Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
HØJTIDELIGHED. Landet over ærede millioner af franskmænd de døde fra terrorangrebene i Paris. Her er det borgere i Lyon, der samles i en stille opbakning til landets ytringsfrihed.
Foto: Laurent Cipriani/AP

HØJTIDELIGHED. Landet over ærede millioner af franskmænd de døde fra terrorangrebene i Paris. Her er det borgere i Lyon, der samles i en stille opbakning til landets ytringsfrihed.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Franske elever modsatte sig mindestund for terrorofre

Lærere på skoler og ungdomsuddannelser mødt med vrede over, at institutioner ville ære de myrdede bladtegnere.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Skudangrebet lykkedes. Jeg er stolt af dem, der dræbte. De er mine brødre«.

Hyldesten til de algiersk-franske brødre, der slog 12 mennesker ihjel ved et angreb på satiretidsskriftet Charlie Hebdo i Paris i sidste uge, var ikke til at tage fejl af, da en 15-årig skoleelev udtalte sig om terroraktionen.

Frankrig har reageret på den forløbne uges islamistiske angreb ved at afholde landesorg og blandt andet gennemføre et minuts stilhed for at ære ofrene. Søndag fulgte nationens borgere og politikere op med en demonstration mod terroren i Paris og andre store franske byer.

FOTOS

Jeg vil ikke hylde nogen, der har krænket islam og andre religioner.

Men ikke alle indbyggere samler sig om støtten til frihedsrettighederne og protesterne mod terror.

»Jeg er ikke Charlie«, erklærer andre via de sociale medier, hvor opbakningen til ytringsfriheden og tidskriftet markeres netop med sætningen: »Jeg er Charlie«.

Flertal var imod ceremoni for de dræbte

På mange franske uddannelsesinstitutioner afviste unge muslimer at deltage i den nationale afstandtagen fra angrebet på Charlie Hebdos redaktion. I en enkelt grundskole nægtede fire ud af fem elever at være med til at holde et minuts stilhed.

Holdningen var at finde på en del skoler, hvor nogle elevers synspunkter afspejlede de holdninger, terroristerne har givet udtryk for i forbindelse med massakren på bladredaktionen.

»Et minuts stilhed. Det bliver uden mig«, mener en 17-årig pige.

»Jeg vil ikke hylde nogen, der har krænket islam og andre religioner«, tilføjer hun.

LÆS OGSÅ

En 14-årig gymnasieelev mener, at det burde have været nok at dræbe 'Charb', redaktør Stéphane Charbonnier, der var en af de bladfolk, der ifølge eleven har krænket muslimernes profet Muhammed. 'Charb' var blandt de myrdede ved angrebet.

Eleven deltog i den stille stund på sin skole: »Men jeg gjorde det, for dem, der blev dræbt - ikke for Charb. Jeg har ingen medlidenhed med ham. Der var ingen respekt for os muslimer. Men det var ikke værd at dræbe 12 mennesker for. De kunne nøjes med at dræbe ham«, siger Abdel til avisen Le Monde.

»Du må ikke gøre grin med religion«, siger en anden, der oplyser, at han selv er kristen, men at han overvejer at konvertere til islam.

Hvis man angriber islam, så ser man et andet aspekt af islam; vreden.

»Når de dræbte Charlie, så skyldes det, at Charlie ikke respekterede religionen. Hvis man angriber islam, så ser man et andet aspekt af islam; vreden«, siger den unge mand, der venter, at flere vil vende sig mod islam, hvis krænkelserne fortsætter.

Støtteerklæringer til terroristerne

Den holdning mødte mange franske lærere. »Jeg er fuldt ud for dem, der dræbte«, sagde en elev som det første til sin lærer på mindedagen, hvorefter eleven meddelte, at han ikke ville deltage i et minuts stilhed for ofrene.

»De forstår ikke profeten. Man må ikke tegne ham. Han er hævet over mennesket«, argumenterede en elev i 6. klasse over for sin lærer. Andre bad sig fritaget for ikke at fremstå, som om de ville forsones med de døde fra Charlie Hebdo.

REKONSTRUKTION

Det var heller ikke uden risiko for de elever, der deltog i ceremonierne. I Isere blev en 17-årig med nordafrikansk baggrund slået ned på sit gymnasium af elever, der ikke var tilfreds med, at han deltog i markeringen.

På et teknisk gymnasium blev en 15-årig elev gennembanket, da han på sin facebookprofil havde rost tolerance og sekularitet.

De tre gerningsmænd »følte sig angrebet på deres religion og besluttede at tage hævn«, oplyser rektoren, der betegner angrebet som »en mangel på forståelse for vores fundamentale rettigheder«. Han vil nu gennemføre en temauge om borgerskab- og rettigheder på gymnasiet.

MAGASINET

På andre skoler undlader lærerne at tage emnet op af frygt for at provokere og skabe spændinger, oplyser nyhedsstationen Europe 1.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det franske undervisningsministerium har erkendt, at den minuts stilhed, der blev afholdt på landets skoler og uddannelsesinstitutioner i en enkelte tilfælde blev afbrudt af børn og unge.

Ny tegning krænker atter

At Charlie Hebdo nu udkommer med en ny muhammedtegning på forsiden, kritiseres voldsomt af lederen af Organisationen mod Islamofobi, CFCM.

LÆS ARTIKEL

»Det hælder benzin på bålet«, erklærer Abdallah Zekri.

»Jeg vil ikke være respektløs over for de journalister, men de fortsætter altså med deres provokationer«, siger han og tilføjer over for avisen Le Figaro, at »mange muslimer er rasende«.

Kilder: Europe 1 Radio, Le Monde, Le Figaro.

Millioner af mennesker fyldte søndag Paris´ gader i en historisk demonstration. Kilde: ritzau

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden