Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fuck. Har den græske finansminister engang givet Tyskland fingeren, eller der det hele bare satire? Yanis Varoufakis' langfinger er blevet genstand for stor debat i Tyskland, netop som Grækenlands regeringsleder strides med andre europæiske ledere under et topmøde i Bruxelles.
Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Fuck. Har den græske finansminister engang givet Tyskland fingeren, eller der det hele bare satire? Yanis Varoufakis' langfinger er blevet genstand for stor debat i Tyskland, netop som Grækenlands regeringsleder strides med andre europæiske ledere under et topmøde i Bruxelles.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tysk oprør over græsk 'Stinkefinger' - men var det bare skråt op for sjov?

Efter flere dages harme i Tyskland hævder et tysk satirehold, at det var dem, der producerede en provokerende video med Grækenlands finansminister.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bare fordi, man er åbenmundet og ligner eurozonens svar på Bruce Willis, behøver det ikke at betyde, at man går rundt og giver Merkel fuckfingeren i fuld offentlighed.

»Jeg har aldrig gjort det der med min finger, det er en montage«, forsikrede Grækenlands belejrede finansminister, Yanis Varoufakis, da det seriøse tyske tv-talkshow ’Günther Jauch’ på kanalen ARD i søndags konfronterede ham med en chokerende video.

Jeg har aldrig gjort det der med min finger

I optagelsen ser man angiveligt Varoufakis under en konference i den kroatiske hovedstad Zagreb i 2013 – altså længe før, han blev minister i Grækenlands nye venstrefløjsregering – hvor han siger »fuck Tyskland« og stritter med langfingeren foran kameraerne.

Satiremagasin indrømmer forfalsket finger

Da stemningen mellem den fallerede græske regering og de sparekrævende tyske ledere i forvejen er alvorligt forpestet, troede stort set ingen tyske politikere eller journalister på benægtelserne fra Yanis Varoufakis.

Lige indtil satiremagasinet ’Neo Magazin Royale’ hos konkurrerende ZDF i går med stor skadefryd offentliggjorde, hvordan de med vilje tilsyneladende har forfalsket billederne af den formastelige græske ’Stinkefinger’. Nu er der så tvivl om, hvorvidt deres hævdede forfalskelse måske også er... falsk.

Magasinet har endog produceret et hylende morsomt indslag, der har stor succes på Youtube , hvor holdet bag omhyggeligt forklarer og demonstrerer deres påståede fremgangsmåde.

Græsk minister beder om undskyldning

Historien er en pinlig affære for de tyske politikere og medier, som i dagevis har harceleret over den græske fornærmelse.

Der er stadig nogen tvivl om, hvad Yanis Varoufakis egentlig sagde og gjorde dengang i Zagreb – men satiren har givet ham god anledning til at bede om en undskyldning fra ARD. Måske for sjov. Måske ikke.

Historien er en pinlig affære for de tyske politikere og medier, som i dagevis har harceleret over den græske fornærmelse

At det alt sammen sker, netop som alle EU’s ledere er samlet i Bruxelles til et topmøde i skyggen af vrede over den græske regerings opførsel, gør ikke vitsen mindre tankevækkende.

»Humor, satire og selvironi er gode midler mod blind nationalisme«, skriver Varoufakis på Twitter, hvor han også drillende efterlyser en undskyldning fra den tyske tv-personlighed Günther Jauch:

Thorning advarer mod »upassende sprogbrug«

I de seneste uger har de bidske – og helt ægte – ordvekslinger mellem Grækenland og de andre eurolande nået højder, som ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er »sprogbrug, der ikke hører hjemme i Den Europæiske Union«.

Den græske regeringsleder, Alexis Tsipras, har tilsyneladende fået gennemtrumfet et særskilt møde senere i aften med forbundskansler Angela Merkel, den franske præsident og cheferne for EU-kommissionen og Den Europæiske Centralbank for at diskutere mere tid til at gennemføre reformer.

Problemet er bare, at også den fremgangsmåde har udløst rasende reaktioner fra andre eurolandes ledere, som ikke umiddelbart er inviteret med til mødet i margenen af selve aftenens EU-topmøde.

Den belgiske regering har ikke givet hverken Frankrig eller Tyskland mandat til at forhandle på vores vegne

»Jeg er vred. Det er en fejlagtig metode«, sagde den belgiske regeringsleder, Charles Michel, da han ankom til topmødet tidligere i dag. Han påpegede, at Belgien alene har over 50 mia.kr. på spil i lån til grækerne.

»Den belgiske regering har ikke givet hverken Frankrig eller Tyskland mandat til at forhandle på vores vegne«, sagde Michel.

Mødet med Grækenlands regeringsleder ventes først at begynde efter, at den egentlige topmødemiddag for alle 28 medlemslandes ledere er slut.

Dermed risikerer der at blive skænderier med grækerne om deres gældsbyrde og milliardlån indtil langt ud på natten - uanset om den omstridte fuckfinger viser sig at være ægte eller ej.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden