Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

SYMPATI. De muslimske brødres angreb på det franske satiretidskrift har udløst protester verden over. Her danner demonstranter i Brasilien kors med blyanter for at ære ytringsfriheden og Charlie Hebdos ofre.
Foto: Leo Correa/AP

SYMPATI. De muslimske brødres angreb på det franske satiretidskrift har udløst protester verden over. Her danner demonstranter i Brasilien kors med blyanter for at ære ytringsfriheden og Charlie Hebdos ofre.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efterforskningskilder:Terrormistænkt trænede med al-Qaeda i Yemen

En af de mistænkte fra Charlie Hebdo-massakre var for få år siden angiveligt i Yemen for at få militær træning.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den ene af de to brødre, der er mistænkt for at stå bag terrorangrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris, havde muligvis fået militær træning i Yemen.

Kilder tæt på efterforskningen af angrebet fortæller til de internationale medier Reuters, The New York Times og CNN, at 34-årige Said Kouachi i 2011 var i Yemen for at træne med al-Qaeda på Den Arabiske Halvø (Aqap).

Et vidne til onsdagens angreb har fortalt, at gerningsmændene under flugten sagde, at de var fra netop al-Qaeda i Yemen.

Gruppen er en af de mest aktive celler i al-Qaeda-netværket.

Said Kouachi er sammen med sin lillebror, Cherif, genstand for en storstilet eftersøgning i Frankrig. De er mistænkt for at have dræbt 12 personer i et brutalt angreb.

Ifølge Reuters var Said Kouachi i Yemen i flere måneder, hvor han fik militær træning.

Fik intensiv våbentræning

En amerikansk embedsmand siger til CNN, at USA har fået informationer fra den franske efterretningstjeneste om, at den formodede gerningsmand lærte at håndtere forskellige våben under sit ophold. Det er også muligt, at han blev trænet i at lave bomber.

De to brødre er begge kendt af politiet, men det er indtil videre Cherifs fortid, der har fyldt mest. Den yngste bror er tidligere dømt for at rekruttere hellige krigere.

Meget tyder på, at brødrene de seneste mange måneder har formået at holde sig under efterretningstjenesters radar, og at de derfor ikke har fået særlig opmærksomhed fra det franske antiterrorkorps.

Da Said Kouachi angiveligt befandt sig i Yemen, var Anwar al-Awlaki en ledende skikkelse hos al-Qaeda i Yemen. Den amerikanskfødte prædikant spredte gruppens budskab til Europa og til engelsktalende i hele verden.

Forbindelser til central al-Qawedaleder undersøges

Det er ikke kendt, om Kouachi var i kontakt med Awlaki, som blev dræbt i et droneangreb i efteråret 2011.

Nogle kilder med kendskab til den igangværende efterforskning af Paris-angrebet mener, at Awlakis død kan have været med til at få brødrene til at holde lav profil, mens andre over for Reuters siger, at det er for tidligt at drage en sådan konklusion.

REKONSTRUKTION

En stor del af opklaringsarbejdet er at finde frem til, om de mistænkte havde forbindelser til militante islamistiske grupper, og hvilken betydning det kan have haft.

Fransk politi og specialstyrker arbejder fortsat på højtryk for at finde de to mistænkte for angrebet på magasinet Charlie Hebdo. Kilde: Ritzau

Ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden