Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Jens Meyer/AP
Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Leipzig er atter præget af vold og uro ved demonstrationer

Den lokale Legida-bevægelse blev mødt af talrige moddemonstranter.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens moderbevægelsen Pegida i Dresden forsøger at finde fodfæste efter at være revnet i to dele, satte lokalaflæggeren Legida i Leipzig byen i undtagelsestilstand med en demonstration på datoen for Adolf Hitlers magtovertagelse i Tyskland i 1933.

Allerede først på aftenen var det indre af Leipzig omdannet til en kampzone med 2.000 politifolk mellem nogle hundrede Legida-demonstranter og et par tusinde moddemonstranter, ifølge politiets optællinger.

Kun få demonstranter

Legidas manifestation talte nogle hundrede deltagere, mens et par tusinde moddemonstranter tog kampen op.

Ved den sidste Legida-demonstration i Leipzig var der stenkast og skærmydsler mellem de to grupper, mens pressefolk blev overfaldet af Legida-demonstranter.

Hitler-provokation

Fredag aften meldte det lokale politi om anholdelser af kamplystne demonstranter fra begge lejre. At Legida valgte at flytte sin demonstrationsdag fra onsdag til fredag på Hitler-mærkedagen og lade den gå gennem byens centrum til de historiske kirker, Nikolaikirche og Thomaskirche, betragtes af mange som en provokation.

»Vis mod«, var det fælles motto for moddemonstranterne, der under fællesnavnet No-Legida forsøgte at forhindre adgang til den centrale Augustusplatz, hvor nogle hundreder Legida-folk ville indlede deres demonstration. Men politiet fjernede barrikader og anholdt flere moddemonstrationer med blandt andet betjente på hest og andre med hunde.

Påsatte brande på banegårde

Der blev meldt om påsatte brande på banegården i både Leipzig og Dresden. Togforbindelsen mellem de to byer blev lukket af frygt for tilstrømning af flere demonstranter. På hovedbanegården i Leipzig tog omkring 50 nynazister ophold tidligt fredag aften for at kontrollere trafikken. Dem måtte politiet også fjerne.

Ifølge avisen Leipziger Volkszeitung lykkedes det enkelte moddemonstranter at trænge sig ind på Augustusplatz, hvor Legida-folkene ifølge avisen bestod af »sportstrænede unge mænd med kort hår«. De jublede blandt over en tale, der citerede ministerpræsident i delstaten Sachsen Stanislaw Tillich for at have sagt, »Islam hører ikke til Sachsen«.

Citatet blev fulgt af råb om, at Leipzigs borgmester Burkhard Jung skal gå af. Borgmesteren, der er under politibeskyttelse efter dødstrusler i løbet af fredagen, besigtede demonstrationer fredag aften og sagde ifølge lokale medier: »Demonstranterne er forvirrede og menneskeforargende. Godt, at der er færre af dem denne gang«.

Situationen i Leipzig, en by, præget af sine mange studenter, har været anspændt nogle uger inden fredagens demonstration.

Politistationer angrebet

Natten til torsdag blev en politistation i Leipzig for tredje gang i løbet af kort tid angrebet af venstreradikale i vrede over, at en ung asylansøger døde, mens han var i politiets varetægt.

Den lokale politimester, Bernd Merbitz, havde derfor indkaldt forstærkninger fra nabobyerne til fredagens demonstrationer.

100 kilometer væk i Dresden har resterne af Pegida-bevægelsen, der startede demonstrationerne mod anti-islamiseringen af de vestlige samfund i oktober sidste år, travlt med at samle stumperne op.

To udgaver af Pegida

Bevægelsen revnede i denne uge i to og en ny bevægelse under ledelse af de frafaldne Pegida-ledere, Kathrin Oertel og René Jahn, er under opbygning. Den nye bevægelse, som endnu ikke har fået navn, vil ifølge René Jahn sætte fokus på »direkte demokrati og »kontrollere indvandring« snarere end anti-islamisme.

Ifølge René Jahns udtalelser på et pressemøde i Dresden vil den nye bevægelse også lægge vægt på dialog med både politikere og de medier, Pegida ellers har lagt for had som »Lügepresse«.

Både den oprindelige Pegida-bevægelse og den nye unavngivne har varlset nye demonstrationer 9. februar i Dresden.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden