Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Virginia Mayo/AP
Foto: Virginia Mayo/AP

Energi. »EU går op i gear for at reducere energiafhængighed især fra Rusland«, sagde EU-præsident Herman Van Rompuy til pressen efter EU-topmødet i dag.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU vil op i gear for at mindske afhængighed af russisk gas

EU vil reducere sin afhængighed af energi især fra Rusland, siger EU-præsident Herman Van Rompuy.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU's stats- og regeringschefer har på et topmøde i Bruxelles besluttet at bede EU-kommissionen om til juni at fremlægge en plan for, hvordan de 28 medlemslande kan blive mindre afhængige af gas fra især Rusland.

Forslaget er dansk og blev fremlagt på et europaministermøde på mandag.

»I dag sender vi et klart signal om, at EU går op i gear for at reducere energiafhængighed især fra Rusland«, siger EU-præsident Herman Van Rompuy til pressen efter EU-topmødet i dag.

»Energiafhængighed betyder noget for energipriserne, for den industrielle konkurrence og for vores udenrigspolitik«, siger den belgiske EU-boss.

EU-landene skal arbejde som et hold
EU-landene skal ifølge Rompuy fremover arbejde mere som et hold, når medlemslandene forhandler kontrakter om energi med lande uden for EU.

»Det skal vi for at øge vores fælles forhandlingsevne«, siger han og henviser her til, at flere lande er meget afhængige af russisk gas og derfor sårbare i en højspændt tid, hvor det ikke kan tages for givet, at de russiske gashaner er åbne.

EU skal have mere diversitet i sin energiforsyning, øge energieffektiviteten og blive ved med at udvikle vedvarende energikilder, står der i konklusionerne fra topmødet.

Stats- og regeringscheferne kunne dog ikke blive enige om et mål for, hvor meget af energiforsyningen som i 2030 skal bestå af vedvarende energi.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) glæder sig over, at EU-lederne bakkede op om at få det danske forslag med i konklusionerne fra topmødet, der har stået i Krim-krisens tegn.

»Det, der sker i Ukraine nu, er en klar påmindelse til os alle om, at vi er alt for afhængige af energi udefra, og at vi bliver nødt til at mindske den afhængighed«, siger hun.

Helle Thorning benytter lejligheden til at fremhæve den danske energipolitik som et godt eksempel, fordi Danmark ikke er afhængig af gas som så mange andre lande.

»Jeg synes, det understreger, at vores energipolitik gennem mange år har været rigtig. Også fordi den har et stort miks af vedvarende energi«, siger statsministeren.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden