident, EU-kommissionens formand, chefen for Den Europæiske Centralbank og muligvis andre udvalgte ledere.

Tøven med forlængelse af Ruslands-sanktioner

Dermed håber EU-topmødets leder, Donald Tusk, at demontere den græske bombe endnu en gang. Han har også god brug for tid til at diskutere topmødets egentlige emner – ikke mindst spørgsmålet om fortsatte økonomiske sanktioner mod Rusland.

Her tager de europæiske ledere fat i spørgsmålet om, hvorvidt Europas sanktioner mod bl.a. russiske statsbanker, våbenindustrien og dele af energisektoren skal fornys. Disse sanktioner blev vedtaget i juli sidste år som svar på Kremls fremfærd i Ukraine, men de gælder kun et år af gangen.

Derfor skal de fornys, hvis de skal fortsætte efter denne sommer. Det ville nogle EU-lande gerne beslutte allerede nu, mens andre finder det mere fornuftigt at vente med den endelige beslutning indtil næste EU-topmøde i juni.

Tanken er at give russerne mere tid til at vise vilje til gennemførelse af den nye fredsaftale for det østlige Ukraine, selv om det foreløbig ikke er gået vanvittig godt med den sag.

Dansk forsvar for grønne topmødemål

Lederne skal også have plads til en debat om EU’s nye energistrategi, hvor Danmark og andre lande presser hårdt på for, at grønne mål ikke drukner i diskussioner om energiuafhængighed af Rusland for enhver pris.

Det oprindelige udkast til topmødekonklusioner fra EU-præsident Donald Tusk blev mødt med stor utilfredshed af Danmark og en række andre medlemslande, fordi det stort set kun fokuserede på behovet for at frigøre sig fra russisk gas og olie.

Væk var vindmøllerne, klimakampen og det langsigtede mål om et endegyldigt brud med fossile brændstoffer, det være sig fra Rusland eller et hvilket som helst andet sted

Væk var vindmøllerne, klimakampen og det langsigtede mål om et endegyldigt brud med fossile brændstoffer, det være sig fra Rusland eller et hvilket som helst andet sted.

Det udkast blev vel mødt i Tusks eget, stærkt kul-afhængige hjemland Polen. Men efter hårdt pres fra blandt andre Danmark har han lavet konklusionsudkastet om, så det ser meget grønnere ud.

Striden afspejler, at der trods enighed om energireformer stadig er meget forskellige opfattelser blandt ikke mindst østlige og vestlige EU-lande om energisikkerhed og bæredygtighed.

Grækerne bejler også til Putin

For Polen og andre østlande handler også energiunionen meget mere om Rusland end om vindmøller.

Men det er ikke alle EU-lande, der er så forhippede på at tage afstand til Moskvas indflydelse. Også i den ulmende uenighed om håndteringen af Ruslands præsident Putin kan Grækenlands fattige, men oprørske leder blive en torn i øjet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Alexis Tsipras har hele tiden været skeptisk over for de europæiske sanktioner mod russerne på grund af krigen i Ukraine og annekteringen af Krim.

Og allerede om et par uger rejser Tsipras trods sanktionerne til Moskva for at besøge Vladimir Putin på et tidspunkt, hvor de fleste andre europæiske ledere behandler Putin som en paria.

Hvis Alexis Tsipras ikke kan låne flere penge i Europa, kan han måske låne dem i Rusland. Håber han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden