Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Grækenlands balancegang på kanten af statsbankerot truer stadig møntunionen. Men hvad rager det alle os andre? Kilde: Politiken.tv / Thomas Lauritzen / Producer: Peter Vintergaard

Analyse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Analyse: Fuld fart mod målstregen eller muren - har Grækenland opgivet at undgå fallit?

Hvis ikke eurolandene finder en løsning i denne eller næste uge, risikerer grækerne at ryge ud af Euroen.

Analyse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forestil dig, at en regering ledet af Enhedslisten beordrede alle landets kommuner, Folkekirken og offentlige virksomheder til straks at overføre deres overskud til Nationalbanken for at undgå en truende statsbankerot.

Tsipras vender hver dag alle skuffer for at vinde bare lidt mere tid til at opnå en ny låneaftale med de andre eurolande

Det svarer til, hvad Athens venstrefløjsregering er i gang med i disse dage, mens det vaklende eurolands kreditorer for alvor er begyndt at svede i hænderne.

Tre måneder efter, at de frustrerede og sparetrætte græske vælgere gav magten til Alexis Tsipras og hans oprørske parti Syriza, vender han hver dag alle skuffer for at vinde bare lidt mere tid til at opnå en ny låneaftale med de andre eurolande.

ANALYSE

På trods af de næsten desperate græske bestræbelser er kreditorerne tæt på at miste den sidste rest af tillid til Tsipras, som nu kun har ganske få uger til at sikre en aftale, der kan redde landet fra en betalingsstandsning og en exit fra euroen.

Euroformand advarer om »dybe kløfter«

»Der er stadig dybe kløfter, der skal bygges bro over. Vi er alle klar over, at tiden er ved at løbe ud. Der er spildt for meget tid i løbet af de sidste to måneder«, sagde eurozonens formand, Hollands finansminister Jeroen Dijsselbloem, efter endnu et anspændt og frugtesløst ministermøde med grækerne i fredags. Se pressemødet efter finansministerenes møde her.

Der er stadig dybe kløfter, der skal bygges bro over. Vi er alle klar over, at tiden er ved at løbe ud. Der er spildt for meget tid i løbet af de sidste to måneder

Mødet mellem eurolandenes finansministre i den lettiske hovedstad Riga var ellers blevet betegnet som endnu en »sidste chance« for at finde en ny aftale med grækerne. Men allerede tidligere sidste uge gjorde både den tyske finansminister og EU-kommissionen opmærksom på, at Tsipras og hans regering stadig ikke har leveret den detaljerede plan for reformer af den græske økonomi, som er betingelsen for flere udbetalinger af lån.

GRÆSK MEDICIN

Den græske regering »samarbejder ikke på den måde, vi vil have dem til at samarbejde«, siger kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, til Politico:

»Vores tekniske hold, som skal indsamle oplysninger, får ikke adgang til ministerierne nede i Athen. Det er ikke alene underligt, det er endda uacceptabelt«.

Skænderi i Riga: Tid til Plan B?

Trods sin udtalte bekymring og kritik understreger Jean-Claude Juncker endnu en gang, at han »100 procent udelukker« muligheden for en græsk betalingsstandsning og exit fra euroen. Men det lyder efterhånden mere som en besværgelse end en objektiv vurdering af situationen.

TSIPRAS I BERLIN

Ifølge Politikens oplysninger udviklede fredagens tre timer lange eurogruppemøde i Riga sig til noget nær et skænderi mellem den græske finansminister, Yanis Varoufakis, og ministre fra flere andre lande. Slovakiets finansminister sagde, at han var »ved at være træt af« at høre på grækernes bortforklaringer, mens den østrigske finansminister bagefter indrømmede »en vis irritation«.

Vores tekniske hold, som skal indsamle oplysninger, får ikke adgang til ministerierne nede i Athen. Det er ikke alene underligt, det er endda uacceptabelt

Financial Times skriver, at blandt andre Sloveniens finansminister direkte foreslog, at man begynder at arbejde på en Plan B for, hvad der skal ske, hvis Grækenland går fallit. Det udløste et vredt modsvar fra Varoufakis, der ellers lige havde underholdt kollegerne om, at den græske statskasse kan løbe helt tør for penge »i løbet af få uger«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Grækerne skal bruge 50 mia.kr. i en fart

Grækerne, der har lånt omkring 1.800 mia.kr. med garantier stillet af de andre eurolande siden 2010, bliver ved med at insistere på, at de har behov for at få udbetalt en sidste portion lån for over 50 mia.kr. straks, før de kan indgå en ny aftale om offentlige nedskæringer og reformer.

På den anden side af bordet fastholder eurolandene, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond (IMF), at de først vil se detaljerede nye planer fra Athen. Men Tsipras og hans regering, hvis popularitet i den græske befolkning er begyndt at falde, tøver med at fremlægge en upopulær spareplan.

TOPMØDE SAMMENSTØD

»Vi har brug for regneark udfyldt med præcise tal fra grækerne. I stedet kommer de igen og igen bare med hensigtserklæringer«, siger en diplomat fra et af de andre eurolande. Trods flere måneders forhandlinger med Syriza-regeringen, blandt andet under et topmøde i marts og endnu et møde mellem Alexis Tsipras og den tyske forbundskansler, Angela Merkel, i sidste uge, virker situationen stadig fuldstændig fastlåst.

Frygt for at udløse ny finanskrise

Det skaber en stigende fornemmelse af panik lige under overfladen, både i EU og i Washington, hvor den amerikanske regering bag kulissen lægger stort pres på europæerne for at finde en løsning.

På Wall Street stiger frygten for, at en græsk exit fra eurozonen kan få uoverskuelige konsekvenser og måske udløse en ny international finanskrise.

I Bruxelles spekulerer højtstående diplomater efterhånden over, hvorvidt Alexis Tsipras og Yanis Varoufakis stadig tror på en ny aftale - eller om de i realiteten har opgivet for i stedet at lade det hele ramle og udskrive nyvalg eller folkeafstemning i Grækenland

I Bruxelles spekulerer højtstående diplomater efterhånden over, hvorvidt Alexis Tsipras og Yanis Varoufakis stadig tror på en ny aftale – eller om de i realiteten har opgivet for i stedet at lade det hele ramle og udskrive nyvalg eller folkeafstemning i Grækenland.

GRÆSK 'STINKEFINGER'

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den teori er nu så udtalt, at en græsk regeringstalsmand forleden måtte gå ud og afvise den. Men en del af dramaet er, at de færreste har tillid til Syrizas udtalelser.

Grækenland kan løbe tør for penge i løbet af de næste 2-3 uger. Inden for den tidsramme, og helst allerede i denne uge, skal eurolandene og de andre kreditorer finde en ny aftale med Alexis Tsipras.

Den græske leder løber stærkt nu. Spørgsmålet er, om han løber mod målstregen. Eller lige ind i en mur.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden