Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Boss. Luxembourgeren Jean-Claude Juncker overtog magten i EU-kommissionen sidste efterår.
Foto: Thierry Charlier/ASSOCIATED PRESS

Boss. Luxembourgeren Jean-Claude Juncker overtog magten i EU-kommissionen sidste efterår.

Feature
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mundkurv: Frygt skaber tavshed i Junckers butik

Folk er blevet bange for at tale med medier, erkender en række anonyme kilder fra EU-kommissionen. Eksperter advarer om, at Jean-Claude Juncker er ved at falde over sine egne ben med gammeldags politisk kommunikation.

Feature
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der var vild forvirring i det internationale pressekorps den onsdag eftermiddag sidst i februar, da Jean-Claude Juncker igen tog både de europæiske medier og store dele af sin egen organisation med bukserne nede.

Hundreder af korrespondenter var ved at forberede artikler og indslag om den strategi for en energiunion, som kommissionen havde fremlagt kort forinden.

EU-hovedstadens danske journalister sad midt i en briefing med konkurrencekommissær Margrethe Vestager om det vigtige energiforslag, da mobiltelefonerne begyndte at bippe med noget helt andet: at selv samme kommission pludselig ganske uventet havde vedtaget endnu en gang at lade Frankrig slippe for strafprocedurer på trods af landets gentagne brud på EU’s budgetregler.

Det er naivt at tro, at man kan kontrollere kommunikationen på den måde, som kommissionen er begyndt på

Beslutningen om Frankrig og to andre eurolande med budgetproblemer var ventet med spænding, fordi den har betydning for euroreglernes troværdighed.

Men kommissionen havde selv kommunikeret, at det problem først skulle på dagsordenen to dage senere. Derfor var medierne dårligt forberedt på at håndtere nyheden. Det samme var dele af kommissionens eget embedsapparat, inklusive EU-repræsentationerne i de 28 medlemslandes hovedstæder, der heller ikke havde fået noget forvarsel fra Bruxelles.

»Folk var dybt frustrerede. Det var en typisk Juncker: Ud med det, så jeg kan styre det hele«, siger en kilde i kommissionen.

Kun en håndfuld talsmænd

I lighed med flere andre interne kilder, Politiken har talt med, ønsker vedkommende ikke at stå frem med navn af frygt for de mulige konsekvenser. Det er nemlig ikke velset at kritisere den topstyrede og meget politisk bevidste kommunikation, som er blevet hverdagen i Bruxelles, siden Jean-Claude Junckers hold overtog magten i kommissionen sidste efterår.

Men ingen af kilderne er i tvivl om, at det var en bevidst handling fra topchefen og hans nærmeste medarbejderes side at overraske så mange som muligt ved at rode den ømtålelige nyhed om Frankrigs budget sammen med energiunionen.

Der har været tidligere eksempler. Som da Juncker pludselig dukkede uanmeldt op til et pressemøde midt i november, efter at han i en hel uge havde dukket sig for pressens spørgsmål om skattely-skandalen LuxLeaks.

Eller da kommissionen senere samme måned nægtede at oplyse tid og sted for offentliggørelsen af et stort forslag om en europæisk investeringsfond, der ellers skulle være et flagskib for kommissionens plan om at skabe vækst og job i Europa.

Den slags er blevet kendetegnende for et EU-system, som Juncker ønsker at gøre »mere politisk«, og hvor der skal kommunikeres »mindre, men bedre«.

Det har blandt andet medført en reform af kommissionens talsmandstjeneste, hvis styring nu er blevet flyttet helt op til kommissionsformanden selv og hans meget magtfulde kabinetschef, tyskeren Martin Selmayr.

Resultatet er, at de, der ved noget om sagerne, ikke tør sige noget. Og de, der må sige noget, de ved ikke nok. Det er måske i Junckers og Selmayrs interesse. Så kan de styre det hele. Men er det i EU's og borgernes interesse?

Kun en lille håndfuld talsmænd har nu lov til at tale med medierne, og alt skal godkendes i toppen. »Resultatet er, at de, der ved noget om sagerne, ikke tør sige noget. Og de, der må sige noget, de ved ikke nok. Det er måske i Junckers og Selmayrs interesse. Så kan de styre det hele. Men er det i EU’s og borgernes interesse?«, siger en kilde.

En anden centralt placeret kilde i kommissionen påpeger, at Martin Selmayr sidste år var chef for Junckers politiske kampagne for at blive EU-chef. Samme bånd kan findes hos de fleste andre i den lille gruppe mennesker omkring formanden, der nu reelt styrer kommissionens information til offentligheden.

Den nye cheftalsmand, grækeren Margaritis Schinas, har for eksempel tidligere siddet i Europaparlamentet for Jean-Claude Junckers egen konservative og kristdemokratiske politiske familie, EPP.

Blandt medierne i Bruxelles er det blevet bemærket, at informationen bliver styret anderledes håndfast end under den tidligere kommission, der var ledet af portugiseren José Manuel Barroso.

Blandt de positive ændringer er, at kommissærerne selv er mere til stede i kommissionens presserum. Til gengæld er der meget længere imellem de generelle pressemeddelelser, og det sker jævnlig, at kun udvalgte journalister fra de største medier bliver inviteret til fortrolige briefinger, mens andre må ringe forgæves til forskræmte embedsmænd med mundkurv på.

»Juncker og Selmayr har tydeligvis deres egen strategi. Det har de lov til«, siger formanden for den internationale pressesammenslutning i Bruxelles, API, den tyske korrespondent Tom Weingaertner.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er ikke vores opgave som journalistorganisation at forholde os til deres politiske linje. Men vi må insistere på, at det ikke forringer mediernes arbejdsvilkår. Og det har vi gjort«, siger han.

Også forskere i kommunikation og medier er bekymrede over udviklingen.

Det er ikke vores opgave som journalistorganisation at forholde os til deres politiske linje. Men vi må insistere på, at det ikke forringer mediernes arbejdsvilkår. Og det har vi gjort

»Det er naivt at tro, at man kan kontrollere kommunikationen på den måde, som kommissionen er begyndt på«, siger Claes de Vreese, professor i politisk kommunikation ved Amsterdams Universitet.

»Det er særlig uheldigt for en institution i EU-systemet at vælge denne kommunikationsstrategi, for borgerne har i forvejen en oplevelse af, at der er en kløft mellem systemet og borgerne. Denne strategi er næppe den rette til at lukke en sådan kløft«, siger han.

Små medier er chanceløse

Den anerkendte hollandske professor advarer om, at nutidens medielandskab ikke tillader, at man styrer, hvad alle på alle niveauer i organisationen siger udadtil.

»Det er en top-down-model, hvor man forsøger at styre og strømline kommunikationen oppefra i organisationen. Man kan sætte et meget stort spørgsmålstegn ved, om det er den rette strategi i 2015«, siger professor de Vreese. Han vurderer, at det giver en skævvridning af mediedækningen af EU-spørgsmål, hvis journalister ikke kan tale med embedsfolk.

»Det betyder, at kun store mediehuse med ressourcer til selv at grave oplysninger frem kan komme bag facaden. Små medier vil nu få endnu sværere ved at dække EU som område«, siger de Vreese.

På Roskilde Universitet advarer professor i journalistik Mark Ørsten også om, at netop en institution som EU-kommissionen opfattes som lukket og topstyret.

»Kommissionen har i forvejen rollen som skurk i den offentlige debat. Det image fodrer kommissionen kun selv med denne strategi – i en tid, hvor EU bestemt ikke er elsket«, siger Ørsten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

EU står lige nu på et vigtigt sted i sin historie, hvor Europa langsomt er på vej ud af en dyb økonomisk krise, og der er masser af problemer at løse.

Mens EU fører tilsyn med flere områder end nogensinde, har tilliden til institutionerne været faldende i mange lande fra 2007 til i dag, påpeger Claes de Vreese.

»Det her løser ikke tillidsmanglen. Det risikerer at virke stik modsat«, siger han:

»Det ville være langt bedre at sige: Her er en vigtig politisk debat om, hvilket Europa der skal komme ud af krisen. Jo mere information, des bedre. Det nytter ikke, at man vil styre al information oppefra. Det er kortsigtet at tro, at det kan skabe større tillid til EU. I stedet vil det nu blive en del af debatten, at kommissionen forsøger at styre debatten«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden