Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bådflygtninge. Mere end 1000 mennesker har efter alt at dømme mistet livet i Middelhavet i denne uge.
Foto: Carmelo Imbesi/AP

Bådflygtninge. Mere end 1000 mennesker har efter alt at dømme mistet livet i Middelhavet i denne uge.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Martin Lidegaard: EU bør sende flere penge til kriseramte nærområder

EU's udenrigsministre diskuterer italiensk flygtningenødråb på ministerrådsmøde i morgen.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Italien råber om hjælp. Den italienske ministerpræsident, Matteo Renzi, frygter at stå alene med den flygtningekrise, som er blevet skåret ud i pap med nattens ulykke i Middelhavet, hvor op mod 700 frygtes omkommet. Derfor efterlyser han her til aften et ekstraordinært topmøde i næste uge.

En fiskerkutter med flygtninge fra angiveligt Libyen og Syrien kæntrede omkring midnat med døden til følge for efter alt at dømme langt hovedparten af skibets passagerer. Ulykken har forfærdet Europa i dag og får nu også Danmarks udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), til at melde sig klar med hjælp til italienerne.

»Der er ingen tvivl om, at der skal sættes langt mere massivt ind over for de mafiametoder, som menneskesmuglere udsætter mennesker for«, siger Martin Lidegaard.

FLYGTNINGETRAGEDIE

Allerede i morgen mødes EU-landenes udenrigsministre til ministerrådsmøde i EU. Flygtningekrisen var oprindeligt ikke på dagsordenen, men nattens tragedie og ikke mindst aftenens nødråb fra Italien vil blive diskuteret, selvom det er justitsministrene, der har den egentlige kompetence, når det gælder akutte tiltag ovenpå weekendens skibskatastrofe.

Den danske justitsminister Mette Frederiksen har ikke ønsket at stille op til interview med Politiken, men udenrigsminister Martin Lidegaard mener, at der skal sendes flere midler til de kriseramte nærområder. Det gælder for eksempel Libyen, hvor nattens forliste skib angiveligt sejlede af sted fra.

»Der er brug for, at alle EU-lande opskalerer udviklingsbistanden til de nærområder, som er hårdt ramt af flygtningestrømmen. I forvejen er Danmarks militære budgetter steget, men jeg mener helt klart, at der er behov for mere udviklingsbistand«, siger udenrigsminister Martin lidegaard.

Ingen konkrete tiltag endnu

En højt placeret kilde i EU-systemet fortæller til Politiken, at Italien gentagne gange har taget flygtningeproblemet op over for de andre EU-lande. Fra de andre landes side er der dog ikke umiddelbart lagt op til nogen nye beslutninger på området, før EU’s stats- og regeringschefer mødes til topmøde i juni. Erfaringen viser dog også, at store enkeltstående begivenheder med mange ofre kan få de mere tøvende EU-lande med på at gribe ind, fortæller kilden.

Et af de spørgsmål, som er blevet rejst i forlængelse af ulykken, drejer sig om det italienske redningsprogram Mera Nostrum, der blev nedlagt i oktober. Flere internationale organisationer har efterlyst på det kraftigste, at programmet bliver genetableret, fordi der i øjeblikket ikke er en ordentlig redningsordning, som kan hjælpe de mange tusinder, der kæntrer med skibe på vej til Europa. Generalsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, langede tidligere i dag hårdt ud efter EU's manglende indsats i Middelhavet.

REAKTIONER

»Det er umenneskeligt kynisk at kalkulere med, at folk nok holder sig væk, hvis de har en større risiko for at drukne. Da Italien ikke længere kunne magte deres redningsoperation, nægtede EU at hjælpe til. Og det må man have gjort med en klar fornemmelse af, at folk ville drukne«, sagde Anders Ladekarl.

Martin Lidegaard står trods sin lovning om hjælp til Italien ikke klar med konkrete initiativer på nuværende tidspunkt.

»Jeg tør ikke pege på konkrete tiltag, men hvis det står til mig, skal vi generelt gøre markant mere af det, vi gør i forvejen. Altså skabe alternativer til flygtningene. Det, vi kan gøre, er for eksempel at opgradere programmer i forhold til at træne myndighederne i landene, der er hårdt presset, så de bliver bedre til at bekæmpe menneskesmuglerne. Og så tror jeg, at der er brug for en større uddannelsesindsats«, siger han.

»Det er et djævlens dilemma«

Information kunne forleden citere fra et fortroligt dokument fra den italienske regering, der understregede italienernes syn på situationen.

»Den aktuelle situation er så alvorlig, at radikale ændringer i EU’s perspektiv er påkrævet«, fremgik det af dokumentet.

Antallet af flygtninge, der søger over Middelhavet til Europa, er steget med 10 procent sammenlignet med sidste år. Alene i de første fire måneder af 2015 er over 20.000 mennesker flygtet over havet. Sidste år endte Italien med at tage imod langt over 100.000 bådflygtninge.

RØDE KORS

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Martin Lidegaard, tusindvis har mistet livet det sidste år, har EU ikke siddet på sine hænder?

»Vi er i det vanskelige dilemma, at hvis vi garanterer flygtninge, at vi vil redde dem, så er det noget som bringer mere kynisme frem i menneskesmuglerne. Det er et djævlens dilemma, og der er ingen lette svar. Men vi skal gøre mere for at undgå situationerne«.

Den franske præsident Francois Hollande efterspurgte tidligere i dag en større indsats mod drukneulykkerne i Middelhavet i form af overvågning af Middelhavet både fra skibe og fly samt en meget mere »intensiv« indsats mod menneskesmugling, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge Ritzau overvejer EU-præsident Donald Tusk nu at indkalde til et topmøde på grund af flygtningekrisen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden